Vælgervandringer: Radikale har hentet over 33.000 nye vælgere i blå blok

ANALYSE: Radikale har succes med at tiltrække vælgere fra blå blok, viser ny analyse af partiernes vælgervandringer. Udlændingepolitik er ifølge en ekspert en del af årsagen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

En stor del af Radikales fremgang i målingerne kommer fra vælgere, der smutter fra de blå partier.

Det viser en ny analyse af valgkampens vælgervandringer, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget.

Radikale har hentet flest vælgere fra Socialdemokratiet, men endnu flere er samlet set hentet fra Liberal Alliance og Venstre.

I alt har Radikale siden valget i 2015 hentet cirka 33.760 vælgere fra de tre partier – en udvikling, der har været med til at cementere føringen til rød blok i målingerne.

Fakta
Radikale har siden folketingsvalget i 2015 hentet:

25.320 vælgere fra Socialdemokratiet
16.880 fra Liberal Alliance 
12.660 fra Venstre
12.660 fra Alternativet 
4220 fra Dansk Folkeparti
4220 fra Enhedslisten


Kilde: Professor Kasper Møller Hansen for Altinget

Læs også

Ifølge Kasper Møller Hansen har Radikale en blødere udlændingepolitik og en mere klassisk borgerlig økonomisk politik, der tilsammen tiltrækker de blå vælgere.

”Nogle af de her ting med at blande sig i håndtryk og burka går for langt for nogle borgerlige vælgere, og der er det nærliggende at gå til Radikale, som langt hen ad vejen står for den samme økonomiske politik,” siger han.

Han tilføjer, at Radikale også har en mere klar grøn profil, som også kan tiltrække særligt nogle af de yngre borgerlige vælgere.

(Artiklen fortsættes under grafen)

En hovedpine for Frederiksen
Radikale er siden valget i 2015 vokset fra 4,6 til 7,5 procent. Den radikale succes med at vinde blå vælgere kan ende med at blive en hovedpine for Mette Frederiksen, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Oprindeligt passede det perfekt til de socialdemokratiske planer, at de selv kunne hente vælgere fra Venstre og Dansk Folkeparti og til gengæld afgav nogle til Radikale og SF. Men det er ved at ændre sig.

”Nu hvor et blåt flertal bag Løkke nærmest er en illusion, ser det anderledes ud for Socialdemokratiet. Nu er det vigtigt for Mette Frederiksen, at de partier, hun skal forhandle med efter valget, ikke bliver alt for stærke,” siger Erik Holstein.

Der er valg til Folketinget onsdag 5. juni.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg. Her kan du blandt andet læse om, hvor Venstre i valgkampen har fået vendt fortegnet, så der nu hentes vælgere fra Socialdemokratiet.

Dokumentation

Om analysen

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Den er baseret på 11.065 interviews foretaget af Kantar Gallup og 6.276 interviews foretaget af Norstat i perioden 1/2-19 til 28/5-19. I alt er det 17.331 interviews med i analysen ("ved ikke" med videre fraregnet). Der er p.t. i alt 4.220.186 vælgere.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.

Procenterne er på baggrund af alle stemmeberettigede. 0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på omtrent 4.220 stemmer.

Vandringerne er vægtet op mod valgresultatet ved folketingsvalget i 2015 og Altingets kvalitetsvægtede snit af målinger fra februar. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved folketingsvalget i 2015 (SI 2015), førstegangsvælgere nu (IS nu), sofavælgere nu (SI nu) og sidstegangsvælgere ved 2015, hvilket dækker over den andel af vælgere, som enten er døde eller udvandret siden valget i 2015 (IS død).


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00