Valgpodcast: Hvordan går det i Region Nord?

Med store udkantsområder, lægemangel og mange syge borgere burde det faktisk gå dårligere med sundhedsvæsenet i Region Nordjylland. Men politikere og embedsfolk har i årevis taget en stribe fornuftige beslutninger, der gør, at regionen er på vej op. Det vurderer gæsterne i Politisk Stuegang, der i dette afsnit gransker Region Nordjylland.  

Venstre stiller med en
ny spidskandidat i form af Mads Duedahl (tv) til regionalvalget I Nordjylland.
Ulla Astman (S) har været formand siden regionen blev dannet
og er favorit til at genvinde regions-formandsposten, vurderer gæsterne i
programmet. Konservatives spidskandidat, Per Larsen, der også sidder i
Folketinget, har også formandsambitioner.

 
Venstre stiller med en ny spidskandidat i form af Mads Duedahl (tv) til regionalvalget I Nordjylland. Ulla Astman (S) har været formand siden regionen blev dannet og er favorit til at genvinde regions-formandsposten, vurderer gæsterne i programmet. Konservatives spidskandidat, Per Larsen, der også sidder i Folketinget, har også formandsambitioner.   Foto: Pressefoto
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Regionalvalget nærmer sig med stor hast. Derfor sætter Politisk Stuegang fokus på de fem regioner i den kommende tid.

I dag zoomes der ind på Region Nordjylland, der sundhedsfagligt og politisk bliver vurderet af Leif Vestergaard Pedersen, tidligere sundhedsdirektør i Region Midtjylland, Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen, og Jesper Danneris Luthman, der er leder af sundhedsområdet i PA-bureauet Rud Petersen.

Deltagerne vurderer det politiske klima i regionen og vover også det ene øje. De giver deres bud på, hvem der er regionsformand efter valget: Den siddende regionsformand, Ulla Astman(S), eller Venstres nye spidskandidat, Mads Duedahl.

Om kulturen i Region Nordjyllands sundhedsvæsen og regionsråd:

"De har store problemer, men de arbejder hårdt på at løse dem. De regner ikke med, at der kommer nogen ude fra og løser problemerne for dem." – Leif Vestergaard Pedersen.

Om Region Nordjyllands problemer:

"Det er en region, der befolkningsmæssigt har det svært ligesom Region Syd og Sjælland. Region Nord har lidt flere problemer end Syd, men gør det klart bedre end Region Sjælland. Det går fremad, og de finder løsninger." - Jesper Danneris Luthman.

Om regionens problemer med store afstande:

"Man kan sige, de har lidt for mange sygehuse. Men det er svært at se, hvilket der kan undværes. Den sygehusstruktur viser den udfordring, de har: Store afstande. Det er svært at se, at de kan undvære Thisted eller Regionshospitalet Nordjylland." – Leif Vestergaard Pedersen.

Om forskellene mellem V og S:

"Venstre stiller med en ny spidskandidat. Mads Duedal vil tydeligere markere, at der er forskel på, om regionen er rød eller blå. Det er en stående vits, at alle i rådet er socialdemokrater. Og det er også lidt oplevelsen, at de mener mange af de samme ting. Venstre tænker måske, at de skal finde en anden historie, end den Ulla Astman (S) har."  - Jesper Danneris Luthman.

Camilla om at regionen er stabil i sin politik ud udvikling:
"De har haft tre regionsdirektører på otte år. Men du kan ikke mærke det. Man kan godt skifte ud, men man følger linjen og kursen. Og der bliver arbejdet solidt og fokuseret." - Camilla Rathcke.

Hvis politisk kant bliver til krig i det kommende regionsråd:

"Hvis de bliver så kantede, at de ikke kan samarbejde, så går den nordjyske rugbrødsmotor i stå. Det er godt med kant mellem politikerne, men de skal stadig kunne blive enige." - Leif Vestergaard Pedersen.

 

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Astman

Næstformand, Danske Regioner, A-kasseleder, 3F Skagerak, regionsrådsmedlem (S), Region Nordjylland
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

Mads Duedahl

Regionsrådsformand (V), Region Nordjylland, medlem, Venstres Forretningsudvalg og Hovedbestyrelse
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 2013)

Per Larsen

MF (K), regionsrådsmedlem (K), Region Nordjylland
agrarøkonom