Venstre smed byrådsmedlem ud: Nu mister borgmesteren sit flertal

GLOSTRUP: Borgmester John Engelhardt (V) risikerer at skulle være frontfigur for en politik, han selv er uenig i, indtil næste valg. Et eks-venstremedlem har skabt nyt flertal med de røde.

Da Venstre i Glostrup i begyndelsen af juni smed ét af deres egne byrådsmedlemmer ud af partiet, skabte de samtidig et problem for sig selv og borgmesteren.

For Lars Thomsen, som blev smidt ud, startede en ny liste og er nu gået sammen med de røde partier. Også det konservative byrådsmedlem i Glostrup Dan Kornbek Christiansen er gået med i det nye samarbejde, og dermed har Venstre-borgmester John Engelhardt nu kun fuld opbakning fra 8 ud af 19 byrådsmedlemmer.

Han behøver dog ikke at være nervøs for at miste sin post, for der skal 90 procent af et byråd til at vælte en borgmester. Men han risikerer at skulle stå i spidsen for et budget og mange andre politiske beslutninger, som han er uenig i.

Det nye flertal, som kalder sig for en "samarbejdsgruppe", lægger nemlig op til at køre sit eget løb.

"Hen over sommeren vil samarbejdsgruppen analysere opgaver, muligheder og udfordringer og derefter udarbejde et fælles politisk arbejdsprogram for det fremtidige samarbejde. Samarbejdet handler også om at være økonomisk ansvarlig og udarbejde forslag til budget for den kommende periode," skriver gruppen, som består af S, SF, Enhedslisten, K og altså den nye liste Bylisten, i en pressemeddelelse.

Ny gruppe vil diktere politikken
Byrådsmedlem Torben Jensen (S) siger til Altinget, at gruppen også vil se nærmere på, om der skal ændres i udvalgsstrukturen – altså hvilke områder de forskellige udvalg dækker, og hvem der sidder på hvilke poster.*

Regner I med, at I nu skal diktere politikken uden om borgmesteren?

"Ja, det er det, vi går ud fra, vi kan," siger Torben Jensen.

Og det kan gruppen i praksis også langt hen ad vejen, siger ekspert i kommunalpolitik fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch.

"Hvis de kan blive enige om det, kan de gå sammen og føre politik uden om borgmesteren for eksempel om alle budgetterne og de politiske beslutninger," siger han.

Hvad kan borgmesteren så bruge sin post til?

"Ingenting. Så bliver han bare en kransekagefigur. Men det kræver, at den nye gruppe kan holde sammen, så borgmesteren må vælge den modstrategi at forsøge at få nogle kiler ind i mellem partierne," siger Roger Buch.

Må ikke ændre udvalg af taktiske grunde
Han peger dog på, at gruppen formentlig får svært ved at ændre selve udvalgsstrukturen. Det er nemlig for nylig blevet slået fast ved en konkret sag fra Randers, at man ikke bare må lave om på udvalgene af rent politisk-taktiske grunde eller for at tilgodese bestemte personer med bestemte poster.

"I det omfang man vælger at gøre det, skal man i hvert fald strikke en grundig, saglig begrundelse sammen, som intet som helst har at gøre med, at man har fået et nyt flertal. For eksempel at man vil flytte beskæftigelsesområdet, eller at man vil slå socialudvalget sammen med skoleudvalget for at lave helhedsløsninger i forhold til udsatte børn," forklarer Roger Buch og tilføjer, at "det bliver svært i det her tilfælde, for alle og enhver ved jo, at det handler om en mand, der har skiftet side".

Manden, det handler om – Lars Thomsen – mener dog ikke selv, at han har skiftet side. "Jeg vil bare føre den politik, der er bedst for Glostrup," siger han.

Ønsker andet budget end borgmesteren
Lars Thomsen forklarer selv, at én af hovedårsagerne til, at han blev smidt ud af Venstre, var, at han var dybt uenig i borgmesterens plan om at udvikle bymidten for at nå et mål om 30.000 indbyggere og 30.000 arbejdspladser i 2030.

Det går alt for hurtigt til, at borgerne kan følge med, der bliver bygget for mange grimme betonklodser, og alle pengene til nye anlæg går til bymidten i stedet for hele kommunen, lyder hans kritik.

Så du vil arbejde for et budget, der går imod borgmesterens politik?

"Ja, det kan jeg sagtens finde på. Ikke for at gå imod borgmesteren, men der kommer et oplæg til budget fra vores nye gruppe, og hvis jeg var borgmester, ville jeg da tænke, at jeg nok ikke får alt hjem, som jeg gerne ville," siger Lars Thomsen.

Borgmester: Ærgerligt
Borgmesteren selv ærgrer sig over situationen, siger han i en skriftlig kommentar til Altinget.

"Det er da rigtig ærgerligt, når en partifælle ekskluderer sig selv og derefter går i rød stue sammen med de konservative, men jeg har været med i snart 25 år og har mødt det meste," skriver John Engelhardt efterfulgt af en smiley.

Han tilføjer, at "det er svært at forholde sig til konsekvenserne, når der hverken er politik eller organisering på bordet".

"Jeg håber, at det er muligt at fortsætte med konstruktiv politik i fællesskab, som praktiseret i de senere år. Det tjener vores kommune bedst," slutter John Engelhardt.

*Tilføjelse onsdag 20.6.18 klokken 13.30: Torben Jensen har efterfølgende oplyst til Altinget, at han ikke har formuleret sig korrekt – gruppen vil ikke ændre på udvalgsstrukturen. "Vi fortsætter med den udvalgsstruktur, som der er nu, og har ingen intentioner om at ændre denne," skriver han i en mail. 

Forrige artikel Deadline klokken 18: S langer ud efter Mette Bocks ultimatum-stil Deadline klokken 18: S langer ud efter Mette Bocks ultimatum-stil Næste artikel "Vi har ingen præstationskultur. Vi har en perfekthedskultur, og det er meget værre"