Debat

Venstre til Dragsted: Nej, Pelle, vi tager den grønne omstilling dybt alvorligt

Salget af Ørsteds vindmølle-forretning er ikke en joke. Det er derimod sund fornuft, at virksomheden udvikles under privat ejerskab, og at statens fortjeneste afsættes til grønne investeringer, skriver Carsten Kissmeyer (V).

Venstres forslag om at sælge statens andel i Ørsted er ikke en joke. Derimod er det et forslag til at øge pengesummen til at investere i den grønne omstilling, skriver Carsten Kissmeyer (V). 
Venstres forslag om at sælge statens andel i Ørsted er ikke en joke. Derimod er det et forslag til at øge pengesummen til at investere i den grønne omstilling, skriver Carsten Kissmeyer (V). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Carsten Kissmeyer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den grønne omstilling kan virke dyr og besværlig. Men det er vores ansvar, at gøre noget ved det. Vi kan ikke være andet bekendt overfor vores børn og børnebørn end at tage kampen op mod klimaudfordringen og sætte skub i den grønne omstilling.

I Venstre tager vi ansvar for den grønne omstilling af Danmark.

Vi har en ansvarlig økonomi bag vores grønne 2030-plan. Vi sikrer den grønne omstilling uden at hæve skatterne eller sende regningen videre til børneværelset. Og så vil vi bevare gode danske arbejdspladser samtidig med, at vi investerer i nye grønne muligheder for dansk erhvervsliv. Vi skal nemlig gøre den grønne omstilling til det næste store eksporteventyr for danske virksomheder.

Vores ansvarlige finansiering gør det mulig at sætte skub på den grønne omstilling. Vi ønsker nemlig at sælge den danske stats ejerandel af Ørsteds vindmølle-forretning.

Salg af Ørsted er ingen joke

Ørsted er blevet en grøn succeshistorie for Danmark. Selskabet har udviklet sig til helt nye globale og grønne højder – og gør sig flot på markeder fjernt fra Danmark. Men Ørsteds vindmølle-forretning er ikke kritisk infrastruktur, men derimod ren kommerciel forretning. Og det er sund fornuft, at sådanne kommercielle aktiviteter udvikles på markedet under privat ejerskab.

Salget af Ørsteds havvind-forretning er med til at give mulighed for at investere 60 milliarder kroner i den grønne omstilling, så vi kan komme i mål med 70 % målet i 2030 - og godt på vej mod klimaneutralitet senest i 2050.

For os er den grønne omstilling ikke en politisk kastebold, som skal bruges til useriøst at drille modstanderne med. Det er en udfordring, som vi – gerne i fællesskab – skal gøre noget ved.

Carsten Kissmeyer (V)
Energi- og forsyningsordfører

Vi har brug for meget mere vedvarende energi, bl.a. flere nye havvindmølleparker, mere skov og natur, rettidige investering i vores elnet, markant mere grøn forskning og incitamenter til, at erhvervslivet også investerer grønt frem mod 2030 – og meget mere.

Pelle Dragsted (Ø) skrev i et Altinget-indlæg for nylig, at han troede vores forslag var en joke.

Det er det slet ikke – for os er den grønne omstilling ikke en politisk kastebold, som skal bruges til useriøst at drille modstanderne med. Det er en udfordring, som vi – gerne i fællesskab – skal gøre noget ved.

Enhedslistens folketingskandidat afslører sig som modstander af et salg af Ørsteds havvind-forretning uanset tidspunktet. Han taler om ”demokratisk ejerskab” og, at det er skævt midt i en energikrise ”at afhænde vores strategiske ejerskab af en af verdens vigtigste grønne energiselskaber.” Det afslører desværre uvidenhed om statens ejerskab.

Læs også

Faktum er, at statens ejerskab af Ørsted intet har at gøre med ”strategisk ejerskab”, ”kritisk infrastruktur” eller noget helt tredje i den kategori. Når man dykker ned i Finansministeriet rationale for statens ejerskab af Ørsted, som den røde regering har fuldt nøje i sine tre år, så er svaret entydigt. Målet med ejerskabet stemples sort på hvidt som KUN at have ”forretningsmæssig karakter”, hvilket betyder, selskabet kun skal fokusere på at sikre størst mulig værdi for staten.

De klima- og energipolitiske målsætninger staten måtte have skal – og det fremgår ordret – opnås gennem regulering på området. Det står i kontrast til eksempelvis det statslige Energinet, som har markant andre rationaler.

Hvis vi skulle følge Dragsteds logik om, at staten bør eje selskaber, der varetager ”kritisk infrastruktur”, kan man ikke sende nye danske havvindmølleparker i udbud.

Den grønne omstilling til århundredets erhvervseventyr

Det har vi – sammen med de røde partier – dog heldigvis gjort i rigt mål. For det er klogt. Udbud med mange internationale bydere giver billigere grøn omstilling, hvilket må glæde selv Enhedslisten, der ellers føler sig hævet over markedskræfterne.

Allerede i dag har Ørsted intet med 11 ud af de 15 danske havvindmølleparker. Og den kommende energiø i Nordsøen opføres heller ikke med et krav om, at den danske stat skal være ejer.

En ambitiøs grøn omstilling med solide investeringer er vejen frem. Og derfor er salget af Ørsted det rette at gøre.

Carsten Kissmeyer (V)
Energi- og forsyningsordfører

Ejerne af energiøen skal godkendes som følge af ”investeringsscreeningsloven”, som sikrer os mod, at det havner i hænderne på de forkerte. Aftalen om energiøen blev lavet to dage før valget blev udskrevet, men siden er Dragsteds nære venner i Socialdemokratiet åbenbart faldet ned til ham i den nationalistiske grøft og frygter for andre aktører.

Faktum er, at en ambitiøs grøn omstilling med solide investeringer er vejen frem. Og derfor er salget af Ørsted det rette at gøre.

Det vil være en mærkelig dansk handling at opsætte nye protektionistiske begrænsninger på Danmarks udbud af havvindmølleparker – på baggrund af Pelle Dragsteds ubegrundede frygt. Det ville være at gamble med Ørsteds muligheder for at bygge havvindmølleparker i resten af verden. Fordi, hvorfor skulle andre lande holde igen med protektionismen i den grønne omstilling, når Danmark ikke gør?

Det vil være godt for Ørsteds voksende og kapitalintensive vindforretning at få nye og ansvarlige investorer. Så kan de bedre få den nødvendige kapital.

Det vil være godt for danskerne, for det skaffer finansiering i de kommende år til at kickstarte vores grønne omstilling, uden at Enhedslisten og Socialdemokratiet fisker flere og flere penge op af lommen på familierne med nye skatter og afgifter.

Og det vil være godt for det globale klima. For vi vil gøre den grønne omstilling til århundredets erhvervseventyr. Og her er jeg enig med Dragsted i, at Ørsted har et godt afsæt.

Netop derfor skal vi sætte Ørsted fri fra statslig styring, så det bedre kan vokse sig endnu større på de globale markeder.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

Carsten Kissmeyer

Kandidat til Europa-Parlamentet (V)
cand.oecon. (Aarhus Uni.), pædagogikum









0:000:00