Venstre vil have klimamærkning af fødevarer på finansloven: "Vi tror, at danskerne er klar"

De danske forbrugere skal have et klimamærke at styre efter, når de køber fødevarer i supermarkedet. Det mener Venstre, der foreslår at sætte gang i det konkrete udviklingsarbejde på den kommende finanslov.

Det er ikke nok med et økologi- og nøglehulsmærke. Fremover skal forbrugerne også kunne få hjælp til at handle klimavenligt med et klimamærke på fødevarer, mener Venstre.
Det er ikke nok med et økologi- og nøglehulsmærke. Fremover skal forbrugerne også kunne få hjælp til at handle klimavenligt med et klimamærke på fødevarer, mener Venstre.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Fødevarerne i de danske supermarkeder skal fremover udstyres med et særligt mærke, der på en ”let” og ”pålidelig” måde kan hjælpe forbrugerne med at handle mere klimavenligt.

Sådan lyder det nu fra Venstre.

Som en del af oppositionspartiets udspil til finansloven for 2022 ønsker Venstre helt konkret at bruge 10 millioner kroner på at udvikle en database, der på sigt kan danne grundlag for et frivilligt klimamærke.

Det er vigtigt, at man som forbruger selv kan være med til at gøre en forskel ved at handle mere grønt.

Marie Bjerre (V)
Klimaordfører

”Det er vigtigt, at man som forbruger selv kan være med til at gøre en forskel ved at handle mere grønt, men i dag kan det være svært at finde rundt i, hvad der egentlig er det mest klimavenlige at købe. Derfor tror vi også, at danskerne er klar til et fælles mærke,” siger klimaordfører Marie Bjerre (V) til Altinget.

Det er ikke første gang, at Venstre ønsker at sætte penge af til klimamærkning på finansloven.

Som en del af VLAK-regeringen foreslog man i oktober 2018 noget lignende, og på finansloven for 2019 blev der også sat penge af til at styrke klimavenlig adfærd gennem mærkningsordninger.

Allerede i marts 2019 skrottede daværende klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) dog idéen efter pres fra fødevarebranchen. 

Siden har flere virksomheder – herunder supermarkedskæden Netto – dog selv forsøgt sig med et klimamærke. Og det gør Venstre fortrøstningsfulde.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024