Venstrefløjsprotester mod Hizb ut-Tahrir

PROTEST: Når Hizb ut-Tahrir søndag åbner deres store konference i Bella Center, vil flere venstrefløjspartier protestere kraftigt imod den udemokratiske organisation. Søvndal med i video vendt mod Hizb ut-Tahrir.
Hizb-ut-Tahrir på gaden: Den ekstreme organisation har langt større opbakning end de nazister, flere indvandrerpolitikere sammenligner den med.
Hizb-ut-Tahrir på gaden: Den ekstreme organisation har langt større opbakning end de nazister, flere indvandrerpolitikere sammenligner den med.
Erik Holstein

Den ekstreme islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir afholder søndag en stor konference i Bella Centret i København, hvor den forventer deltagelse af 1500 medlemmer og sympatisører fra hele Skandinavien. Men flere danske partier ser Hizb ut-Tahrir som en fascistoid organisation, og venstrefløjen har planlagt demonstrationer og happenings i protest.

Når Hizb ut-Tahrir søndag klokken 13 åbner dørene, vil de blive mødt af SFU og borgerrepræsentationsmedlemmerne Lars Aslan Rasmussen (S) og Jaleh Tavakoli (EL), der sammen med ligesindede vil dele løbesedler ud i protest mod konferencen. SF har netop uploadet en video på YouTube, hvor flere af partiets profiler med Villy Søvndal i spidsen tager kraftig afstand fra Hizb ut-Tahrir.

"Desværre kan kommunen ikke gøre noget for at forhindre Hizb ut-Tahrir i at holde konference, men vi vil se på, om man i fremtiden kan foretage et kommunalt boykot af Bella Centret, når nu de vælger at lægge hus til Hizb ut-Tahrirs konference," siger socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen.

Sammen med Jaleh Tavokoli fra Enhedslisten har han oprettet facebookgruppen "Alle os der er IMOD Hizb ut-Tahrir".

Stærkere end nazisterne
Op til konferencen har Hizb ut-Tahrir sendt invitationer ud til alle folketingspolitikere, hvilket samtlige har valgt at ignorere. Lars Aslan mener dog, at det er naivt at tro, at man kan bekæmpe den radikale organisation blot ved at ignorere den.

"Man har før set, at de er i stand til at samle 2.000 mennesker, så jeg mener bestemt, at man bør tage dem seriøst," siger Lars Aslan og fortsætter:

"De er lige så radikale som nazisterne, men har meget større opbakning og er stærkere end nazisterne. Der er derfor god grund til at forsøge aktivt at bekæmpe dem."

Han har selv prøvet at blive chikaneret af folk fra organisationen og mener, at det er et problem, at Hizb ut-Tahrirs medlemmer ofte chikanerer danske politikere med indvandrerbaggrund.

Vokset støt
Det kan kommunalbestyrelsesmedlem Serdal Benli (SF) nikke genkendende til. Han har selv været ude for at blive antastet af organisationens medlemmer, som brændte hans valgplakater af foran øjnene på ham i 2007. Ifølge Serdal Benli har organisationen relativ stor magt i indvandrekredse.

"Når jeg færdes i det kurdisk-tyrkiske miljø her i landet, så kan jeg mærke, at Hizb ut-Tahrir er vokset støt de sidste 10 år. De er i dag meget synlige i områder, hvor der er en stor muslimsk befolkningsandel," forklarer Serdal Benli og fortsætter:

"De opsøger unge mennesker i centre og andre steder og forsøger at påvirke dem med deres radikale holdninger, og de har desværre ofte held med at hverve nye medlemmer."

En trussel imod integrationen
"Hizb ut-Tahrir arbejder for oprettelsen af et globalt kalifat, som skal regere i hele verden på baggrund af sharialovgivning. De har ofte gjort sig bemærket, blandt andet ved at opfordre til drab på jøder og for at gå ind for henrettelse af homoseksuelle," siger Serdal Benli.

"Hizb ut-Tahrir er modstandere af alle vestlige og demokratiske værdier, og deres medlemmer og sympatisører ekskluderer sig selv fra samfundet," forklarer Benli der personligt har oplevet, at folk omkring ham er blevet hvervet af Hizb ut-Tahrir. Blandt andet kan han berette om en gammel ven, der nægtede at deltage i sin onkels fødselsdag, fordi mænd og kvinder ikke var kønsopdelte til festen.

Forbud imod Hizb ut-Tahrir
Dansk Folkeparti har flere gange krævet, at Hizb ut-Tahrir bliver forbudt. I Tyskland er organisationen blevet forbudt efter at have spredt antisemitisk propaganda, og i Storbritannien har den forbud imod at komme på flere universiteter på grund af konflikter med andre religiøse mindretal.

Lars Aslan mener, at der er god grund til også at forbyde Hitzb ut-Tahrir i Danmark:
"Det er ikke i orden, at Hizb ut-Tahrir bruger ytringsfriheden til at bekæmpe demokratiet," siger Lars Aslan.

Dekadent sprogbrug
I en udsendt pressemeddelelse beskriver Hizb ut-Tahrir selv konferencens målgruppe således:

"Denne konference er ikke møntet på folk som insisterer på at fastholde den Islamfjendtlige politik, hvis fiasko forekommer evident efter Bush-administrationens tidsperiode. Ej heller er den møntet på dem, som insisterer på dekadent sprogbrug over for muslimerne, i deres populistiske stræben efter billige stemmer. Konferencen er derimod henvendt til rationelt tænkende væsner, som går ind for saglig debat, hvor man værdsætter argumenter og ræsonnementer, frem for hetz og løgne."

Alle Hizb ut-Tahrirs møder har adskillelse mellem mænd og kvinder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00