Vestager: Det er ikke os, der har problemet

LANDSMØDE: Det Radikale Venstre vil tage fuldgyldig del i regeringsansvaret, men accepterer ikke ultimative krav, slog Vestager fast på partiets landsmøde lørdag.
Vestager slog på partiets landsmøde lørdag igen fast, at Radikale tæller til 90 - og at S-SF bør forsøge det samme
Vestager slog på partiets landsmøde lørdag igen fast, at Radikale tæller til 90 - og at S-SF bør forsøge det sammeFoto: De Radikale
Anne Bjerregaard

De Radikale er enige med Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal om - mindst - en ting: Behandlingen af asylansøgere. Det sagde Margrethe Vestager på talerstolen på partiets landsmøde lørdag på Hotel Nyborg Strand.

Flere konkrete eksempler på enighed glimrende med deres fravær i partilederens landsmødetale. Hvis ikke baglandet i partiet havde opfanget pointen de sidste par uger, så fik de den igen lørdag: Vestager kan tælle til 90 - også selvom S-SF ikke kan:

"Vi stiller ikke ultimative krav, og vi accepterer ikke ultimative krav. Det er ikke os, der har problemet. Det er S-SF, der har lovet vælgerne noget, som de ikke har mandater til at holde," tordnede Vestager på landsmødet og fik larmende bifald fra salen til følge.

Helle T. som statsminister
Anderledes tavs var de fremmødte radikale, da Vestager som punchline slog fast, at partiet peger på Thorning-Schmidt som kommende statsminister. Fire sporadiske klapsalver efterfulgt af en ironisk latter fra salen fik dog fremprovokeret en anelse mere applaus.

Den nuværende blokpolitik skal ikke afløses af en rød. Der er meget der samler, og noget der skiller partierne i oppositionen, erkendte partilederen:

"Vores ambition er forhandling, at få indflydelse på det hele - og tage det ansvar, det følger med," sagde Vestager og langede en lige højre til Dansk Folkeparti i samme åndedræt:

"Dansk Folkeparti får kamp til stregen, hvis de tror, de kan fortsætte i deres vante rolle med et nyt flertal af S-SF-DF. En stemme på Det Radikale Venstre er en stemme for at Dansk Folkeparti ikke får samme indflydelse på en ny regering, som de har på VK".

Vi er under ingen omstændigheder med for enhver pris, men udgangspunktet er, at et nyt flertal skal bruges. Vi ved bare slet ikke i dag, hvordan det bedst gøres til gavn for både landet - og sådan set også Det Radikale Venstre

Søren Bald
Landsformand, De Radikale

Bald: Vi er ikke til udsalgspris
Nu afgående landsformand for partiet, Søren Bald, kaldte ligeledes i sin tale til landsmødet Radikale "den bedste kur mod VKDF-virussen". Han bakkede sin partiformand op i, at Socialdemokraternes formand er Radikales statsministerkandidat -men ikke med den fremgangsmåde, S-SF har brugt:

"Vi vil ikke forplumre forskellene mellem partierne med en masse kompromisser før valget a la SFS, men vi vil gerne i tonen og arbejdsformen vise, at et nyt flertal er troværdigt trods forskellene. Og der er heldigvis mange andre politikområder end skat og flygtninge. Vi tør godt vise vælgerne, hvad vi radikale helst vil. Og så tager vi den derfra, når mandaterne er talt op," sagde Søren Bald og slog fast, at Radikale ikke er et ekko af S-SF, som Bald kategorisk betegnede "siamesiske tvillinger":

"Tvillingerne vil givetvis få brug for os, så vi tager det roligt, fordi mandater næsten altid er vigtigere end argumenter. Vi er under ingen omstændigheder med for enhver pris, men udgangspunktet er, at et nyt flertal skal bruges. Vi ved bare slet ikke i dag, hvordan det bedst gøres til gavn for både landet - og sådan set også Det Radikale Venstre," sagde Bald, og slog fast, at partiet ville være "slette købmænd, hvis man kunne få os gratis eller til udsalgspris".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Søren Bald

Fhv. landsformand, Radikale Venstre, forstander, Krogerup Højskole
cand.mag. i samfundsfag og historie (Københavns Uni. 1972), lærer

0:000:00