Debat

Viceborgmester til Enhedslisten: Drop nu slumromantikken

DEBAT: Enhedslisten og Alternativet forarges over SF's deltagelse i den nye boligaftale. Men det kræver handling, hvis vi skal komme problemerne i udsatte boligområder til livs, og her er det ikke nok med en social indsats, skriver SF's Serdal Benli.

Serdal Benli (SF) er selv vokset op i Værebroparken i Gladsaxe.
Serdal Benli (SF) er selv vokset op i Værebroparken i Gladsaxe. Foto: Morten Germund/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Serdal Benli (SF)
Viceborgmester i Gladsaxe Kommune og spidskandidat til Folketinget

Nogle gange er det bedste det godes fjende. Det kommer jeg til at tænke på, når jeg læser Enhedslistens og Alternativets sure opstød over, at SF er med i aftalen om blandede boligområder.

Jeg er selv vokset op i Værebroparken i Gladsaxe. Et af de udsatte boligområder, hvor vi har haft de samme udfordringer år efter år. Arbejdsløshed. Sociale problemer. Sproglige udfordringer.

Vi har en skole, hvor søgningen fra villakvartererne er konstant faldende, selvom børnene hører til skoledistriktet. Her har vi allerede taget nogle af de værktøjer i brug, som man lægger op til fra Folketingets side.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten. Debatindlæg kan sendes til: debat@altinget.dk

Vi har forsøgt os med fleksibel udlejning og på den måde fået flere ressourcestærke beboere ind, men desværre flytter de på sigt. Og vi har sørget for, at personer på integrationsydelse ikke bliver anvist til boliger i Værebroparken.

Det gør vi ikke, fordi vi ikke kan lide udsatte borgere eller almene boliger, som Enhedslisten forsøger at skyde os i skoene. Vi gør det, præcis fordi vi kerer os om de borgere.

Enhedslisten er verdensmestre i at finde hår i suppen.

Serdal Benli (SF), Viceborgmester, Gladsaxe Kommune

Ikke en social konstruktion
Vi skal ikke acceptere, at sociale problemer, arbejdsløshed og kriminalitet dominerer i enkelte boligområder, mens andre slet ikke kender til den slags problemer. Vi skal leve langt mere blandet.

Derfor har SF været en af drivkræfterne i at gøre Værebroparken til et godt sted at vokse op, og derfor er SF med i den nye boligaftale.

Jeg synes Enhedslisten og Alternativets ghettoromantik er dybt skadelig for visionen om et solidarisk samfund.

Man skal være vokset op på en tryg villavej eller i en luksuslejlighed, hvis man tror, at de udsatte boligområder bare er en social konstruktion, der eksisterer i højrefløjens bevidsthed.

Det betyder ikke, at man ikke kan leve godt i Værebroparken eller i andre områder. Selvfølgelig kan man det, men det ændrer jo ikke på, at det er bedre, når vi lever blandet, kender hinanden, hjælper hinanden, lærer af hinanden. Løfter hinanden. 

Mennesker er ikke problemet
Vi er nødt til at erkende, at den sociale indsats ikke er nok.

Lektiecaféer, kvindegrupper, sportsaktiviteter og så videre kan få os et stykke. Men vi er nødt til også at sørge for, at der kommer flere typer boliger i områderne.

Det er jo ikke menneskene, der er problemet, men det faktum, at man har ført en boligpolitik, der har betydet, at bestemte boligtyper har ophobet sig i bestemte områder.

Hvis vi bilder os selv ind, at alt kan løses med en social indsats, gentager vi et svigt af de generationer af børn, der vokser op i belastede områder uden de samme muligheder som deres jævnaldrende.

Det bedste er det godes fjende
Aftalen om blandende boligområder er bestemt ikke perfekt, men man skal gå rundt med meget store skyklapper på, hvis man ikke kan se værdien i at sikre sig mod fortidens boligpolitiske fejltagelser.

SF går konstruktivt ind i aftalen, fordi vi mener, at det bliver vores bedste mulighed for at rette op på fortidens fejl.

Desuden er jeg overbevist om, at hvis SF ikke sidder med omkring bordet, så har hverken beboere eller boligforeninger en tillidsmand i forhandlingslokalet.

Enhedslisten er verdensmestre i at finde hår i suppen. Men når der skal handles i den politiske virkelighed og knokles for at sikre konkrete forbedringer for de svageste, så lægger de alt for tit armene over kors og lader drømmen om det bedste blive det godes fjende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Serdal Benli

Viceborgmester (SF), Gladsaxe Kommune
cand.scient.soc. i socialvidenskab og kommunikation (Roskilde Uni. 2005)