Villum gjorde Dyrby til borgmester under buh-råb

FLERTAL: Et dramatisk konstitueringsforløb sluttede fredag, hvor John Dyrby Paulsen blev ny borgmester i Slagelse. Om to år vil han lade Villum Christensen tage over. Politik når det er værst, lyder det fra Venstres vragede borgmester.  

Kim Rosenkilde

Under sjælden stor opmærksomhed lykkedes det fredag eftermiddag langt om længe at få udpeget den kommende borgmester i Slagelse Kommune på et byrådsmøde.

Forud er gået et langt forløb med flere overraskelser undervejs, der torsdag mundede ud i en aftale mellem Liberal Alliance og Socialdemokratiet om at dele borgmesterposten.

Det fik utilfredse borgere til at demonstrere foran rådhuset i Slagelse før det konstituerende møde. Nogle fandt også vej ind i byrådssalen, hvor de under selve mødet kom med utilfredse tilråb.

Det til trods kunne John Dyrby Paulsen på mødet erklærer sig for Slagelse Kommunes nye borgmester.

Skal jeg så løbe fra en aftale, fordi Radikale er løbet fra en aftale?

Villum Christensen (LA)
Medlem af kommunalbestyrelsen i Slagelse Kommune

”Jeg håber på, at vi får nogle år med samarbejde. Ikke bare i den ene side eller den anden side, men på tværs. Jeg vil i hvert fald gøre mit bedste,” sagde John Dyrby Paulsen med henvisning til det dybt splittede byråd.

Udsættelse afvist
Inden John Dyrby Paulsen kunne nå så langt, tog flere af det mindretal, som ønsker en anden borgmester, dog først ordet.

Henrik Brodersen fra Dansk Folkeparti bad på vegne af mindretalspartierne Venstre, Radikale og sit eget om at få det konstituerende møde udsat en uge.

”Det gør vi, fordi flertalsgruppen har bragt sig i en frygtelig vanskelig situation. Der er direkte pinligt for dem. Men som også vi andre, borgere og de ansatte bliver taget som gidsler af,” sagde Henrik Brodersen.

Troels Brandt fra Radikale mente, at en uges yderlig forhandling ville kunne bringe noget godt med sig.

”Jeg synes, at vi var rigtig godt i gang med vores drøftelser, og jeg synes, at det er ærgerligt, at vi skal afbryde dem,” sagde han.

Trods klapsalver fra mange af tilhørerne blev mindretallets forslag stemt ned. Og så kunne John Dyrby Paulsen komme til og nå det mål, han allerede troede at have scoret på valgnatten i sidste uge.

Appel til bredt samarbejde
Som sin første gerning foreslog John Dyrby Paulsen at udsætte resten af det konstituerende møde til tirsdag.

I de kommende dage vil han holde møder med de øvrige partiers gruppeformænd med henblik på at finde et fælles grundlag for et kommende samarbejde.

En sådan aftale vil skulle ligge til grund for den videre fordeling af udvalgsposter og tildeling af poster i bestyrelse samt forskellige råd og nævn.

Herefter gav John Dyrby Paulsen ordet videre til Villum Christensen. Og så lød der ellers højlydte buh-råb fra flere af tilhørerne.

”Nej, nej, nu stopper I lige,” sagde John Dyrby Paulsen, inden Villum Christensen kunne komme til og gav sin forklaring på, hvordan han trods egne ord om det modsatte nu alligevel endte med at gøre en socialdemokrat til borgmester.

”Det er jo ikke alle politiske beslutninger, der er nemme. Og når man når frem til en politisk beslutning, så sker det på baggrund af et historisk forløb. Man kan ikke se det isoleret. Det siger sig selv,” sagde Villum Christensen.

Villums forsvarstale
I de sene nattetimer efter kommunalvalget tonede John Dyrby Paulsen frem på skærmen og meddelte, at han var blevet ny borgmester med opbakning fra Enhedslisten, SF, Radikale og ikke mindst Liberal Alliance.

Men han havde tilsyneladende gjort regning uden vært.

I hvert fald trak byrådets radikale medlem støtten til Dyrby Paulsen tilbage. Dermed endte Liberal Alliances ene medlem, Villum Christensen, med at blive tungen på vægtskålen, der sikrede John Dyrby Paulsen de nødvendige mandater.

Den rolle havde Villum Christensen på forhånd gjort klart, at han ikke ville påtage sig. Og så var konstitueringen igen åben.

”Skal jeg så løbe fra en aftale, fordi Radikale er løbet fra en aftale,” sluttede forsvarstalen af, mens flere af de utilfredse tilhørere rejste sig op og forlod lokalet.

Borgerligt kompromis afvist
I det efterfølgende forløb har Villum Christensen nægtet at pege på Venstres borgmesterkandidat og nu afgående borgmester, Stén Knuth (V), og ville hverken støtte en kompromiskandidat fra Venstre eller Dansk Folkeparti.

”Min person skulle ikke stå i vejen. Derfor tilbød vi at to andre kunne træde ind som borgmester. Men det var ikke godt nok,” sagde Stén Knuth til TV 2 News, da byrådsmødet var overstået.

Tilbage stod muligheden for en lodtrækning om borgmesterposten. Men inden det kom så vidt, indgik Liberal Alliance og Socialdemokratiet en aftale om at dele borgmesterposten mellem sig.

Ifølge aftalen skal John Dyrby Paulsen sidde som borgmester fra 1. januar 2018 til januar 2020, hvorefter Villum Christensen kan få Socialdemokratiets støtte som ny borgmester i de sidste to år af valgperioden.

Politik, når det er værst
Vel at mærke, hvis Villum Christensen skulle ”ønske” det. En formulering, som John Dyrby Paulsen efter konstitueringsmødet gentog flere gange.

”Vi har lavet en aftale. Der står, at det er en mulighed om ønsket. Og det er den aftale, vi holder os til,” sagde John Dyrby Paulsen.

Det er imidlertid ikke en aftale, Stén Knuth giver meget for.

”Jeg tror ikke på, at Slagelse får en ny borgmester om to år. Styrelsesloven giver ikke muligheder for, at man kan dele posten på den måde på forhånd. Det her er politik, når der er værst,” sagde han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

Villum Christensen

Viceborgmester (LA), Slagelse Kommune
cand.phil. (Københavns Uni. 1980), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981), MPM (Syddansk Uni. 2005)

0:000:00