Debat

Nikolaj Villumsen: Socialdemokraternes mure og dødelige pigtråd er ikke humanisme

Når regeringen leverer pigtrådshegn til Litauen, har det ikke noget at gøre med humanisme. Regeringens asylpolitik svigter asylretten og mennesker på flugt. Danmark bør i stedet arbejde for at skabe et solidarisk asylsystem med en fair fordeling af flygtninge i EU, skriver Nikolaj Villumsen (EL).

Mattias Tesfaye (S) påstår, at det er humant at eksportere dødelig pigtrådshegn til Lithauen, men det er ikke sandheden, skriver Nikolaj Villumsen (EL).
Mattias Tesfaye (S) påstår, at det er humant at eksportere dødelig pigtrådshegn til Lithauen, men det er ikke sandheden, skriver Nikolaj Villumsen (EL).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Nikolaj Villumsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) påstår 15. oktober i et indlæg i Altinget, at pigtråd, mure og et defacto opgør med asylretten i EU er humanisme. Intet kunne være længere fra sandheden.

Regeringens drømmevision er et fremtidig asylsystem, hvor ingen har mulighed for at søge asyl i EU

Nikolaj Villumsen (EL)
Medlem af Europa-Parlamentet

Den dødbringende pigtråd, som regeringen eksporterer til Litauen, har intet med medmenneskelighed at gøre. Som et ekko fra George Orwells berømte bog '1984' påstår det danske socialdemokrati anno 2021, at pigtråd er humant, mure er medmenneskelighed, og at autoritære regimer uden for EU er gode værter for asylbehandlingen af mennesker på flugt fra krig og undertrykkelse.

Det er ikke andet end spin. Desperat påråber Mattias Tesfaye sig en humanisme, som, han udemærket ved, ikke findes i den brutale virkelighed ved EU's ydre grænse.  

For hvad er virkelighed ved EU's grænse? Det er milevidt fra Tesfayes skønmaleri. I Polen dør mennesker på grænsen til Belarus. I Kroatien tæskes flygtninge sønder og sammen af grænsevagter. I Grækenland skubbes skrøbelige gummibåde tilbage i klar strid med international lov. Og i Litauen vil regeringen med socialdemokratisk støtte fra Danmark nu opsætte selvsamme slags dødelig pigtråd, som tidligere har kostet menneskeliv ved den spansk-marokkanske grænse.

Regeringens drømmeasylsystem er ingen asylansøgninger
Den socialdemokratiske spinmaskine grænser til det komiske, når Tesfaye påstår, at flygtninge blot kan henvende sig til lokale myndigheder i Litauen for at få deres asylsag behandlet.

Samtidig skubber den litauiske regering åbenlyst flygtninge tilbage til Lukasjenkos belarussiske diktatur uden adgang til at få prøvet deres asylsag. Stik imod landets menneskeretslige forpligtelser. 

Regeringens drømmevision er et fremtidig asylsystem, hvor ingen har mulighed for at søge asyl i EU, men udelukkende kan få sin asylsag behandlet langt væk fra Europa. Igen påstås det, at dette skulle være humant, og sågar et middel til at mindske menneskesmugling. Magen til verdensfjernt spin skal man lede længe efter.

Jeg vil gerne frabede mig at blive behandlet humant af en socialdemokrat
For ikke alene risikerer socialdemokraterne at skubbe ansvaret for asylbehandlingen så langt væk, at det bliver umuligt at dokumentere krænkelser af menneskerettighederne.

Amnesty International har også dokumenteret, hvordan tidligere forsøg med at udlicitering af asylbehandling har ført til frihedsberøvelse, seksuel vold og krænkelser.

Forhold, der på ingen måde lever op til internationale standarder. Igen er virkeligheden langt fra den spindoktorhumanisme, som Tesfaye forsøger at få sit defacto opgør med asylretten til at klinge af.

Regeringens politik er et svigt af asylretten og mennesker på flugt

Nikolaj Villumsen (EL)
Medlem af Europa-Parlamentet

Derfor er regeringens planer om at udlicitere asylbehandlingen også blevet kritiseret skarpt af flere menneskerettighedsorganisationer, herunder FN's eget flygtninge agentur, UNHCR.

Brutaliseringen stopper nemlig ikke mennesker på flugt fra fra krig og humanitære katastrofer. I stedet risikerer de blot at presse mennesker på flugt ud på stadig farligere ruter. Hvis Tesfayes opgør med asylretten er humanisme, så vil jeg gerne frabede mig nogensinde at blive behandlet humant af en socialdemokrat.

Autoritære regimer får stærke kort på hånden
EU's nuværende kortsigtede og fatale flygtningepolitik giver autoritære regimer ved EU's ydre grænse ekstremt stærke kort på hånden. Det har vi set med Erdogans regime efter Tyrkiet-aftalen, med libyske militser, kongediktaturet i Marokko og nu senest diktatoren i Belarus.

Hvis autoritære regimer kan true EU med åbne grænser, bliver vi magtesløse i kampen for demokrati og menneskerettigheder på grænsen til Europa. Det er ikke alene et svigt af vores værdier, men vil uden tvivl også bidrage til yderligere destabilisering af Mellemøsten, Nordafrika og Østeuropa.  

Regeringens asylpolitik er altså ikke humanisme. Det er tværtimod skræddersyet spindoktorarbejde for at tækkes den laveste fællesnævner i den hjemmelige debat.

Regeringens politik er et svigt af asylretten og mennesker på flugt. Den bidrager til at destabilisere EU's nabolande og svække vores muligheder for at fremme en værdibaseret udenrigspolitik.

I stedet bør Danmark arbejde for at skabe et solidarisk asylsystem, der hviler på en fair fordeling af flygtninge i EU og en hård hånd over for despoter og tyranner som Erdogan og Lukasjenko.

Dette er den eneste holdbare løsning, der stiller de europæiske lande stærkt og sikrer opretholdelse af menneskerettigheder for verdens flygtninge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00