Villy Søvndal er tilbage: Rygter om SF's snarlige død stærkt overdrevet

GENOPSTANDEN: Tidligere SF-formand Villy Søvndal åbner munden for første gang i to et halvt år. Partiets opgør med radikal islamisme er helt nødvendigt, lød det på landsmødet i Vejle.   

For to et halvt år siden forsvandt Villy Søvndal fra rampelyset. Lørdag aften var han til stor overraskelse tilbage på SF's landsmøde i Vejle.
For to et halvt år siden forsvandt Villy Søvndal fra rampelyset. Lørdag aften var han til stor overraskelse tilbage på SF's landsmøde i Vejle.Foto: Henrik Kastenskov/Scanpix
Søren Elkrog FriisKlaus Ulrik Mortensen

I sine velmagtsdage førte han SF frem til en historisk stærk vælgeropbakning på helt op til 20 procent af stemmerne. For to et halvt år siden blev både han selv og konen ramt af alvorlig hjertesygdom, og manden bag 'Villy-effekten' trak sig fuldstændig ud af politik – og har siden holdt sig væk fra rampelyset.

Men lørdag genopstod Villy Søvndal i fin form, da han overraskende indtog mikrofonen efter aftenens forret på partiets landsmøde i Vejle.

Foran de 250 delegerede demonstrede den tidligere tidligere SF-formand og udenrigsminister, at både den politiske indignation, optimismen og humoren er intakt.

"Jeg meldte mig ind i SF i 1977. Dengang stod SF til 2,7 procent i meningsmålingenerne, men det her parti rejste sig igen," sagde han.

Fakta
SF landsmøde 2016
  • SF holder landsmøde i dagene 15, 16 og 17. april i Vingstedcenteret i Vejle
  • Her skal knap 250 delegerede blandt andet diskutere partiets arbejdsplan for 2016-2018

Velsigner ny kurs i SF
De aktuelle meningsmålinger på 4,2 procent får derfor ikke SF-veteranen til at frygte for partiets fremtid.

"Jeg tror, at alle dem, som forudser SF's snarlige død, tager fejl. Og jeg føler mig fuldstændig tryg ved Pia som formand," lød det til bragende klapsalver i Vejle.

Jeg påtager mig mit ansvar for det, der skete. Jeg gjorde det bedste, jeg kunne, for at placere SF centralt. Jeg tror, SF lærte, at det at være i regering er svært

Villy Søvndal
Tidligere SF-formand

Nuværende SF-formand Pia Olsen Dyhr har forud for og under landsmødet kaldt til kamp mod radikal islam – herunder især kvindeundertrykkelse i muslimske miljøer.

Villy Søvndal velsigner den nye kurs.

"Det afgørende er, at SF helt klart og utvetydigt står på fremskridtets side imod alt, hvad der er reaktionært. Uanset hvilken herkomst, man har," sagde han.

Læs også: SF slår kursen fast på landsmøde: Vi kæmper for friheden

"Det her parti er en del af den moderne oplysningstid, en del af kvinder og mænds ligestilling, en del af børns ret til selv at vælge deres liv. En ret til at vælge et demokrati uden religiøst tryk. Der skal vi ikke bøje os en millimeter," lød det fra den tidligere formand.

Fortryder ikke regeringsforsøg
Villy Søvndal vedkender sig også en del af ansvaret for den nedtur i meningsmålingerne, som fulgte, da Villy-effekten aftog.

I 2012 trådte han tilbage som formand og overlod posten til Annette Vilhelmsen, som i januar 2014 trak SF ud af regeringen på grund af voldsomt intern splid om statens salg af Dong-aktier til amerikanske Goldman Sachs.

"Jeg påtager mig mit ansvar for det, der skete. Jeg gjorde det bedste, jeg kunne, for at placere SF centralt. Jeg tror, SF lærte, at det at være i regering er svært," sagde han.

Men selv om regeringsforsøget har tæret på SF, fortryder den tidligere formand ikke et sekund. Han vil dog ikke spekulere i, hvorvidt SF igen skal styre mod regeringsmagten.

"Det er sådan i et regeringsprojekt, at man giver, og man tager. Og hvis man ser på de lange linjer, skal man være synshæmmet for ikke at kunne se forskellen på, hvad der skete under Helle Thorning, og hvad der sker nu," sagde han.

Skriver bog og passer får
På trods af massive bifald fra SF-publikummet har Villy Søvndal ingen planer om at vende tilbage til politik, bedyrede han på landsmødet.

Her afslørede han, at han fint kan få tiden til at gå med at passe have, høns og får, spille en smule musik – og skrive på en bog. Og når den er færdig, bliver der måske tid til en politisk selvbiografi.

"Jeg vil gerne være med til at præge mit parti, men jeg mangler ikke noget at give mig til," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)









0:000:00