Villy Søvndal melder sig klar til borgmesterkamp: Kæden er inden for rækkevidde

INTERVIEW: Løfter om bedre velfærd og et opgør med skyttegravskrig og ”eklatant dårlig” økonomistyring skal bringe SF’s tidligere partiformand til magten i Kolding. Landspolitikken er lagt på hylden, for nu handler det om hjemegnens fremtid.

Villy Søvndal stoppede som udenrigsminister i 2013 efter at være blevet ramt af en blodprop. De seneste tre år har han siddet i regionsrådet i Region Syddanmark. Nu vil han være borgmester i Kolding.
Villy Søvndal stoppede som udenrigsminister i 2013 efter at være blevet ramt af en blodprop. De seneste tre år har han siddet i regionsrådet i Region Syddanmark. Nu vil han være borgmester i Kolding.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

28 år og en lang politisk karriere senere, prøver han igen.

SF’s tidligere partiformand og tidligere udenrigsminister Villy Søvndal vil være borgmester i Kolding Kommune.

Ambitionen røbede han allerede for flere uger siden, men fredag træder han frem som partiets officielle borgmesterkandidat i hjemkommunen, hvor han også tidligere har gjort et ihærdigt forsøg.

Ved kommunalvalget i 1993 var det lige ved og næsten.

Landspolitik har sin charme, men det har lokalpolitik også. At holde de to ting op for hinanden er som at spørge ’hvad er højest – et tordenskrald eller rundetårn?'

Villy Søvndal (SF)
Borgmesterkandidat i Kolding Kommune

Et år senere blev Villy Søvndal valgt ind i Folketinget, og resten er historie, som man siger. Men nu skal der bindes en sløjfe på fortællingen.

”Jeg synes stadig, at jeg har kræfterne til at det. Og jeg mener, at der er mange ting her i Kolding, der kan og skal gøres bedre, end det bliver gjort i øjeblikket,” siger Villy Søvndal.

I 1993 var det med slagord som ”Det handler om mennesker” og ”Du kan gi Kolding en SF-borgmester”, at den dengang 41-årig skolelærer forsøgte at sikre sig og sit parti den første borgmesterkæde nogensinde.

Partiets ambition lykkedes. Bare ikke i Kolding, men i Vejle hvor præsten og SF’eren Flemming Christensen satte sig godt til rette i borgmesterstolen.

Blik for børn, ældre og de udsatte
Dette er ikke et portræt af den ellers så kendte politiker, der måske nok led et nederlag i 1993, men senere opnåede langt større sejre. Og nedture.

Det er interview med en politiker, der planlægger sin tid, så han kan udnytte en køretur til at tale med en journalist. Nu er det blot uden ministerchauffør, og derfor må han køre bilen selv samtidig.

”Byen står lidt for stille i øjeblikket. Jeg vil gerne være med til at sætte skub i den,” siger Villy Søvndal.

Han skal både tale sig varm og holde fokus på trafikken.

”Jeg vil prioritere børn og unges vilkår, de ældre og de mest udsatte grupper. Og så vil jeg gerne være med til at lave en smukkere by, end den vi har i forvejen,” siger han.

Kolding Kommune har de seneste ti år været ledet af venstremanden Jørn Pedersen, der blev borgmester efter kommunalvalget i 2009. Men før da var det Socialdemokratiet, der havde domineret siden de tidlige 1960’ere.

Jørn Pedersen har gjort det klart, at han ikke genopstiller som borgmesterkandidat ved valget i 2021, og Socialdemokratiets seneste borgmesterkandidat har forladt byrådet.

Opgør med overraskelsesangreb og skyttegravskrig
I det farvand øjner Villy Søvndal sine chancer. Chancer, han også mener bliver hjulpet på vej af de landspolitiske vinde, hvor Socialdemokratiet og SF står stærkere end i 2017.

Så er der selvfølgelig det forhold, at han selv er et kendt politisk navn og også var med til at sikre SF er godt valg til regionsrådet i Syddanmark i 2017. Oven i det har det nuværende flertal ifølge Villy Søvndal ikke ligefrem haft en ”heldig hånd”.

"Økonomien har sejlet, og der har været store besparelser på både børneområdet, ældreområdet og på nogle af de udsatte grupper. Der har simpelthen været en eklatant dårlig økonomistyring,” siger han.

Økonomien lover Villy Søvndal at få styr på. Det skal sikre et sikkert grundlag for en bedre velfærd.

Oven i det har der ifølge ham været flere sager, hvor det nuværende flertal har kikset. Ikke mindst den lokalt meget omdiskuterede beslutning om at lukke byens erhvervshavn og omlægge arealerne til boliger.

”I stedet for at lave en reel dialog om den beslutning, kom den nærmest som et overraskelsesangreb på havnen. Og så er det endt med en meget tilspidset skyttegravskrig i stedet for en inddragende debat om byens fremtid,” siger Villy Søvndal.

Da aftalen om havnens fremtid blev truffet i 2018 var alle byrådets partier ellers med. Men efterfølgende har både SF, Enhedslisten og til sidst også Socialdemokratiet trukket sig fra den.

Optimist trods lang vej til mål
Skal Villy Søvndal lykkes med at vinde borgmesterposten, skal der flyttes temmelig mange stemmer hen over midten.

I hvert fald hvis det skal lykkes med et rødt mandat.

Ved valget i 2017 fik de borgerlige partier knap 64 procent af de afgivne stemmer, mens de røde inklusive Radikale måtte deles om de sidste godt 35 procent. Men Villy Søvndal er overbevist om, at det kan lykkes.

”Jeg er helt sikker på, at det ikke bliver nemt. Der er et hårdt arbejde, der skal laves. Men det er inden for rækkevidde,” siger han.

Optimismen fra 1993 skinner igennem.

I et særnummer af det lokale partiforeningsblad ’Socialisten’ fortæller en af Villy Søvndals partifæller i Kolding Byråd i 1980’erne, Lis Ravn Ebbesen, om hvordan det ved valget i 1993 var lykkedes ’Villy’ at overbevise medierne om hans chance.

Og om hvordan TV 2 havde interviewet ham ”siddende i borgmesterstolen med cigar i munden”.

Serveret til stemmesluger
På valgaftenen forduftede tv-holdet fra TV 2 imidlertid hurtigt fra Kolding Rådhus, da det stod klart, at der var en større historie i Vejle.

Ifølge fortællingen havde Flemming Christensen i Vejle sikret sig opbakning fra de borgerlige partier, mens det i Kolding kun var SF, der pegede på Søvndal som borgmester.

I dag er Villy Søvndal endnu ikke meget for at komme ind på eventuelle konstitueringskonstellationer.

”Alt det med de endelige aftaler ligger lidt længere fremme. Men det er naturligt, at man lytter til stemmeafgivelsen,” siger han.

Underforstået at det i en borgmesterkabale også tæller tungt, hvem der har fået det bedste personlige valg og dermed stærkeste direkte mandat fra borgerne.

”Der er jo en grund til at folk stemmer ved valg, og man er også bare nødt til at tage ad notam, hvem folk stemmer på. Der kaster vi os ind i kampen med henblik på, at det bliver mig, der bliver borgmester,” siger Villy Søvndal.

Landspolitik lagt på hylden
For ham handler det både om den egn, han har boet på det meste af sit voksne liv. Og de politiske værdier han har kæmpet for i stort set lige så mange år.

Landspolitikken er lagt på hylden. Og man skal ikke forvente, at Villy Søvndal hverken i valgkampen eller som eventuel borgmester vil bruge megen energi på, hvad hans partifæller foretager sig på Christiansborg.

”De seneste mange år har jeg kun meget sjældent deltaget i de nationale diskussioner. Landspolitik har sin charme, men det har lokalpolitik også," siger Villy Søvndal og fortsætter:

"At holde de to ting op for hinanden er som at spørge ’hvad er højest – et tordenskrald eller Rundetårn?’ Det er jo lidt svært at svare på,” siger Villy Søvndal.

Dokumentation

Blå bog: Villy Søvndal

Født 4. april 1952 i Linde ved Struer
Gift med Heidi Perto
Far til tre børn

Politisk karriere
2018 -
Medlem af regionsrådet i Region Syddanmark

2011 - 2013
Udenrigsminister

2005 - 2012
Formand for SF

Medlem af Folketinget
1994 - 2013

Medlem af Kolding Byråd
1982 - 1994

Beskæftigelse
Lærer, Kolding Skolevæsen, 1980-1992.

Uddannelse
Læreruddannet, Kolding Seminarium, 1976-1980.
Vestbirk Musikhøjskole, 1971-1973.
Hf-student, Nørre Nissum Seminarium, 1971.

Kilde: Ft.dk m.fl.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)









0:000:00