Debat

Welfare Tech: Teknologi med internationale kurver

DEBAT: Velfærdsteknologiske virksomheder kan finansiere international vækst, hvis vi bliver bedre til at bruge løsningerne fra de mange offentlige tiltag herhjemme, skriver Christian Graversen, direktør for Welfare Tech.

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Graversen
Direktør for Welfare Tech

Velfærdsteknologi vinder i stigende grad indpas i Danmark til gavn for borgerne og medarbejderne.

Vejen dertil har krævet politisk vilje, driftige forretningsfolk og engagerede medarbejdere. Hvis vi kan sætte dette på formel, vil det styrke vores eksport markant.

Et marked i udvikling
Markedet for velfærdsteknologi udvikler sig meget hurtigt for tiden. Udviklingen sker både med selve den digitale teknologi, antallet af løsninger og kundernes vilje til at bruge velfærdsteknologi. I Danmark har vi længe brystet os af at være et teknologisk foregangsland. Det er dog påfaldende så gode løsningerne fra Finland, Holland, Norge og Sverige er. Derfor er udfordringen for danske virksomheder at sikre sig markedsandele for dermed at vokse og konkurrere med virksomheder fra vores nabolande.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

I Danmark har vi tålmodigt investeret i udvikling af velfærdsteknologi gennem diverse offentlige tiltag. For at høste frugten af det arbejde bør vi anskaffe og bruge løsningerne, så virksomhederne kan få en omsætning, der kan finansiere deres internationale vækst. Dermed kan vi være med til at skabe grundlaget for, at danske løsninger kommer hele verden til gavn. Det kommer også os selv til gavn, fordi virksomhederne lærer nye måder at løse problemer på ved at udvikle løsninger til udenlandske kunder.

Danske virksomheder i udlandet
For eksempel lærte EG Team Online at gøre deres løsning til at understøtte arbejdet med socialt udsatte enklere, fordi plejepersonalet i USA ikke har så høj uddannelse som i Danmark. Virksomheden Sekoia lærte enklere måder at understøtte arbejdet i hjemmeplejen i samarbejde med deres engelske kunder.

Udfordringen for danske virksomheder er at sikre sig markedsandele for dermed at vokse og konkurrere med virksomheder fra vores nabolande.

Christian Graversen
Direktør for Welfare Tech

Blandt Welfare Techs 140 private medlemsvirksomheder er 30 procent eksportaktive, ved at de opsøger eksport eller allerede er i gang med eksport. Det er et højt tal i forhold til, at det kun er cirka seks procent af alle danske virksomheder, der har eksport. Vores medlemskreds spænder vidt fra store virksomheder som Falck og Linak til mindre som Izinga og Leisner. Derfor er deres grad af internationalisering og udfordringer forskellige. For at favne denne diversitet samarbejder vi med andre organisationer som Healthcare Denmark, Eksportrådet og klyngeorganisationer i udlandet.

Forberedelse hjemmefra 
Vores bidrag er at skabe indsigt i udvalgte markeder og samle virksomheder, der vil samarbejde om at lykkes på et nyt marked. Derfor opfordrer vi til, at man engagerer sig i fælles fremstød mod udvalgte markeder og forbereder sig godt hjemmefra. Det er også en stor hjælp for danske virksomheder, at offentlige kunder er så villige til at invitere udenlandske kolleger inden for, så de kan få indsigt i, hvordan velfærdsteknologi gavner.

Selvom forskning viser, at eksporten fra Danmark primært er båret af store virksomheder, så vil jeg opfordre til at mindre virksomheder også prioriterer det højt. Et lille udpluk af inspirerende virksomheder, der satser benhårdt på eksport er for eksempel AidCube, DigiCorpus, Monsenso, OpenTeleHealth, Public Intelligence og Sekoia. Lad os gå sammen med dem for at erobre verden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Graversen

Country Manager Digital, Siemens Healthineers
cand.merc. (CBS 2004)

0:000:00