Alment billig-boligkoncept indtaget af middelklassen

ALMENE BOLIGER: Et forsøg i København med billigere almene boliger har succes med at lokke en ny gruppe beboere til de almene boliger. Boligselskaberne er dog uenige om konceptet, Almenbolig+, kan løfte den boligsociale opgave.

Evalueringen af konceptet Almenbolig+ viser stort held med at få en ny gruppe middelindkomstfamilier til at bo i almene boliger. Til gengæld varierer kommunernes brug af deres anvisningsret til boligerne meget. <br><br>
Evalueringen af konceptet Almenbolig+ viser stort held med at få en ny gruppe middelindkomstfamilier til at bo i almene boliger. Til gengæld varierer kommunernes brug af deres anvisningsret til boligerne meget.

Foto: Colourbox
Mads Bang

Når vi sammenligner baggrund, så er man lykkedes med at tiltrække en gruppe, du normalt ikke ser i danske almene boliger. Du kan normalt se nogle mellemindkomstgrupper flytte ind i nye almene boliger, men så flytter de igen.

Jesper Ole Jensen
Seniorforsker, SBi
Fakta
  • Par med børn er stærkt overrepræsenteret i AlmenBolig+ sammenlignet med den almene sektor generelt. I AlmenBolig+ afdelingerne er 50 % af husstandene par med børn; i den almene sektor i Hovedstadsområdet er det 13 %.
  • Aldersgruppen mellem 25 og 49 år udgør i AlmenBolig+ afdelingerne 73 %, mens den i den almene sektor i Hovedstadsområdet udgør 41 %.
  • Enlige uden børn udgør 14 % i AlmenBolig+ mod 50 % i den almene sektor i Hovedstadsområdet.
  • Beboere med mellemlang og lang videregående uddannelse udgør (blandt respondenterne) 60 % i AlmenBolig+ mod 22 % i Københavns Kommune og 11-13 % i omegnskommunerne. Den gennemsnitlige husstandsindtægt i AlmenBolig+ er væsentligt højere end i den almene sektor generelt og højere end gennemsnittet i de kommuner, som AlmenBolig+ er lokaliseret i.


Kilde: Evaluering af Almenbolig+, SBi

En billig bolig, som gør middelklassefamilier i stand til at bo i den dyre del af hovedstaden og samtidig få adgang til have. Det tilbud har boligselskabet KAB haft stor succes med, men loven blokerer for at fortsætte succesen.

Fredag afleverede en af landets største almene boligorganisationer KAB evalueringen af AlmenBolig+ og bad samtidig boligminister Inger Støjberg (V) om permanente lempelser af lovgivningen for at udbrede boligkonceptet.

Almenbolig+ er en billig almen familiebolig, hvor prisen er presset helt ned, blandt andet fordi beboerne selv skal stå for en del af driften af ejendommene og udearealerne. Samtidig er lejlighederne kun udstyret med det mest basale ved indflytning.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00