Debat

Alternativet: Billig-boligloven skal ikke afskaffes

DEBAT: Billig-boligloven skal ikke afskaffes, fordi den er et af de bedste initiativer til at sikre en bedre økonomisk og social sammenhængskraft i Danmark, skriver Alternativets boligordfører, Roger Matthisen.

I den forgangne uge meldte regeringen og Liberal Alliance ud, at de er klar til at afskaffe den lov, der giver kommunerne ret til at kræve 25 pct. almene boliger i nye boligområder. Det er jeg dybt uenig i, og jeg vil gøre mit til, at det ikke bliver realiseret, skriver Alternativets boligordfører, Roger Matthisen.
I den forgangne uge meldte regeringen og Liberal Alliance ud, at de er klar til at afskaffe den lov, der giver kommunerne ret til at kræve 25 pct. almene boliger i nye boligområder. Det er jeg dybt uenig i, og jeg vil gøre mit til, at det ikke bliver realiseret, skriver Alternativets boligordfører, Roger Matthisen.Foto: Folketinget
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Roger Matthisen (ALT)
Boligordfører

I Alternativet tror vi på lokalt initiativ, nærdemokrati og lokale kræfter. Det gælder også – og måske i særdeleshed – for indsatserne på det boligsociale område, hvor vi har så mange gode ressourcer og personligheder, der brænder for at forbedre forholdene i deres nærsamfund.

Vi tror på, at integration og sociale indsatser for udsatte unge har de bedste vilkår for at lykkes ved at blive forankret omkring de mennesker, der færdes i kvarteret, og som har de sociale indsigter og kompetencer til at påvirke udsatte unge og medmennesker. Bydelsmødre og -fædre, ildsjæle, netværkere, m.fl. skal støttes som ledere af lokale helhedsorienterede initiativer.

På samme måde skal vi se på mulighederne for, at egnede nøglepersoner i lokalmiljøer med mange etniske minoriteter kan støttes til selv at varetage den praktiske og økonomiske ledelse af lokale integrationsaktiviteter og -projekter. Omdrejningspunktet for disse kompetencer omkring medborgerskab og medansvar kunne altså være en slags decentrale højskoler i byen. Det, som vi i vores partiprogram refererer til som lokale beboerakademier.

Fakta
Boligdebatten på Altinget: by og bolig har til formål at fokusere og styrke den boligpolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: by og bolig derfor eksperter, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for boligområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]

Jeg tror, at sådanne tanker er netop det, der virker. Det er de helhedsorienterede sociale indsatser, der har bidraget til at nedbringe kriminaliteten i udsatte boligområder med 24 pct. fra 2009, hvilket en rapport fra Center for Boligsocial Udvikling (CFBU) viser. I nogle områder er kriminaliteten sågar noget nær halveret over de seneste 4 år.

Det bekræfter mig i, at vi som politikere skal holde fast i den helhedsorienterede indsats og fortsat investere i tværsektorielle projekter med stærk lokal forankring. Der er så meget potentiale i at investere kraftigt i forebyggende arbejde i de udsatte boligområde, og når gode indsatser viser gode resultater, skal vi bakke op om det.

For at styrke og udvikle tilliden og empatien i vores samfund er det helt afgørende, at vi er i stand til at blande byen.

Roger Matthisen (ALT)
Boligordfører

Bevar den billige boliglov
Men det er desværre ikke alt nyt, der er godt nyt på boligpolitikken. I den forgangne uge meldte regeringen og Liberal Alliance ud, at de er klar til at afskaffe den lov, der giver kommunerne ret til at kræve 25 pct. almene boliger i nye boligområder. Det er jeg dybt uenig i, og jeg vil gøre mit til, at det ikke bliver realiseret. Loven er et af de bedste initiativer til at sikre en bedre økonomisk og social sammenhængskraft i Danmark.

For at styrke og udvikle tilliden og empatien i vores samfund er det helt afgørende, at vi er i stand til at blande byen. Når vi bevæger os uden for vores dør, skal vi møde mennesker med en anden hverdag end vores egen, og vores børn skal have mulighed for, at danne venskaber på tværs af sociale og kulturelle skel. I skolen og til fritidsaktiviteter.

Så sent som i forrige uge viste en ny rapport fra SFI, at antallet af hjemløse i Danmark er steget markant over bare de seneste to år. Bl.a. fordi huslejen i byerne er steget, og udsatte unge har svært ved at finde tilgængelige boliger. Det gælder i øvrigt også de studerende, der hvert år har store problemer med at finde et sted at bo, når de skal flytte efter deres studie.

Og det er derfor helt uholdbart, at regeringen og Liberal Alliance nu vil åbne sluserne endnu mere for, at de store vækstcentre som eksempelvis Aarhus og København kan udvikle sig til penthouse-ghettoer – med den hovedbegrundelse, at pensionskasserne og økonomiske spekulanter derved kan maksimere afkastet på deres investeringer. En bolig, et tag over hovedet er en base og en basal rettighed. Synes jeg.

At blande byen og byområder er helt essentielt for et socialt bæredygtigt, empatisk, opfindsomt, nyskabende og tillidsproducerende samfund, og derfor skal vi gøre alt, hvad vi overhovedet kan, for at holde fast i kommunernes ret til at kræve, at op til 25 pct. af boligudviklingen udgøres af socialt rentabelt boligbyggeri.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Roger Courage Matthisen

Fhv. MF (ALT), grundlægger og direktør, Courage Institute, skuespiller, foredragsholder
bachelor i drama, skuespil og teaterhistorie (Statens Teaterskole 2003), bachelor i økonomi, engelsk og kommunikation (CBS 2009)

0:000:00