Boligforening: Kritik af manglende studieboliger er københavneri

REPLIK: Aalborg har rigeligt med studieboliger til de tilføjede studiepladser. DSF taler om København, som om det er hele landet, skriver Himmerland Boligforenings direktør, Ole Nielsen.

Af Ole Nielsen
Direktør, Himmerland Boligforening

Hos Himmerland Boligforening har vi med glæde hørt, at Folketinget har aftalt oprettelse af 5.000 nye studiepladser i 2020 til 2021.

University College Nordjylland får 90 af de ekstra studerende, men Aalborg Universitet tegner sig for 370 – dog fordelt på afdelinger flere steder i landet.

Som regionens største boligorganisation med det største antal ungdomsboliger er vi ikke blege for at sige, at Aalborg fint kan rumme også disse studerende.

Udtryk for københavneri
Den holdning deles imidlertid ikke hos Danske Studerendes Fællesråd (DSF) og Dansk Byggeri, der i Altinget mener, at der er et akut behov for flere studieboliger, og at det kun bliver værre, når de nye studerende kommer til.

Ifølge DSF-formand Johan Hedegaard Jørgensen er boligmarkedet "vanvittigt i de større byer. Folk betaler let 6-7000 kroner for et at bo i noget der tilnærmelsesvist kan betegnes som et kosteskab. Den eneste måde, man kan sænke priserne, er ved at bygge flere boliger. Og med de almene boliger kan man lettere sikre, at det er en huslejepris, man kan betale med en SU".

Jeg har før hæftet mig ved, at DSF-formanden gerne taler om København, som om det er hele landet. I al stilfærdighed: Det er det så ikke.

Det er muligt, at Aalborg i hans optik slet ikke skal regnes som en "større by", men hvis han mener, at vi med over 35.000 studerende er netop det, er både han og Dansk Byggeri galt afmarcheret.

Kom til Aalborg
Endda uden at lovprise egne byggerier kan jeg med ro i sindet sige, at man som studerende i Aalborg har et bredt udbud af boliger, der er til at betale som SU-modtager.

Og så kan man endda selv afgøre, om man er mest til fjordudsigt og gåafstand til indtil flere campusser – eller man vil bo tilsvarende billigt tæt på den oprindelige del af universitetet i det østlige Aalborg.

Man kan sagtens finde boliger til de beløb, som Johan Hedegaard Jørgensen nævner. Men når det gælder nybyggede ungdomsboliger på cirka 50 kvadratmeter, begynder priserne altså ved 3.500 kroner – og det er på de nævnte beliggenheder.  

Summa summarum: Også på dette område kan man sige "Kom til Aalborg – det kan godt svare sig".

Forrige artikel Green Building Council: Byggeriet skal udnytte momentum fra coronakrisen Green Building Council: Byggeriet skal udnytte momentum fra coronakrisen Næste artikel Byggeforsker: Ghettoloven er et skadeligt indgreb i boligmarkedet Byggeforsker: Ghettoloven er et skadeligt indgreb i boligmarkedet