Debat

Erhvervsdirektører: Stop skræmmekampagnen

DEBAT: Der er ingen grund til at sprede unødig frygt for revisionen af erhvervslejeloven. Det er vigtigt at holde sig for øje de muligheder, som lovforslaget giver for detailhandlens vækst. Lovforslaget øger aftalemuligheder og skaber bedre plads til investeringer. Det skriver tre erhvervsdirektører. 

Den danske erhvervslejelov skal favne alle erhvervslokaler. Fra kælderlokaler i provinsbyer til flagskibsbutikker på Strøget i København, skriver afsenderne på indlægget.
Den danske erhvervslejelov skal favne alle erhvervslokaler. Fra kælderlokaler i provinsbyer til flagskibsbutikker på Strøget i København, skriver afsenderne på indlægget.Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjørn Allentoft, juridisk direktør i Steen & Strøm,
Claus Bælum, partner i RED
Torben Christensen, administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark

De senere dage har vi set, at forskellige organisationer, herunder Dansk Erhverv, har kritiseret det forslag til revision af erhvervslejeloven, som erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har fremlagt.

Det helt store debatemne har været, om muligheden for at indgå tidsbegrænsede lejeaftaler i fremtiden vil blive til for stor ulempe for lejere. 

Som repræsentanter for udlejerne mener vi nu ikke, at der er grund til den store frygt. Der er flere gode grunde til, at det fremlagte lovforslag er en god mulighed for det danske detailhandelsmarked. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Rygraden i Europas økonomi
Små og mellemstore virksomheder udgør rygraden i Europas økonomi. Ifølge EU repræsenterer små og mellemstore virksomheder 99 procent af det samlede forretningsliv i EU. De seneste 5 år har disse virksomheder skabt 85 procent af alle nye jobs.

I mange europæiske lande har erhvervsudlejere og erhvervslejere gennem mange år haft mulighed for at indgå de samme tidsbegrænsede lejeaftaler, som regeringen nu foreslår indført i Danmark.

Dansk detailhandel har brug for et erhvervsklima, der betoner tilgængelighed, få aftalebegrænsninger og mobilitet. Vi har brug for færre barrierer og vi har behov for flere vækstvirksomheder.

Bjørn Allentoft, Juridisk Direktør i Steen & Strøm, Claus Bælum, Partner i RED Torben Christensen, Administrerende Direktør i Ejendomsforeningen Danmark

Denne store vækst i de mindre virksomheder og i beskæftigelsen er altså sket, selvom landene ofte har en mere fleksibel lovgivning for lokaler end i Danmark. Lovgivninger, hvor tidsbegrænsede lejeaftaler kan anvendes.

Kigger man eksempelvis på Sydeuropa, skyder et stort antal småhandlende op, hvilket blandt andet skyldes, at barriererne for opstart af virksomhed er lave.

Erhvervslejelov øger fleksibilitet
Den danske erhvervslejelov skal favne alle erhvervslokaler. Fra kælderlokaler i provinsbyer til flagskibsbutikker på Strøget i København.

Derfor er der god fornuft i at give parterne et værktøj, hvor udlejer og lejer i fællesskab kan tilpasse lejeaftalen til den pågældende situation. Herved kan lokaletype, ejendom, område og den enkeltes virksomheds behov indgå i lejeaftalen.

Med lovforslaget øges aftalemulighederne i erhvervslejeloven, hvilket vil øge dynamikken og fleksibiliteten mellem parterne, men også skabe bedre plads til investeringer.

Det vil samtidig også mindske barriererne på det danske detailhandelsmarked og skabe plads til nye og mere innovative butikskoncepter.

Derved kan udlejer og lejer imødekomme den frygt, som blandt andet Dansk Erhverv har for, at investeringer ikke kan betale sig for lejer. Sandheden er, at udlejer og lejer ikke behøver at indgå midlertidige lejeaftaler, hvis ikke de ønsker det. De kan altid indgå en tidsubegrænset aftale, hvilket fortsat er erhvervslejelovens hovedregel.

Men vælger parterne at lave aftaler efter de nye regler, vil de i fællesskab kunne tilpasse lejeaftalen, så både lejer og udlejer har incitament til at investere i erhvervslokalerne.

Et brugbart værktøj
Det er vores erfaring med den nuværende lovgivning, at lejers investeringsvillighed ofte hviler på, om forretningen er i fremdrift eller tilbagegang. Vi har hørt argumenter om, at bankerne vil være tilbageholdende med at låne penge til mindre virksomheder, hvis de indgår tidsbegrænsede aftaler.

Men det er ikke et billede, vi kan genkende. Derimod ser vi stadig mere hyppigt, at lejere i dag foretrækker korte uopsigelighedsperioder for at reducere risikoen, hvis butikken ikke måtte vise sig profitabel.

Det er vigtigt at holde sig for øje de muligheder, som lovforslaget giver for detailhandlens vækst. Tidsbegrænsede aftaler skal ses som et værktøj, der kan vælges til eller vælges fra.

Dansk detailhandel har brug for et erhvervsklima, der betoner tilgængelighed, få aftalebegrænsninger og mobilitet. Vi har brug for færre barrierer, og vi har behov for flere vækstvirksomheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00