Debat

Feriehusudlejerne: Drop forslag om salg af sommerhuse til udlændinge

DEBAT: Priserne bliver presset op af velhavende fra vores nabolande, hvis udlændinge får lov at købe sommerhuse. Almindelige danskere vil med tiden ikke længere have råd til at købe et sommerhus. Det skriver Carlos Villaro Lassen, adm. direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

Foto: Kaj Bonne
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carlos Villaro Lassen
Adm. direktør, Feriehusudlejernes Brancheforening

Regeringen spiller hasard med Danmarks fremtid og dansk turisme, hvis man eksperimenterer med den danske sommerhusregel. Danmark vil for altid blive ændret, hvis man åbner for at ophæve det danske EU-forbehold om udlændinges køb af sommerhuse.

Udlændinge må i dag gerne købe et dansk sommerhus, hvis de bor og arbejder i Danmark, eller hvis de har en særlig tilknytning, for eksempel at de har holdt ferie her gennem mange år.

Danmark er et lille land med store naboer ikke mindst i syd, og heldigvis er Danmark et meget populært rejsemål. Gennem udlejning af private danskeres sommerhuse har Danmark hvert år 18 millioner overnatninger, hvoraf de 14 millioner er udenlandske. Især tyske gæster holder meget af at holde ferie i et lejet dansk feriehus.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Hvis man åbner for udlændinges køb af danske sommerhuse, vil tusindevis af sommerhuse overgå til udenlandske hænder. I Sverige har 35.000 udlændinge købt sommerhus! Med Danmarks popularitet og korte afstand til Tyskland, der ikke selv har en vesterhavskyst, vil tallet være langt større. Samtidig vil det presse sommerhuspriserne op, så almindelige danskere ikke længere har råd til at købe et sommerhus.

Og vi kan ikke bygge os ud af det, som man kan i store lande som Tyskland, Sverige og Norge. Vi må blot se, hvordan Rømø, Fanø, Blåvand, Henne Strand, Vejers Strand, Holmsland Klit samt Nordjylland, Samsø og Bornholm bliver solgt til udenlandske velhavere, der vil benytte husene i korte perioder og lade dem stå tomme resten af tiden, for de har ikke brug for lejeindtægten.

Hvis vi ophæver sommerhusreglen i Danmark, vil EU ikke lade os få den tilbage. Og hvordan mener regeringen, at man bare kan ophæve et af de danske EU-forbehold, som oven i købet står i traktaten? Normalt har der været en folkeafstemning i den sammenhæng.

Carlos Villaro Lassen, adm. direktør, Feriehusudlejernes Brancheforening

Danske ejendomsmæglere vil tabe til tyske, for tyskere vil helst købe et hus af en tysk mægler, der forstår de tyske regler, nordmænd vil købe af norsk mægler og så fremdeles, som man kender det fra Mallorca og Sydspanien. Og tyske husejere vil benytte tyske håndværkere, som de kender og forstår, og som let tager bilen tre timer hen til et sommerhus og bruger et par uger på et nyt tag, et nyt køkken eller bad.

Udlejning beskæftiger 15.000 mennesker

Feriehusudlejning beskæftiger 15.000 mennesker i Danmark, i butikker, købmænd, restauranter, transportfirmaer, udlejningsbureauer, forlystelsesparker og kulturinstitutioner. Disse personer vil i stor stil miste deres job, når turisterne bliver væk, fordi der bliver færre huse til udlejning, og fordi de huse, der er tilbage, vil kræve en højere pris, når sommerhuspriserne stiger.

I Danmark er yderområder, som for 30 år siden havde meget svært ved at holde på befolkningen og have et varieret butiksliv, blevet stærke destinationer med liv og beskæftigelse. Det er dette, som man vil sætte over styr. Og man kan kun gøre det én gang.

Hvis vi ophæver sommerhusreglen i Danmark, vil EU ikke lade os få den tilbage. Og hvordan mener regeringen, at man bare kan ophæve et af de danske EU-forbehold, som oven i købet står i traktaten? Normalt har der været en folkeafstemning i den sammenhæng.

En forsøgsordning i udvalgte områder betyder, at hele Danmarks forbehold sættes under pres. Paradoksalt, så er de kommuner, hvor tyskere og nordmænd er interesserede i at købe sommerhuse, ikke interesserede i at ophæve reglen.

Det er derimod områder som Lolland og Falster, hvor interessen ikke er særlig stor. Derimod er Rømø i Tønder Kommune, Fanø Kommune, Blåvand, Henne og Vejers i Varde Kommune og Holmsland Klit i Ringkøbing-Skjern Kommune og de nordjyske kommuner ikke interesserede. Det er nemlig her, at tusindvis af sommerhuse vil forsvinde til udlændinge og forsvinde fra udlejningsmarkedet.

Beskæftigelsen vil falde, man vil få tomme huse det meste af året, butikker vil lukke, og der bliver mindre beskæftigelse til håndværkeren og ejendomsmægleren, når de store tyske pengepunge, mæglere og byggefirmaer rykker ind.

Vi kan ophæve reglen én gang, og så er festen forbi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00