Forskning rejser tvivl om populær udlejningsregel

FORTYNDING: Et af de seneste ti års mest benyttede greb i det boligpolitiske arbejde, fleksibel udlejning, kan tilsyneladende ikke måles på beboersammensætningen. Det er den overraskende konklusion i ny SFI-rapport. BL og Landsbyggefondens direktør maner til besindighed.

Fleksibel udlejning betyder, at en boligorganisation og den relevante kommune bliver enige om, at nogle grupper får lettere ved at få en almen bolig. Det vil ofte sige personer, der er i arbejde og på den måde kan være med til at ændre beboersammensætningen.<br>
Fleksibel udlejning betyder, at en boligorganisation og den relevante kommune bliver enige om, at nogle grupper får lettere ved at få en almen bolig. Det vil ofte sige personer, der er i arbejde og på den måde kan være med til at ændre beboersammensætningen.
Foto: Colourbox
Mads Bang

Når vi kigger på de allermest udsatte områder, er det et gennemgående mønster, at det er meget svært at ændre beboersammensætningen.

Gunvor Christensen
Forsker, SFI
Fakta
SFI-rapporten afdækker brugen af forskellige udlejningsredskaber og anvisningsmodeller, og erfaringerne med dem.
Undersøgelsens datagrundlag består af registerdata, spørgeskemabesvarelser fra forretningsførere og kommunale medarbejdere samt kvalitative casestudier i fire udvalgte kommuner: København, Odense, Aalborg og Ishøj.
Undersøgelsen gælder områder, der arbejdede med helhedsplaner i perioden 2006-2010.

Kilde: SFI

Fleksbiel udlejning har været et fast værktøj i den boligsociale værktøjskasse i mere end et årti. Men ny forskning tyder på, at effekten er mindre end ventet.

Tynd ud i de socialt udsatte, arbejdsløse og kriminelle med familier, hvor begge forældre er i arbejde, og det vil skubbe de udsatte boligområder i en positiv retning. Det er antagelsen, der ligger til grund for, at fleksibel udlejning er blevet et populært redskab, som blandt andet anbefales af kommunernes organisation, KL, og boligselskabernes organisation BL.

I en ny rapport fra SFI roser projektmedarbjedere i fire udsatte boligområder også fleksibel udlejning. Men forskerne kan ikke se nogen konkret målbar effekt af fleksibel udlejning på beboersammensætningen.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00