Debat

Gribskov-borgmester: Sommerhussalg vil gå ud over væksten i vores kommune

DEBAT: Benytter udlændinge ikke sommerhusene nok, vil det have negative konsekvenser for Gribskov i form af mindre handel og byliv – og dermed færre job og lavere vækst. Derfor advarer borgmester Kim Valentin (V) mod at lade udlændinge købe sommerhuse.

Foto: Gribskov Kommune
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Valentin (V) 

Borgmester, Gribskov Kommune

Lad mig begynde med at rose regeringen for udspillet om mere fleksible regler for udlejning af sommerhuse. Gribskov Kommune er Danmarks næststørste sommerhus-kommune med ca. 14.000 sommerhuse. Vores befolkning vokser i sommermånederne markant fra vores godt 40.000 faste indbyggere til næsten det dobbelte.

Der er også røde advarselslamper, som står og blinker i forhold til forslaget om at lade udlændinge opkøbe sommerhuse – det vender jeg tilbage til.

Vi er i Gribskov i den situation, at meget få sommerhuse – og almindelige boliger – står tomme. Vores sommerhuse er blandt landets dyreste – faktisk ligger syv ud af Danmarks ti dyreste sommerhuse i netop Gribskov. Vi er så tilpas tæt på København, at det afspejler sig i priserne langs Nordkysten.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Turismen og vores mange faste sommerhusgæster er med til at skabe den vækst, vi har. Vores indbyggertal er stigende, og vi har flere større by- og erhvervsudviklingsprojekter undervejs.

Regeringens forslag om at lave forsøg med sommerhussalg til udlændinge kan være et skub i den rigtige retning i forhold til, at sommerhusene benyttes af flere gæster – i en større del af året.

Gennemføres regeringens forsøg med salg af sommerhuse til udlændinge bør det sikres, at danske og udenlandske sommerhuskøbere sidestilles.

Kim Valentin (V)
Borgmester, Gribskov Kommune

Forudsat selvfølgelig, at de udlændinge, som køber sommerhusene, benytter dem i vid udstrækning, eller lejer eller låner dem ud i deres hjemlande.

Tomme sommerhuse giver spøgelsesbyer
Hvorfor nu det?

Jo, fordi en kortvarig eller slet ingen brug af et sommerhus ikke gavner noget. Gribskovs strategi er, at vi arbejder for at få sommerhusejerne til at benytte sommerhuset i en længere periode, eller udleje sommerhuset, så andre gæster bruger det.

Det siger sig selv, at når der er gæster i sommerhusene, så benytter flere vores lokale attraktioner: De tager en tur på Tegners Museum, spiser på Gillelejes fiskerestauranter eller shopper i Tisvildelejes mange små hyggelige butikker.

De tager endda væk fra kysterne og drager ind i landet og benytter eksempelvis vores svømmehal. Det skaber liv i hele kommunen og bidrager til væksten.

Jeg vil gerne advare mod, at vi bare åbner op for at lade udlændinge købe sommerhuse. Hvis de ikke benytter sommerhusene, så vil det for Gribskov have negative konsekvenser i form af mindre handel og byliv – og dermed færre job og lavere vækst. Det må undersøges ordentligt af regeringen.

Potentielt skatteproblem
Gennemføres regeringens forsøg med salg af sommerhuse til udlændinge bør det sikres, at danske og udenlandske sommerhuskøbere sidestilles. Der kan være nogle skattetekniske spørgsmål om, hvor beskatningen af lejeindtægten falder, som regeringen må løse.

For udenlandske sommerhusejere skal ikke stilles bedre end danskere i forhold til beskatning og grænser for, hvor længe sommerhuse må udlejes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Valentin

MF (V), landsformand, Liberalt Oplysningsforbund, adm. direktør, Finanshuset i Fredensborg
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00