Regeringen klar med permanent nedsættelse af elvarmeafgiften

ENERGIUDSPIL: Elvarmeafgiften skal sænkes til 15 øre/kilowatt-time fra 2021, foreslår regeringen forud for sit energiudspil. Det vækker glæde hos både Dansk Energi og Dansk Fjernvarme. Sidstnævnte ser gerne, at nedsættelsen målrettes store varmepumper.

Karsten Lauritzen (V) og regeringen har stillet blikket ind på, hvor i energisektoren de kan lette afgifter. Valget er blandt andet faldet på elvarmeafgiften.
Karsten Lauritzen (V) og regeringen har stillet blikket ind på, hvor i energisektoren de kan lette afgifter. Valget er blandt andet faldet på elvarmeafgiften.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Det vil være med til at understøtte den grønne omstilling og samtidig kunne mærkes på den enkelte danskers pengepung.

Karsten Lauritzen (V)
Skatteminister

Man kan ikke have en strategi for et mere intelligent energisystem med fjernvarmen som rygrad, hvis man samtidig laver en urimeligt gunstig konkurrenceevne for individuelle løsninger.

Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

Det skal være billigere at varme sit hus op med strøm.

Fakta

Elvarmeafgiften

En afgift på el anvendt til fjernvarmeproduktion eller opvarmning af helårsboliger. For helårsboliger pålægges afgiften den del af forbruget, der overstiger 4.000 kilowatt.

Elvarmeafgiften er i 2018 på 40,7 øre/kilowatt-time. 

I november 2017 besluttede regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale i Erhvervspakken at sænke den frem mod 2021. 
Den beslutning blev i februar 2018 fremrykket, så den første sænkelse træder i kraft 1. maj 2018. Det giver en følgende elvarmeafgift:

2018: 25 øre/kWh
2020: 20 øre/kWh
2021: 30 øre/kWh

I aftalen står også følgende, som regeringen nu foreslår:

"Aftaleparterne er endvidere enige om at søge at gennemføre en varig nedsættelse af elvarmeafgiften med 25 øre pr. kilowatt-time i forhold til 2017 fra og med 2021 i forbindelse med de kommende energiforhandlinger."

Kilde: Skatteministeriet

Det mener regeringen, der som en del af sit kommende energiudspil foreslår at sænke den såkaldte elvarmeafgift til 15 øre/kilowatt-time fra 2021.

I dag ligger afgiften, som altså pålægges el til brug for opvarmning, på godt 40 øre/kilowatt-time. Allerede 1. maj falder den dog til til 25 øre/kilowatt-time som aftalt i erhvervspakken fra 2017.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00