Rigsrevisionen vil ikke slippe tinglysning

TINGLYSNING: Den digitale tinglysning er stadig i skammekrogen, selv om systemet i dag kører bedre end forventet. Rigsrevisionen venter stadig på, at justitsministeren får vurderet systemets effekt på erhvervslivet.
Foto: Colourbox.dk
Mads Bang
Rigsrevisionen har endnu engang kigget nærmere på det digitale tinglysningssystem og konstaterer igen, at der er problemer med Justitsministeriets kvalitetssikring. Rigsrevisionen opfordrer ministeriet til bedre kvalitetssikring.

Det digitale tinglysningssystem har nu været i drift i tre år efter en udskældt premiere i 2010. Dengang var der problemer med den manuelle sagsbehandling og skanning af gamle papirsager. Siden har Rigsrevisionen undersøgt tinglysningssystemet, og der er uddelt kritik til både ministerium og styrelse.

I det seneste notat, som følger op på kritikken og Folketingets kontrol med udviklingen af it-systemet, finder Rigsrevisionen også fejl. Denne gang er der dog kun tale om mindre regnefejl i it-projektet. Men det bliver bemærket, efter tinglysningssystemet endte med at koste omkring 750 millioner kroner, godt en tredjedel mere, end oprindelig budgetteret. 

Folketingets Finansudvalg følger alle større it-udviklingsprojekter i staten, og i oktober sidste år modtog udvalget det afsluttende aktstykke i sagen. Her konstaterede Justitsministeriet blandt andet, at det nye it-system behandler flere sager automatisk end forventet - faktisk ryger 76 procent af tinglysningssagerne automatisk igennem systemet, og målsætningen var 70 procent. Samtidig behandles 99,9 procent af sagerne inden for ti dage.

Dokumentation

Uddrag, Rigsrevisionens notat fra marts 2013

"Rigsrevisionen kan konstatere, at regnskabet for perioden 2006-2011 for tinglysningssystemet, der er fremlagt over for Folketingets Finansudvalg ikke er korrekt. Rigsrevisionen bemærker, at der således endnu engang har været problemer med kvalitetssikringen i Justitsministeriet af aktstykker om tinglysningssystemet. Rigsrevisionen finder, at Justitsministeriet burde have kvalitetssikret tallene i det orienterende aktstykke til Folketingets Finansudvalg, og finder endvidere, at det burde have været oplyst, at regnskabstallene for dele af tinglysningsprojektet består af budgettal."


Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00