Socialdemokraterne vil redde regeringens skatteplan

VURDERINGSSKANDALE: Regeringen kan ikke få et blåt flertal til at stemme for flere penge til det nye ejendomsvurderingssystem. Socialdemokraterne bakker op, men kalder ministeren i samråd.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) bliver afhængig af oppositionen, når han søger opbakning til en ekstraregning på en halv milliard kroner til det nye ejendomsvurderingssystem. Liberal Alliance vil stemme imod. <br>
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) bliver afhængig af oppositionen, når han søger opbakning til en ekstraregning på en halv milliard kroner til det nye ejendomsvurderingssystem. Liberal Alliance vil stemme imod.
Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Mads Bang

Regeringen er afhængig af de røde partier for at holde udviklingen af et nyt ejendomsvurderingssystem i gang. Liberal Alliance kan ikke støtte det aktstykke, der i eftermiddag skal hjælpe ministeren med at betale en ekstraregning for det nye system.

Det oplyser partiets finansordfører, Ole Birk Olesen, i en sms til Altinget.

I sidste uge kom det frem, at forskellige ”dataprojekter” vil gøre systemet 437 millioner kroner dyrere over de næste fire år. De penge kan ministeren kun få, hvis han får opbakning i finansudvalget, hvor det hidtil kun har været de røde partier, der har støttet det nye system.

S vil hjælpe
Når der onsdag eftermiddag skal findes flertal for aktstykket, stiller Socialdemokraterne sig på regeringens side, fortæller partiets finansordfører, Jesper Petersen.

Fakta
Aktstykke 77

Aktstykket skal gøre det muligt at arbejde videre med det nye ejendomsvurderingssystem.

Regeringen vil gerne sætte gang i en række projekter for at skabe de bedste betingelser for et robust datagrundlag. Det gælder blandt andet oplysninger om tinglyste handler, geodata, BBR-oplysninger og plandata.

Af aktstykket fremgår det, at udgiften i 2016 udgør 89,8 millioner kroner, og at der desuden frem mod 2019 vil være væsentlige merudgifter. Samlet set forventes udgifterne til dataprojekterne at udgøre cirka 437 millioner kroner i perioden 2016-2019.



Kilde: skm.dk

”Vi skal have et ordentligt ejendomsvurderingssystem, så borgerne får langt mere træfsikre vurderinger, end det var tilfældet før. Så vi må støtte en yderligere bevilling til systemet, selv om det er ærgerligt og beklageligt, det bliver dyrere,” siger Jesper Petersen.

Jesper Petersen er ikke sen til at minde om, at regeringspartiet Venstre før valget ikke ville bidrage til det nye vurderingssystem.

Venstre var meget lidt hjælpsomme, da vi knoklede med at få ryddet op på området.

Jesper Petersen (S)
Finansordfører

”Venstre var meget lidt hjælpsomme, da vi knoklede med at få ryddet op på området,” siger Jesper Petersen.

Samråd oveni
Skatteminister Karsten Lauritzen får dog ikke kun hjælp af Socialdemokraterne. Partiet kalder ham samtidig i samråd om sine planer for ejendomsvurderingssystemet.

”Det ville bare klæde regeringen, hvis de ikke kun bad os sende flere penge, men faktisk inviterede til en reel politiske drøftelse om et kommende vurderingssystem,” siger Jesper Petersen.

Han vil blandt andet gerne vide, hvordan tidsplanen for det nye system ser ud, og høre mere om baggrunden for den store ekstraregning.

Sagen behandles i Finansudvalget i næste uge, og samrådet finder sted næste torsdag.

Hvis Karsten Lauritzen skal have et flertal i finansudvalget til at holde ejendomsvurderingssystemet i gang, er han enten afhængig af Dansk Folkeparti eller de øvrige partier i rød blok. Dansk Folkeparti har endnu ikke tilkendegivet, om de vil støtte ministeren.

Konservative oplyser til Altinget, at partiet støtter aktstykket.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00