Støttepartier sikrer bredbåndspulje trods regeringens ønske om at sløjfe den

NEDERLAG: For andet år i træk forsøgte S-regeringen at skrotte bredbåndspuljen. Men uden held. Støttepartierne har sikret en pulje på 100 millioner kroner til hurtigt internet i landets ydreområder.

I 2021 afsætter regeringen og dens støttepartier 100 millioner kroner til udrulning af bredbånd i landets ydreområder.
I 2021 afsætter regeringen og dens støttepartier 100 millioner kroner til udrulning af bredbånd i landets ydreområder.Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Den socialdemokratiske regering kender efterhånden rutinen, når det kommer til bredbåndspuljen. 

For andet år i træk har regeringen lagt op til, at puljen, der skal sikre bedre bredbåndsforbindelse i landets ydreområder, skrottes, men ligesom i 2019 har støttepartierne sat foden ned og sikret bredbåndspuljens overlevelse.

"Regeringen og Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet er enige om at understøtte, at flere husholdninger og virksomheder på tværs af hele landet har adgang til hurtigt bredbånd. Covid-19-krisen har også tydeliggjort vigtigheden af hurtigt bredbånd," lyder det derfor i aftalen om finansloven for 2021, som fortsætter:

"I den forbindelse kan bredbåndspuljen bidrage til en forbedret bredbåndsdækning i de områder, hvor markedet ikke af sig selv sikrer tilstrækkelig udrulning. Der er derfor enighed om at forlænge bredbåndspuljen i 2021 med henblik på at fremme bredbåndsdækningen i hele landet."

I 2021 er der afsat 100 millioner kroner til bredbåndspuljen. Det er en lille stigning i forhold til de 98,5 millioner kroner, som puljen var på i 2020. 

S satte sin lid til markedet
Ligesom i 2019 var bredbåndspuljen ikke en del af regeringens finanslovsforslag. 

På et samråd 24. september slog klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) fast, at puljen havde aftjent sit formål.

"Regeringen ønsker selvfølgelig stadig top bredbåndsdækning i hele landet. Men vi ikke er overbeviste om, at bredbåndspuljen er det rette redskab til at sikre mest bredbånd til hele Danmark," sagde han. 

For selvom både antallet af projekter og størrelsen på bredbåndspuljen er steget frem til 2019, bliver der nu færre og færre tilskudsberettigede adresser, som kan søge støtte via puljen.

I 2016 var 336.590 boliger, virksomheder og sommerhuse berettiget til tilskud, men det tal var faldet til 130.156 i 2019.

Regeringen har desuden gjort det klart, at markedet kan sikre, at op mod 99 procent af Danmark vil være dækket af højhastighedsbredbånd i 2025.

Derfor lagde finansminister Nicolai Wammen (S) op til, at årets bredbåndspulje skulle blive den sidste.

Flertal udenom regeringen
Men sådan skulle det ikke gå. 

For efter regeringens finanslovudspil dannede der sig et hurtigt et flertal udenom regeringen for at bevare bredbåndspuljen. 

Udover regeringens støttepartier meldte Dansk Folkeparti og Venstre sig også i koret, der ville sikre puljens overlevelse. Venstre ville sågar øge puljen til 150 millioner kroner.

Regeringen endte med at overgive sig ligesom i 2019, og støttepartierne Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet kan derfor fejre, at der også vil være en bredbåndspulje til en værdi af 100 millioner kroner i 2021.

Læs også

Dokumentation

Bredbåndspuljen

Siden 2016 har staten via bredbåndspuljen pumpet flere hundrede millioner kroner ud til danske bredbåndsprojekter.

I 2019 uddeltes 107 millioner kroner til 115 bredbåndsprojekter i 36 kommuner, hvoraf langt størstedelen var kommuner vest for Storebælt.

Tal fra Energistyrelsen viser, at bredbåndsdækningen i danske boliger og virksomheder med hastigheder på mindst 100/30 Mbit/s er steget fra 82 procent i 2015 til 93 procent i 2019.

Derudover har Energistyrelsen i september estimeret, at op mod 99 procent af alle boliger og virksomheder i midten af 2020 har adgang til bredbåndshastigheder på 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload.

I 2021 er der afsat 100 millioner kroner til bredbåndspuljen. Det er en lille stigning i forhold til de 98,5 millioner kroner, som puljen var på i 2020. 

En foreløbig gennemgang viser, at Energistyrelsen har modtaget 342 ansøgninger om tilskud fra årets pulje.

Ansøgningerne omfatter godt 9.000 adresser. Godt 90 procent af de ansøgte adresser er beliggende i landzoner, og de resterende ligger i sommerhusområder.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00