Inger Støjbergs første partiledertale på Folkemødet: "Hvis jeg er på fri fod til næste år, glæder jeg mig allerede til at se jer her igen"

For et år siden gik Inger Støjberg rundt og "lagde planer", da Folkemødet løb af stablen. Torsdag formiddag kunne hun stille sig frem til sin første partiledertale som formand for Danmarksdemokraterne, og her blev der ikke sparet på stikpillerne til regeringen.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Vi ved alle sammen, hvem Inger Støjberg er, og hvad hun står for, lyder det igen og igen.

Måske derfor kom hun heller ikke med nogle konkrete politiske ønsker i sin partiledertale på Folkemødets hovedscene. I stedet blev tiden brugt på at sende samtlige stikpiller til Mette Frederiksen og hendes regering.

"Hvor er det dejligt at se en statsminister med dansk jord under fødderne. Det er en sjældenhed," lød det fra talerstolen.

Partiledertalen på Folkemødet er Inger Støjbergs første af slagsen som formand for Danmarksdemokraterne, og der er sket meget, siden Folkemødet sidst løb af stablen.

For et år siden var den tidligere Venstre-minister nemlig ved at "lægge planer" i al hemmelighed, mens folk jagtede svar på Inger Støjbergs fremtid i dansk politik.

Svaret kom højt og klart, da Danmarksdemokraterne stormede ind i Folketinget ved sidste valg, og hvis bølgen af succes fortsætter, ser det ud til, at Inger Støjberg kommer til at gæste Folkemødets hovedscene nogle år endnu.

"Hvis jeg er på fri fod til næste år, glæder jeg mig allerede til at se jer her igen," sagde Støjberg kækt til publikum med henvisning til de 60 dages fængselsstraf, hun blev idømt for som minister – trods advarsler – at have adskilt asylpar ulovligt. 

Klimapolitik risikerer at rive Danmark midtover

Et af de mere konkrete kritikpunkter i Støjbergs tale gik på regeringens planer om at lave skattelettelser for fem milliarder kroner i top og bund.

"Det synes jeg ikke er særligt ambitiøst. Derfor håber jeg selvfølgelig også, at hele den blå opposition i Folketinget vil stå sammen og kræve nogle større skattelettelser til de arbejdende danskere i stedet for de småtterier, der er lagt op til af regeringen," lød det under talen.

Samtidig lød der skarp kritik af regeringens klimapolitik og mere specifikt den CO2-afgift på landbruget, som det forventes, at regeringen kommer med i efteråret. En afgift, som regeringens ekspertorgan, Klimarådet, har vurderet som afgørende for, at Danmark når sine klimamål for 2025 og 2030.

"Jeg er bekymret for, at klimapolitikken er ved at gå over gevind og rive vores land midt over. Det er altså nemt at sidde på en café midt inde i byen med sin cortado og være hellig," sagde Inger Støjberg.

Folk fra de fine saloner har fået gummisko og polo på

Generelt blev der ikke sparet på stikpillerne til menneskerne i de såkaldte "fine saloner", som partiformanden for Danmarksdemokraterne har gjort en dyd ud af at kritisere.

"Selv om en del af de mennesker, der plejer at indtage de fine saloner i København, i dag har iført sig gummisko og polo og er rejst til Allinge, er Folkemødet heldigvis først og fremmest for helt almindelige danskere. Og det synes jeg faktisk, der er brug for. For politikere og eliten har rigtig godt af at komme ud og snakke med helt almindelige mennesker."

Siden Inger Støjberg begyndte at kritisere elitens "fine saloner" i byerne, har kritikere ellers sat spørgsmålstegn ved, om hun som tidligere folketingsmedlem og minister selv er en "almindelig dansker". Samtidig har journalister gennem tiden jagtet svar på, hvor disse saloner helt konkret befinder sig henne.

Til slut i partiledertalen blev der da også tid til en kæk bemærkning til kritikerne.

"Der er mange, der i det seneste års tid har spurgt mig om, hvor de fine saloner er henne. En af dem ligger lige herinde. Vi har taget sådan en fin salon med. Nok mest til ære for Politikens journalister, for jeg tror allerede, de har abstinenser fra at være væk fra Rådhuspladsen den første formiddag. Men alle er altså velkomne i vores salon."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00