Nye Borgerlige gik til i skandaler og intern strid. Alligevel har partiet været en succes, mener Vermund

Nye Borgerliges protester har rykket det borgerlige Danmark i en bedre retning på især udlændingeområdet, og derfor har partiet ikke levet forgæves, mener formand og partistifter Pernille Vermund, der ikke er "færdig med politik".

"Da jeg stoppede som formand sidste år, kunne jeg mærke, at noget var gået godt. Om andre ting tænkte jeg, at det ville jeg ikke gøre igen, hvis jeg fik muligheden. Det har jeg reflekteret over. Jeg synes, jeg har været for dårlig til at have nuancerne med. I den første periode skabte jeg en situation, hvor mange havde svært ved at stemme på os, fordi de havde et forkert billede af os," siger Pernille Vermund om tiden i det snart opløste Nye Borgerlige.
"Da jeg stoppede som formand sidste år, kunne jeg mærke, at noget var gået godt. Om andre ting tænkte jeg, at det ville jeg ikke gøre igen, hvis jeg fik muligheden. Det har jeg reflekteret over. Jeg synes, jeg har været for dårlig til at have nuancerne med. I den første periode skabte jeg en situation, hvor mange havde svært ved at stemme på os, fordi de havde et forkert billede af os," siger Pernille Vermund om tiden i det snart opløste Nye Borgerlige.Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Malte BruhnFrida Flinch

Selvom Nye Borgerlige nu afgår ved døden efter dybe interne stridigheder og mindre end ti års levetid, har partiet spillet en helt afgørende rolle i dansk politik.

Sådan lød det i hvert fald fra Pernille Vermund, da hun onsdag præsenterede nyheden om, at det parti, hun selv var med til at stifte i 2015, nu har valgt at opløse sig selv med forklaringen om, at man vil undgå stemmespild i det borgerlige Danmark ved et kommende folketingsvalg.

"Vi glæder os over, at vores politiske agenda i dag er en agenda hos langt flere borgerlige partier. Den succes er jeg glad for," sagde Pernille Vermund, der agter at fortsætte sin politiske karriere i et andet borgerligt parti. 

Læs også

Da hun mødte pressen på Christiansborg, forklarede hun partiets deroute med, at netop andre partier i blå blok overtaget store dele af partiets politik.

På den baggrund mener hun ikke længere, at det er nødvendigt at give kunstigt åndedræt til det kriseramte og decimerede parti, der ellers blev stiftet i protest over netop blå bloks håndtering af flygtningekrisen i 2015, hvor Venstre sad på regeringsmagten, og Dansk Folkeparti agerede støtteparti.

DF var helt væk i forhold til udlændingepolitikken i 2015.

Pernille Vermund (NB)
Formand

"Da vi blev stiftet, var Inger Støjberg stadig med i Venstre, hvor hun var underlagt nogle helt andre holdninger. Som formand for Danmarksdemokraterne er hun tæt på Nye Borgerlige på ret mange punkter. Liberal Alliance var meget radikale, og de er gået i en mere klassisk liberal retning."

"DF var helt væk i forhold til udlændingepolitikken i 2015. De sad på hænderne og lod Lars Løkke Rasmussen (M, tidligere V) fortsætte som statsminister, da migranterne væltede ind over grænsen. I dag har Messerschmidt trukket partiet i en helt anden retning," opremsede Pernille Vermund.

Skæbnefæller med Alternativet

Især udlændingepolitikken fremhæver hun som et eksempel på, at Nye Borgerlige er lykkedes med at ændre de store magtpartiers positioner.

"Da vi stiftede Nye Borgerlige, sagde vi, at vi skulle have et nyt asylsystem og sætte en stopper for spontan asyl i Danmark. Dengang slog folk korsets tegn for sig, når vi sagde det. I dag er det socialdemokratisk politik," sagde Vermund.

Hun sammenligner Nye Borgerliges skæbne med Alternativets:

"De blev store på at sige nogle ting, som folk synes var helt på månen – for eksempel at vi skulle have en 70-procents klimamålsætning. Kort efter blev det alle partiers politik," lød det. 

Læs også

Turbulent tid efter valget

Da Nye Borgerlige i 2015 brød igennem lydmuren, var det med fire ultimative krav til en kommende borgerlig regering på udlændingeområdet. Det var blandt andet på den baggrund, at partiet blev valgt til Folketinget i 2019 med fire mandater.

Midt i valgperiode så det sågar ud til, at partiet ville blive fordoblet. Men ved valget i 2022 endte partiet med kun seks mandater, og i løbet af knap tre måneder skiftede både Mikkel Bjørn og Mette Thiesen til Dansk Folkeparti efter interne stridigheder.

I samme periode valgte Pernille Vermund at stoppe som formand, og hun blev i stedet afløst af Lars Boje Mathiesen. Boje Mathiesen, der i dag er løsgænger, nåede dog kun at sidde på posten i en måned, før han blev smidt ud af partiet på grund af partiet efter en strid om "abnorme krav" til den nyvalgte formands løn.

Selv hævdede han at være udsat for et "karaktermord".

I stedet vendte Pernille Vermund tilbage til dansk politik og formandsposten i partiet. 

Læs også

Vil melde sig ind i et andet borgerligt parti

Trods det turbulente forløb og gamle løfter om, at hun ikke så politik som en permanent levevej, agter Pernille Vermund at fortsætte sin karriere på Christiansborg.

Jeg er ikke færdig med politik, så det er bestemt ikke utænkeligt.

Pernille Vermund (NB)
Formand

I første omgang bliver hun dog løsgænger. Det samme gælder for Kim Edberg, der er partiets andet medlem af Folketinget.

Vil du over i et andet parti på et tidspunkt?

"Jeg er ikke færdig med politik, så det er bestemt ikke utænkeligt. Lige nu handler det om at få Nye Borgerlige afsluttet på en ordentlig måde."

Hvilket parti ser du for dig?

"Det bliver definitivt et borgerligt parti. Men hvilket har jeg ikke taget stilling til endnu."

"Når vi opløser Nye Borgerlige nu, er det ikke, fordi vi er trætte af politik. Vi har masser af begejstring. Men vores lyst til at genrejse det borgerlige Danmark går tabt, når der er syv borgerlige partier. Vi risikerer at ødelægge os selv undervejs og koste et borgerligt flertal med stemmespild," fortsatte Pernille Vermund.

Ultimative krav hører til fortiden

Du har tidligere sagt, at du ikke ville gro fast på Christiansborg. Nu vil du fortsætte i politik. Er du ikke gået hen og blevet til en af de levebrødspolitikere, du tidligere har advaret imod?

"Hvis jeg var levebrødspolitiker, ville jeg bare sætte mig ned på bagerste række og hæve mit eftervederlag, som mange andre løsgængere har gjort tidligere. Kim og jeg er fyldt med overskud til at kæmpe for det, vi er gået til valg på. Men hvis vi gør det i regi af Nye Borgerlige, er det med en risiko for, at det vil stå i vejen for det borgerlige Danmark."

På den baggrund håber hun, at partiets folkevalgte i kommuner og regioner vil søge over i et af de andre borgerlige partier. 

Læs også

"Det er gode kræfter, og jeg håber, at de finder deres rette plads. Hvor man ender, vil være forskelligt fra person til person og kommune til kommune." 

Pernille Vermund benyttede også lejligheden til at sætte to streger under, at hun fremover til agere som en pragmatisk politiker, og at ultimative krav hører fortiden til.

"Da jeg stoppede som formand sidste år, kunne jeg mærke, at noget var gået godt. Om andre ting tænkte jeg, at det ville jeg ikke gøre igen, hvis jeg fik muligheden. Det har jeg reflekteret over. Jeg synes, jeg har været for dårlig til at have nuancerne med. I den første periode skabte jeg en situation, hvor mange havde svært ved at stemme på os, fordi de havde et forkert billede af os."

"Det har jeg selv et ansvar for," afsluttede hun.

Overblik

Alle blå partier holder døren på klem for Vermund 

Venstre

Venstres formand, Troels Lund Poulsen, smækker ikke døren for Nye Borgerliges tidligere formand. Han udtaler ifølge Berlingske til Ritzau, at han "bestemt ikke" udelukker, at Pernille Vermund kunne have en fremtid i partiet.

"Jeg vil gerne sige tak for det samarbejde til Pernille og understrege, at jeg tror bestemt også, at hun har en god fremtid i politik. Det må vi så se, hvor det bringer hende hen," tilføjer han.

Danmarksdemokraterne

Partiets politiske ordfører, Susie Jessen, afviser heller ikke, at Pernille Vermund og partifællen Kim Edberg Andersen kan blive en del af Danmarksdemokraterne.

"Jeg ved ikke, hvor Pernille og Kim vil lægge sig. Hvis de henvender sig, tager vi en dialog. Men det kræver selvfølgelig, at de går hundrede procent ind for Danmarksdemokraternes politik," siger hun til Altinget.

Konservative

Pernille Vermund har også mulighed for at genbesøge sit gamle parti Konservative i sin jagt på et nyt politisk ståsted. Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, har ikke forseglet døren, efter at den blev lukket i 2015.  

"Hun har tidligere været i Konservative, og hvis hun ønsker det igen, tager vi naturligvis en dialog. Men på flere områder adskiller Nye Borgerlige og Konservative sig markant, for eksempel klima, respekt for konventioner og så videre," skriver ordføreren på platformen X.

Liberal Alliance

Det er ikke nok, at Pernille Vermund og Alex Vanopslagh har det godt sammen, understreger Liberal Alliances leder om muligheden for et skifte. Men han afviser ikke muligheden.

"Forudsætningen for, at vi ville kunne optage et nyt folketingsmedlem, er, at Pernille fuldt ud kan committe sig til Liberal Alliances værdier, visioner og politiske program," siger han til flere medier, herunder Altinget.

Dansk Folkeparti

Mette Thiesen takker sin tidligere formand Pernille Vermund for, sammen med Peter Seier Christensen, at starte et parti, "der løste problemerne".

Men der er ikke længere brug for Nye Borgerlige, konstaterer hun. De tilbageværende folketingsmedlemmer kan dog måske bruges i Dansk Folkeparti, lyder udmeldingen.

"Gode mennesker i Nye Borgerlige, der vil Danmark det bedste, de skal være hjertelig velkommen," siger hun.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00