Ugen i dansk politik: Et nyt parlamentarisk år begynder, når Folketinget åbner på tirsdag

Vi rammer den første tirsdag i oktober, og det betyder, at Folketinget slår dørene op for et nyt parlamentarisk år. Åbningsdebatten løber af stablen torsdag, og så skal statsministeren mødes med sine stats- og regeringschefskolleger i Spanien. Få et overblik over ugen her. 

Tirsdag byder på Folketingets åbning, hvor statsminister Mette Frederiksen afholder sin åbningstale. Torsdag er der lagt op til parlamentarisk debat, når partilederne fra Folketingets talerstol krydser klinger i åbningsdebatten. 
Tirsdag byder på Folketingets åbning, hvor statsminister Mette Frederiksen afholder sin åbningstale. Torsdag er der lagt op til parlamentarisk debat, når partilederne fra Folketingets talerstol krydser klinger i åbningsdebatten. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

Weekenden er gået på hæld, og det er ikke bare lig med en ny uge i dansk politik. Nej, faktisk tager vi hul på et helt nyt parlamentarisk år. 

Tirsdag er nemlig den første af sin slags i oktober, og det betyder, at lovmaskinen i Folketinget er tilbage i fuld vigør. Statsminister Mette Frederiksen (S) udlægger teksten for det kommende folketingsår med sin åbningstale samme dag. 

Onsdag uddeler Altinget sin årlige Tingpris, og Etisk Råd udgiver sine anbefalinger til aktiv dødshjælp. 

Torsdag er der guf for politisk interesserede, der elsker debat og sjove kommentarer. Landets parlamentariske hovedsæde, Folketinget, lægger nemlig talerstol til den årlige åbningsdebat, som ofte foregår til langt ud på de sene timer. 

Mette Frederiksen iler efter åbningsdebatten videre til Spanien, hvor hun i løbet af fredagen skal mødes med EU's øvrige stats- og regeringschefer.

Weekenden byder på et par velfortjente hviledage for alle med interesse i dansk politik. 

Altinget præsenterer dig her for et overblik over ugen i dansk politik. 

Læs også

Mandag 

 • Klokken 10.30 lyder startskuddet til den kommende uge i dansk politik. Skuddet går af i Gørlev, hvor erhvervsminister Morten Bødskov (S) indvier Danmarks første industrielle biofermenteringscenter. 
 • Klokken 12.00 træder Europa-Parlamentets parlamentarikere sammen i Strasbourg. Årsagen er, at der er plenarsamling, som får sin afslutning om torsdagen.

Tirsdag

 • Klokken 12.00 åbner Folketinget. Det er nemlig første tirsdag i oktober. Åbningen markerer samtidig begyndelsen på et nyt folketingsår. Dagen starter med en gudtjeneste i Christiansborgs Slotskirke, hvorefter det første møde i salen begynder præcist klokken 12.00. Statsminister Mette Frederiksen holder traditionen tro sin åbningstale i den forbindelse.
  Det er også i forbindelse med åbningen, at regeringen fremlægger dens lovkatalog.

Onsdag

 • Klokken 09.00 er der Uddannelses- og Forskningspolitisk Topmøde på DTU i Lyngby. Regeringen bliver repræsenteret af uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), og topmødet får også deltagelse af Folketingets uddannelses- og forskningsordfører. 
 • Klokken 09.00 er den røde løber rullet ud foran Altingets gård i Ny Kongensgade. Årsagen er, at Altingets årlige Tingpris bliver uddelt. De nominerede til prisen tæller Alex Vanopslagh (LA), Susie Jessen (DD) og Kira Marie Peter-Hansen (SF). Prisen gives til en politiker, der med sin kommunikation fremmer danskernes forståelse af dansk eller europæisk politik. 
 • Klokken 11.00 er Etisk Råd igen i centrum. Denne gang præsenterer rådet sine anbefalinger til aktiv dødshjælp i Danmark.
 • Klokken 12.00 befinder klima,- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) sig på Christiansborg. Han er nemlig indkaldt i samråd om regeringens beslutning om at åbne et nyt gasfelt i Nordsøen.  

Torsdag

 • Klokken 09.00 slår Christiansborg dørene op for den traditionsrige åbningsdebat. Til debatten, der ofte foregår til langt ud på de sene timer, vil samtlige af landets partiledere gå på talerstolen og udlægge deres holdning til statsministerens åbningstale tidligere på ugen. Derefter krydses de debatterende klinger, når spørgsmålene lanceres fra gulvet til partilederne, der er placeret på Folketingets talerstol.  
 • Klokken 12.00 bliver Københavns Hovedbanegård omdannet til noget, der kunne minde om et fitnesscenter. 100 unge er nemlig inviteret til at løbe på et løbebånd placeret på banegården. I løbet af 24 timer skal de sættes fokus på unges mentale helbred. 
 • Klokken 12.00 er der forventning om, at Europa-Parlamentet stemmer om den hollandske politiker Wopke Hoekstras udnævnelse til klimakommissær. Det sker efter, at den hollandske toppolitiker Frans Timmermans er vendt tilbage til hjemlandets politiske scene. 

Fredag

 • Klokken 09.00 befinder Mette Frederiksen (S) sig i den spanske by Granada. Der er nemlig indkaldt til uformelt møde mellem EU's stats- og regeringschefer. 
 • Klokken 09.00 bliver der i København budt velkommen til Parlamentarisk Forsamling, der er arrangeret af Nato. 300 parlamentarikere på tværs af alliancen vil sammen med eksperter, embedsmænd og forsvarets repræsentanter diskutere de aktuelle sikkerudfordringer for Nato. Forsamlingen løber over tre dage og slutter mandag 9. oktober. 
 • Klokken 11.00 uddeles Nobels Fredspris i Oslo. 

Lørdag og søndag 

 • Efter en hektisk uge med åbningsdebat er der behov for at trække sit politiske vejr og flade lidt ud. Der er nemlig dømt hvileweekend i dansk politik efter en række uger spækket med politiske landsmøder på tværs af landet. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00