Ugen i dansk politik: Zelenskyj skal tale i Rigsdagsgården og til frokost med dronningen

Ugen lægger fra land med fortsættelsen af præsident Zelenskyjs officielle besøg. Tirsdag skal Jakob Ellemann-Jensen og Peter Hummelgaard en tur i krydsild i åbent samråd om genskabelsen af de slettede sms'er. Altinget giver her overblikket over ugen. 

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, der har fået tilsagn om en donation på 19 F-16 kampfly, fortsætter mandag sit officielle besøg i Danmark med sin hustru. Han holder en offentlig tale i Rigsdagsgården klokken 12.15. 
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, der har fået tilsagn om en donation på 19 F-16 kampfly, fortsætter mandag sit officielle besøg i Danmark med sin hustru. Han holder en offentlig tale i Rigsdagsgården klokken 12.15. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

En ny uge banker ufortrødent på den dør, hvor dansk politik gemmer sig bag. Besøg fra Ukraines præsidentpar, klimafangst og samråd er blandt andet på den menu, som Altinget her vil præsentere dig for. 

Cykelstativerne i Rigsdagsgården er fjernet, og den røde løber bliver rullet ud på Christiansborgs trappe, når Zelenskyj mandag formiddag gør sin entré. Dagen byder også på et regeringsudspil om CO2-fangst og lagring. 

Tirsdag er forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og justitsminister Peter Hummelgaard (S) kaldt i samråd af Folketingets Retsudvalg. På dagsordenen er genskabelsen af de slettede sms'er fra minksagen.

Startskuddet til Kulturmødet på Mors lyder torsdag, hvor op mod 32.000 besøgende forventes at lægge vejen forbi.  

Ugen bliver fuldendt af et sommergruppemøde, hvor scenen er sat i Ringe, når Kristendemokraterne samler tropperne.

Altinget giver dig her et overblik over ugen i dansk politik. 

Mandag

 • Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, lægger vejen forbi Christiansborg klokken 09.00. Efter en tale til landets folketingspolitikere er der planlagt en sammenkomst i Fællessalen, hvor statsminister Mette Frederiksen også vil tale. Herefter er det tid til frokost og audiens, og det foregår på Christiansborg Slot, hvor H.M. Dronning Margrethe er vært. Klokken 12.15 holder den ukrainske præsident i Rigsdagsgården en offentlig tale. 
 • Efter en uge med Pride-fest i København griber Sønderborg stafetten med deres egen Pride Week. Ugen indledes klokken 15.00 og rundes af med den traditionelle parade gennem byen lørdag 26. august. 
 • Der er også politisk besøg fra vores svenske naboer. Sveriges forhenværende socialdemokratiske statsminister Magdalena Andersson og finansminister Mikael Damberg lægger nemlig vejen forbi den danske socialdemokratiske top på et to dage langt besøg. Der er planlagt besøg hos Mette Frederiksen i statsministeriet, hos finansminister Nicolai Wammen og justitsminister Peter Hummelgaard. Øverst på dagsordenen står forebyggelse af bandekriminalitet og den grønne omstilling. 
 • Der bliver ikke noget svensk besøg til udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). Han flyver i stedet mod Afrika og nærmere bestemt Kenya, hvor han skal på et to dage langt besøg. 
 • Klimaet er i centrum i Hvidovre mandag formiddag, hvor regeringen præsenterer sit udspil om CO2-fangst og lagring. Klimaminister Lars Aagaard (M) bliver flankeret af erhvervsminister Morten Bødskov (S) og transportminister Thomas Danielsen (V). Repræsentanter fra branchen står også klar bag ministrene, når udspillet præsenteres ved et pressemøde klokken 10.00. 

Tirsdag 

 • Justitsminister Peter Hummelgaard og tilbagevendte forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen indfinder sig tirsdag klokken 10.30 i åbent samråd om genskabelsen af de slettede sms’er i minksagen. Det er Folketingets Retsudvalg, der har indkaldt til samrådet. Ministrene skal blandt andet redegøre for, hvorfor Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse 7. december 2021 fremlagde misvisende oplysninger om myndighedernes muligheder for at genskabe de slettede sms’er. Udvalget søger også svar på, hvordan regeringen vil tage kontakt til eksempelvis internationale efterretningstjenester, hvis det er nødvendigt for at genskabe sms’erne. 
 • I forbindelse med partiets sommergruppemøde på Birkemosegaard afholder Radikale klokken 11.00 pressemødet, hvor Martin Lidegaard og Samira Nawa vil stå klar ved mikrofonerne.
 • Dagen byder også på regionsrådsmøder i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Der er også kaffe på kanden i gruppeværelserne på Christiansborg, når Moderaterne, Socialdemokratiet og Konservative holder deres ugentlige gruppemøde. 
 • Sydafrika er vært for et topmøde for Brics-landene. Kinas præsident, Xi Jinping, Indiens premierminister, Narendra Modi og Brasiliens præsident, Lula, forventes at indfinde sig i Johannesburg. Dog bliver det uden deltagelse af Ruslands præsident, Vladimir Putin. Topmødet afsluttes torsdag. 

Læs også

Onsdag

 • I Viborg er der regionsrådsmøde i Region Midtjylland, hvor regionsrådsmedlemmerne skal indfinde sig på deres pladser klokken 13.00.

Torsdag 

 • Vi vender igen snuden mod Danmark og sommergruppemøder, hvor Enhedslisten afholder deres årlige møde. Partiet vinker i løbet af efteråret på gensyn til politisk ordfører Mai Villadsen, der skal en tur på barsel. Der er indkaldt til pressemøde klokken 10.00. 
 • På Mors skydes årets Kulturmøde i gang. Kulturmødet fejrer 10-års jubilæum og varer frem til lørdag. Forventningen er, at mere end 32.000 besøgende vil lægge vejen forbi Mors. 
 • På det pittoreske kurhotel i Skodsborg er De Økonomiske Råd vært for en to dage lang miljøøkonomisk konference. Klimaminister Lars Aagaard (M) sparker konferencen i gang med en åbningstale, der har deltagelse af en række prominente aktører inden for det miljøøkonomiske felt. 
 • I Fællessalen på Christiansborg vil Ukraines Uafhængighedsdag blive markeret. Det løber af stablen klokken 15.30.  

Fredag 

 • For første gang skal Bodil Koch-prisen uddeles. Prisen, som er Kulturministeriets nye ligestillings- og mangfoldighedspris, bliver uddelt på Kulturmødet klokken 09.00. Vinderen af prisen får 100.000 kroner med sig hjem i kufferten fra Mors.

Lørdag 

 • Vi slutter ugens overblik af med endnu et sommermøde. Denne gang er det Kristendemokraterne, der samler hovedbestyrelsen i Ringe. Ved et pressemøde vil partiets nye landsformand, Jeppe Hedaa, præsentere et nyt politisk program. 

Søndag 

 • Søndag er der velfortjent hviledag i dansk politik. En ny uge banker nemlig ufortrødent på døren og byder på sommergruppemøder for partierne rundt om i det ganske land. 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

Magdalena Andersson

Partiformand, Socialdemokraterna, fhv. statsminister (S), Sverige
civiløkonom (Handelshögskolan i Stockholm)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024