Ugen i dansk politik: Reformkommissionen præsenterer sin sidste rapport

Der er spørgetime med statminister Mette Frederiksen i Folketingssalen, Reformkommissionen præsenterer sin sidste rapport, og i USA mindes man politidrabet på George Floyd. Få overblikket over ugen her.

Tirsdag løfter Reformkommissionen sløret for sin sidste rapport i serien 'Nye Reformveje'.
Tirsdag løfter Reformkommissionen sløret for sin sidste rapport i serien 'Nye Reformveje'.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rasmus Lauge Winding

Velkommen tilbage fra en velfortjent weekend og Kristi himmelfartsdag. Vi bringer dig her en overflyvning over den kommende uge i dansk politik, som er fyldt med begivenheder fra både ind- og udland.

Ugen starter mandag, hvor EU og Sydkorea kan fejre 60-årsdagen for deres samarbejde.

Tirsdag er der spørgetime med statsminister Mette Frederiksen i folketingssalen, mens Reformkommissionen offentliggør sin sidste rapport. Torsdag skal et lovforslag om permanent seksualundervisning på de gymnasiale uddannelser tredjebehandles. 

Retter vi blikket væk fra kontinentet, mindes man fredag politidrabet på George Floyd i USA.

Altinget giver dig her et overblik over ugen i dansk politik.

Mandag

  • USA's præsident, Joe Biden, skriver mandag historie, når han aflægger visit i Papua Ny Guinea. Biden bliver dermed den første siddende amerikanske præsident, der besøger staten.
  • Senere mandag mødes EU's Udenrigsråd for primært at diskutere Ruslands aggressionskrig i Ukraine, hvor Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba vil sige et par ord via videolink. Udenrigsministrene, som Udenrigsrådet består af, vil også vende tilstanden på Vestbalkan og Afrikas Horn.
  • Det svenske fredsforskningsinstitut Stockholm International Peace Research Institute udgiver mandag sin rapport om, hvordan det står til med fredsbevarende operationer verden over.
  • Hele mandag afholdes det tiende topmøde mellem EU og Republikken Korea, hvilket samtidigt markerer 60-året for diplomatiske samarbejde mellem EU og Sydkorea. Ved mødet vil Charles Michel, Det Europæiske Råds formand, og Ursula von der Leyen, Europa-Kommissionens formand, repræsentere EU. Præsident Yoon Suk-Yeol repræsenterer Sydkorea.

Tirsdag

  • Tirsdag lander Reformkommissionens sidste rapport 'Nye Reformveje 3'. Kommissionen har Nina Smith i spidsen og har til opgave at foreslå økonomisk gavnlige løsninger på samfundets udfordringer. Kommissionen er nedsat af den tidligere S-regering i efteråret 2020. 
  • Tirsdag 13.00 indtager Mette Frederiksen scenen, når der er spørgetime med statsministeren i Folketingssalen. 
  • Senere tirsdag er der ligeledes tredjebehandling af forslag til ændring af straffeloven og retsplejeloven. Folketinget skal konkret behandle en række initiativer og forbud mod digitale krænkelser, grooming, og så vil tilsnigelse af samleje blive sidestillet med voldtægt. 
  • Folketinget skal også tredjebehandle et lovforslag, som har til formål ændre loven om arbejdsmiljø i Grønland.
  • Den sidste tredjebehandling tirsdag er lovforslaget om genindførelse af ret til uddannelse for de personer, der har arbejdet i minkerhvervet eller et følgeerhverv inden for en 2023-pulje. 
  • EU's forsvarsministre stikker hovederne sammen og skal på linje med deres udenrigsministerielle kollegaer diskutere, hvordan EU bedst kan støtte Ukraine fremover. 

Onsdag

  • Onsdag klokken 10.00 er der ministrenes spørgetid i folketingssalen. Her skal uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund (M) svare på Lotte Rods (R) og Katrine Robsøes (R) forespørgsel om, hvordan det står til med pædagogernes fagpersonlige dannelse og indholdet i en eventuel ny pædagoguddannelse.
  • Efterfølgende skal Folketinget førstebehandle blandt andre et lovforslag om evaluering af de menneskelige følgevirkninger af den danske indsat mod Covid-19. Et lovforslag om kontrolleret salg af cannabis i en prøveperiode på fem år skal også førstebehandles i salen denne onsdag.
  • Klokken 13.00 rettes blikket mod miljøminister Magnus Heunicke, som denne uge er kaldt i åbent samråd om, hvordan det står til med implementeringen af Natur og biodiversitetspakken fra 2020.
  • Klokken 14.00 indkalder Folketingets Tværpolitiske netværk for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder til en konference om ligestilling og modernisering af lovgivningen. Anledningen er, at det onsdag 24. maj 2023 er 50 år siden, at den frie abort blev indført i Danmark.
  • I Bruxelles udkommer EU-Kommissionens økonomiske forårspakke. 

Torsdag

  • Klokken 10.00 skal en stor mængde lovforslag tredjebehandles i Folketingssalen. Heriblandt er et lovforslag om permanent seksualundervisning på gymnasiale uddannelser, en skærpelse af lovgivningen omkring salg af lattergas til beruselse samt et forslag til lov for Færøerne om gennemførelse af restriktive foranstaltninger mod Rusland og Belarus. 
  • Der vil i samme ombæring også være en andenbehandling af et lovforslag om undersøgelse af beslutningen om at hjemsende ledende medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste. 
  • Klokken 10.15 er børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye kaldt i åbent samråd. Her skal han forklare, hvorfor kommunerne kun fratager de ansvarlige forældre børnechecken i fire procent af de tilfælde, hvor et barn har over 15 procent fravær i folkeskolen. 
  • Et kvarter senere klokken 10.30 skal en anden S-minister igen stå skoleret, når miljøminister Magnus Heunicke er kaldt i samråd om Rigsrevisionens kritik af Miljøministeriets indsats over for PFAS. 
  • Klokken 13.00 er fungerende økonomiminister Stephanie Lose (V) indkaldt til åbent samråd om, hvad regeringen agter at gøre ved den stigende formueulighed. 
  • I Bruxelles mødes EU-ministrene med ansvar for handel torsdag. 
  • Torsdag til fredag afholder European Trade Union Federation også kongres i Berlin, hvor Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen vil holde tale.
  • I USA mindes man torsdag treårsdagen for politidrabet på George Floyd.

Fredag

  • Fredag skinner solen forhåbentlig over Søndermarken på Frederiksberg, hvor Bloom Festival afholdes. Festivalen centrerer sig om natur og videnskab.
  • Klokken 13.00 er der samling i Folketingssalen, hvor der blandt andet skal førstebehandles lovforslag om hjælp frem for straf af stofmisbrugere, en bodsordning for kommunerne og mere fleksibel hjælp til funktionsnedsatte borgere, efter de fylder 18 år.

Lørdag

  • Lørdag lukker filmfestivalen i Cannes med et brag, når hovedprisen, guldpalmen, uddeles.

Søndag

  • Søndag kan man med fordel tænde fjernsynet, når anden runde af præsidentvalget i Tyrkiet løber af stablen. Slutspurten står mellem den hidtidige præsident, Recep Tayyip Erdogan, og oppositionens kandidat, Kemal Kiliçdaroglu. 
  • Samme dag skal spanierne også til valgurnerne, når der er regional- og kommunalvalg i Spanien.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00