Ugen i dansk politik: Regeringen fremlægger reformudspil, og Tesfaye skal forklare manglende kontrol med afviste udlændinge

Nyt reformudspil skal gøre Danmark hurtigere uafhængig af russisk gas. Mattias Tesfaye skal redegøre for manglende kontrol med afviste udlændinges på udrejsecentre. Kommunernes Landsforening (KL) holder Sundhedskonference. Få overblikket over ugen i dansk politik. 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Efter et par dages påskefred på Slotsholmen tages der nu hul på endnu en aktiv uge i dansk politik. Altinget giver dig overblikket her.
 
Tirsdag

  • Klokken 9 vil statsminister Mette Frederiksen (S) præsentere reformudspillet ’Danmark kan mere II’. Det kommer til at foregå i Statsministeriets spejlsal. Regeringen vil blandt andet præsentere sit bud på, hvordan Danmark hurtigere kan blive uafhængig af russisk gas.
  • Klokken 13 er der møde i Folketingssalen. Her vil der blandt andet være 3.behandling af et lovforslag, som skal skabe mere ligelig kønsfordeling i virksomheders øverste ledelsesorganer.

Også et forslag om styrket grænseoverskridende håndhævelse over for tjenesteudbydere etableret i øvrige EU-lande vil blive behandlet i salen.

Det foreslås også at videreføre den bestemmelse i straffeloven, som kriminaliserer offentlig støtte til visse strafbare handlinger som led i religiøs oplæring. 

  • Klokken 14 er der åbent samråd om, hvordan modtagelsen af ukrainske flygtninge finansieres. Her vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) deltage.
  • Tirsdag er der også samråd om Hjemrejsestyrelsens manglende tilsyn med afviste udlændinge på udrejsecentre.

Udlændinge- og Integrationsudvalget har bedt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om at redegøre for, hvorfor Hjemrejsestyrelsen siden august 2020 ikke har ført kontrol med med afviste udlændinges meldepligt.

Mattias Tesfaye har for nylig modtaget en redegørelse for sagen, og ministeren kritiserede i den forbindelse styrelsens manglende kontrol. Læs mere her.
 
Onsdag

  • Klokken 13:30 afholder Kommunernes Landsforening (KL) sin årlige Sundhedskonference. Det foregår i Kolding, og fokus vil være på investeringer og fremtidens sundhedsvæsen. Det er forventningen, at også sundhedsminister Magnus Heunicke (S) deltager.
  • I Retten på Frederiksberg vil undersøgelseskommission om Skat fra klokken 9 holde afhøringer. Her vil blandt andre tidligere direktør i Skats inddrivelsesafdeling Kim Bak tage plads i den varme stol.
  • I Folketingssalen vil regeringens ministre besvare oversendte spørgsmål. Der vil også blive behandlet en stribe lovforslag og beslutningsforslag. Blandt andet er der 1. behandling af forslag til folketingsbeslutning om en ny e-sportsstrategi.
  • I Kulturudvalget er der onsdag åben høring om fordelingen af kulturstøtten. Her vil der også blive stillet skarpt på, hvorvidt der et problem med demografisk skævhed i forbindelse med fordelingen af både statslig og kommunal støtte.
  • Klokken 14 er der møde i epidemiudvalget, hvor justitsminister Nick Hækkerup (S) skal redegøre for forløbet op til annulleringen af hasteudbuddet på 8,2 millioner hjemmetests samt valget af tidligere leverandører af tests.
  • Klokken 15:30 deltager forsvarsminister Morten Bødskov i samråd om det danske forsvarsforbehold samt den kommende afstemning om forbeholdet 1. juni. 

Torsdag

  • Torsdag formiddag er der møde i Folketingssalen.  Her vil der blandt andet være 3. behandling af flere lovforslag om at styrke indsatsen mod menneskeudnyttelse.

Der vil også være sidste lovbehandling om et forslag, som skal fremrykke udfasning af kul fra Nordjyllandsværket, samt et forslag om regulering af kønssammensætningen i offentlige institutioner og virksomheder.

  • Klokken 10:15 har Folketingets Retsudvalg justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om Institut for Menneskerettigheders rapport om etnisk profilering i politiet. Her er ministeren blevet bedt om at redegøre for, hvad der gøres for at modvirke etnisk profilering.
  • Miljøminister Lea Wermelin (S) er fra 10:30 i samråd om den stigende udbredelse af PFAS-kemikalier i Danmark. Her er hun blevet bedt om at forklare, hvad regeringen vil gøre for at undgå konsekvenser for både sundhed og miljø som følge af det stigende forbrug.
  • Klokken 13 er social- og ældreminister Astrid Krag i samråd om brugen af antipsykotisk medicin til demensramte på landets plejehjem.

Allerede i 2016 blev der indgået en aftale, som blandt andet havde til formål at få nedbragt brugen af medicinen, som bliver kritiseret for at have skadelig virkning på borgere med demens.

  • Transportminister Trine Bramsen (S) er kaldt i samråd om sagen vedrørende dumpning af let forurenet mudder i Køge Bugt.

Her skal hun blandt andet redegøre for, om en henvendelse fra den svenske klima- og miljøminister giver anledning til at revurdere dele af byggeplanerne.

  • Folketingets Erhvervsudvalg har indkaldt erhvervsminister Simon Kollerup (S) i åbent samråd om, hvilke konsekvenser de stigende energipriser har for erhvervslivet.
  • Modtagelsen af de mange ukrainske flygtninge skal blandt andet finansieres ved at trække på udviklingsbistanden.

Derfor er udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) kaldt i samråd for blandt andet at redegøre for, hvordan regeringen samtidig vil efterleve målsætningerne i den nye udviklingspolitiske strategi.

Fredag

  • I Folketingssalen er der møde fra klokken 10. Her vil også justitsminister Nick Hækkerup (S) besvare spørgsmål vedrørende forbud mod bandegrupperinger.

Derudover er der blandt andet 1. behandling af forslag til folketingsbeslutning om mere frihed til folkeskolernes skolebestyrelser samt 1. behandling vedrørende en reform af taxametersystemet for de gymnasiale uddannelser.

  • Fredag er også beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kaldt i samråd i Social- og Ældreudvalget. Her skal han redegøre for sin vurdering af jobcentrenes behandling af syge danskere.

Lørdag

  • Liberal Alliance holder årsmøde i Kolding.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00