Ugen i dansk politik: Spørgetime med Frederiksen, spildevand og præsidentvalg

KALENDER: Danmarks forsvarsforbehold skal til debat, Frederiksen svarer på spørgsmål, og amerikanerne går til valg. Få overblik over ugen, der kommer.

Mandag
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal deltage i en konference om forsvarsforbeholdet. Til konferencen, der er arrangeret af Europabevægelsen, deltager blandt andet Stine Bosse, som er landsformand for Europabevægelsen og Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen. De skal blandt andet indgå i en paneldebat, hvor det centrale spørgsmål er: "Hvem har Danmarks ryg?".

Tirsdag 
Tirsdag er der fuldt program på Christiansborg med mange samråd, møde i salen og spørgetime. Og så er det den store valgdag i USA.

  • Klokken 8.30: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal redegøre for den aktuelle beskæftigelsessituation i hovedstadsområdet, og hvilke initiativer regeringen har i ærmet, med henblik på at skabe vækst og arbejdspladser i hovedstaden, som følge af corona-krisen.

  • Klokken 14.30: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal svare på, hvordan man fremadrettet sikrer, at beboer på plejehjem ikke bliver truet og ydmyget af ansatte, samt hvordan man sikrer, at ansatte, der har truet eller ydmyget, ikke bliver genansat i plejesektoren. Samrådet kommer efter en sådan episode på plejehjemmet Grønhaven i Helsingør.

  • Klokken 15: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal blandt flere spørgsmål redegøre for de forhold, som udrejsecenter Kærshovedgård skaber for lokalbefolkningen. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvilke konkrete løsningsforslag der arbejdes med, så lokalsamfundet ikke længere skal døje med utryghed og den kriminalitet, som kommer fra udrejsecentret.

  • Klokken 15: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) er kaldt i samråd om eksporten af ukrudtsmiddel til udviklingslande. Ministrene skal svare på, hvordan denne eksport af ukrudtsmidler, der er forbudt i EU, kan stoppes.

  • Klokken 16.15: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal belyse regeringens plan for at nedbringe antallet af asylansøgere. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvad regeringen vil gøre for at nedbringe kriminalitet blandt asylansøgere, og hvad regeringen vil gøre for at nedbringe antallet af asylansøgere.

Klokken 13 er der møde i folketingssalen, hvor der er udvidet spørgetime med statsminister Mette Frederiksen. Desuden behandles en række lovforslag, heriblandt forslag om digital post til begge forældre om fælles barn og et forslag om udvidet sorgorlov til forældre, der mister et barn under 18 år. 

Amerikanerne går til valg. I den forbindelse holdes der valgaftner rundt omkring i Danmark. Blandt andet på Nationalmuseet, hvor eksperter, historikere og tidligere ministre diskuterer, hvilken betydning præsidentvalget får for amerikanerne, for Danmark og det øvrige Vesten. Her deltager blandt andre Lars Løkke Rasmussen (V), Mogens Lykketoft (S) og Martin Lidegaard (R).

Onsdag
Klokken 13 slår Folketinget dørene op til et klassisk møde i salen, hvor ministrene skal svare på spørgsmål samt behandle en række lovforslag.

Efter mødet i salen, holder Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg en høring om udledninger af spildevand. Ved høringen vil udvalget blive præsenteret for bud på, hvordan man fremover kan undgå, mindske eller ændre udledningerne, så man kan planlægge fremtidens spildevandsindsats på en måde, hvor man får mest miljøeffekt for pengene.

Torsdag
Klokken 10 er der møde i folketingssalen.

Senere på dagen er der åbent samråd med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) om behovet for en sundhedsreform med fokus på opkvalificering af det nære sundhedsvæsen. Spørgsmålet er stillet af flere Venstre-folk på baggrund af overbelægning på hospitalerne og kapacitetsproblemer på supersygehusene.
 
Fredag
Klokken 10 er der igen møde i salen, hvor en række lovforslag skal behandles.
 
Yderligere inviterer Udenrigsministeriet til et debatarrangement, hvor hovedspørgsmålet er, hvordan den grønne omstilling kan accelereres på en måde, der sikrer den sociale balance og skaber nye grønne jobs og investeringer til gavn for EU’s økonomiske genopretning og genstarten af dansk eksport.
 
Til arrangementet vil blandt Margrethe Vestager, der er ledende næstformand og konkurrencekommissær i EU og Connie Hedegaard, der er formand for Concito og fhv. EU-kommissær samt en repræsentant fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Nadia Calviño, der er Spaniens vicepremierminister og økonomiminister være til stede.

Forrige artikel Folketingets formand drømmer om en tunnel og mere plads: Folketingets formand drømmer om en tunnel og mere plads: "Det er en mulighed for at udvide demokratiet” Næste artikel Portræt: Med Lars Weiss får København en flittig indenrigsminister Portræt: Med Lars Weiss får København en flittig indenrigsminister
Støjbergs tale tyder på exit fra Venstre

Støjbergs tale tyder på exit fra Venstre

ANALYSE: Med sin tale på Venstres landsmøde valgte Inger Støjberg at fortsætte konflikten med partiets ledelse. Den logiske konsekvens er et skifte til Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige.