Ugen i dansk politik: Troels Lund bliver kronet i Herning

Til Venstres landsmøde bliver et nyt kapital skrevet, når Troels Lund Poulsen sætter sig i formandsstolen. Prins Christian møder Statsrådet for første gang, og så er der åben høring om atomkraft. Altinget giver dig et overblik over ugen i dansk politik. 

Ugen i dansk politik kulminerer i weekenden, når Venstre afholder sit landsmøde. Jakob Ellemann-Jensen takker af som formand og bliver afløst af Troels Lund Poulsen. 
Ugen i dansk politik kulminerer i weekenden, når Venstre afholder sit landsmøde. Jakob Ellemann-Jensen takker af som formand og bliver afløst af Troels Lund Poulsen. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Arthur Cammelbeeck/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

Weekenden er veloverstået, og det betyder, at dansk politik igen ruller ned ad startrampen og træder sig ind i en ny uge fyldt med politiske etaper. 

Ugens kongeetape finder sted i Herning, hvor Venstre traditionen tro i løbet af weekenden afholder sit landsmøde. Altoverskyggende for landsmødet er valget af Troels Lund Poulsen som ny formand. 

I løbet af ugen bliver Bent Melchior Prisen uddelt, og Prins Christian møder for første gang Statsrådet. 

En række af regeringens ministre skal på skift befinde sig i den varme samrådsstol på Christiansborg. Blandt andet skal justitsministeren i samråd om Danmarks Radios dokumentar "Forfulgt af politiet". 

Altinget sætter sig bag rattet i følgebilen og guider dig til den kommende uge i dansk politik.

Mandag

 • Klokken 08.00 affyrer KL startskuddet til ugen i dansk politik. De er værter for Råderumsugen, hvor en række af kommunalpolitiske aktører mødes og diskuterer emner vedrørende råderummet. Ugen foregår primært online. 
 • Klokken 09.00 rejser Lisbeth Bech Nielsen til varmere himmelstrøg, når hun i kraft af sin formandspost i Digitaliseringsudvalget rejser til Lissabon. Hun skal deltage på Europas største teknologikonference. 
 • Klokken 17.00 bliver Bent Melchior Prisen uddelt. Prisen er stiftet af Brobyggerne og er opkaldt efter den tidligere danske overrabbiner. Blandt talerne til prisen er Folketingets formand Søren Gade (V), Özlem Zekic og den nuværende overrabbiner Jair Melchior. Prisen bliver uddelt på Christiansborg i Landstingssalen. 

Tirsdag 

 • Klokken 10.00 deltager Prins Christian i sit første statsråd efter sin 18-års fødselsdag. Når han over for Statsrådet har afgivet en erklæring om, at han vil overholde grundloven, vil han fremover kunne virke som rigsforstander. 
 • Klokken 13.15 er justitsminister Peter Hummelgaard (S) kaldt i åbent samråd. Øverste punkt på dagsordenen er dokumentaren "Forfulgt af politiet". 
 • Klokken 14.00 skal indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) ligeledes indfinde sig i samråd på Christiansborg. Hun skal redegøre for konsekvenserne af besparelserne på sundhedsområdet i regionerne. 

Onsdag 

 • Klokken 13.00 har Ældreudvalget indkaldt ældreminister Mette Kierkgaard i samråd. Blandt spørgsmålene til ministeren er, hvorvidt hun mener, at det er realistisk at vende udviklingen med hensyn til praktisk hjælp til ældre borgere med den nuværende økonomiske ramme. 
 • Klokken 13.30 træder Miljø- og Fødevareudvalget sammen. Årsagen er, at miljøminister Magnus Heunicke (S) er kaldt i samråd om statsrevisorernes kritik af Miljøministeriets tilsyn med udledning af spildevand. 

Torsdag

 • Klokken 10.00 starts forsikrings- og pensionsbranchens årsmøde. Under overskriften "Fra velfærdsstat til velfærdssamfund" mødes centrale aktører for de to brancher. 
 • Klokken 12.00 træder Udenrigspolitisk Nævn, Udenrigsudvalget og Europaudvalget sammen. De skal mødes med Georgiens udenrigsminister Ilia Darchiashvil
 • Klokken 13.00 er der åben høring om atomkraft. Det er Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, der står bag invitationen. Grundlæggende er formålet at blive klogere på, hvordan atomkraft står i dag. 

Fredag 

 • Der er ikke lagt op til det helt store i løbet af fredagen i dansk politik. 

Lørdag 

 • Klokken 09.30 kulminerer ugen i dansk politik med sit højdepunkt. I Herning får Venstres landsmøde nemlig sin begyndelse. Lørdag er programmet tætpakket. Først taler den afgående formand Jakob Ellemann-Jensen, hvorefter partiet officielt vælger sin nye formand i skikkelse af Troels Lund Poulsen. Han går direkte derefter på talerstolen. Selvsamme formiddag byder også på valg af partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget. 

Søndag 

 • Klokken 13.00 får Venstres landsmøde sin afslutning. I løbet af søndagen skal et handlingsprogram for europaparlamentsvalget vedtages, og partiet uddeler sin frihedspris. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00