Analyse af 
Jakob Nielsen

Valgets oversete sandhed: København rykkede til højre

Enhedslistens flotte valg skygger for valgets realitet i København: vælgerne rykkede mod højre og styrkede blå blok med en ekstra borgmesterpost.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jakob Nielsen

Valget i hovedstaden er blevet kaldt den røde bølge.

Allerede inden valgdagen skabte det noget nær panik blandt socialdemokrater og på den borgerlige avis Berlingske.

Socialdemokraterne gik til angreb på de målinger, som blandt andet i Altinget viste, at Enhedslisten stod til at overhale Socialdemokratiet i både København og Frederiksberg. Den slags målinger var helt utroværdige og useriøse, lød det.

Den røde bølge i København er en realitet. Men den kan hurtigt blive stoppet af en blå mur.

Jakob Nielsen
Chefredaktør

Imens malede Berlingskes chefredaktør Tom Jensen en ølkasse blå og stillede sig op midt i Fælledparken for at råbe forgæves efter borgerlige meningsfæller og advare mod ”byens kreative borgerskab”.

På valgnatten blev den røde bølge så til virkelighed: Enhedslisten fik et kanonvalg og blev faktisk større end Socialdemokratiet både i København og på Frederiksberg. Hver fjerde borger i København satte kryds ved liste Ø.

Men den røde succes har skygget for valgets anden bevægelse: København rykkede til højre!

K-sejr sikrede blå fremgang

Den røde blok på Københavns Rådhus gik faktisk tilbage med to mandater – dels fordi Socialdemokratiet tabte fem pladser, men i høj grad også fordi Alternativet mistede fire mandater i forhold til 2017.

I blå blok kunne Konservative til gengæld glæde sig over en fremgang på fem mandater, samtidig med at Nye Borgerlige kom ind med et enkelt medlem. Det opvejede så rigeligt den tilbagegang, som Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti oplevede.

 
Den borgerlige fremgang kunne også aflæses direkte i konstitueringen, hvor blå blok nu får to borgmesterposter. Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard beholder posten som beskæftigelsesborgmester, mens Konservatives Jakob Næsager får posten som Børn og Unge-borgmester.

Så Enhedslistens fremgang i de store byer skygger for det faktum, at vælgerne faktisk har flyttet sig i en mere borgerlig retning – oven i købet med de mere midtsøgende Konservative som de store vindere og yderfløjene som tabere, selv om Nye Borgerlige får fodfæste.

Samme billede i andre byer

Billedet er fuldstændig det samme i de tre andre store byer: I Aarhus og Aalborg vinder blå blok samlet et mandat fra rød blok. I Odense rykker to mandater fra rød til blå.

Bevægelsen mod højre er interessant, når partierne skal drage læren af valget i 2021. For den siger måske noget om de vælgervandringer, der ligger under valgresultatet.

Man kan vælge at se resultatet i København som udtryk for, at Enhedslisten har samlet de fortvivlede Alternativet-vælgere op: Enhedslistens fremgang på fire mandater svarer nøjagtig til det antal, som Alternativet mistede.

Hvor gik socialdemokratiske vælgere hen?

I så fald er den tredjedel af Socialdemokratiets vælgere, som er forsvundet, måske slet ikke forvandlet til ”byens røde borgerskab”, men derimod rykket til SF (1 mandat frem), Radikale (2 mandater frem) og Konservative (5 mandater frem).

Den teori indebærer både et håb og en trussel for Socialdemokratiet.

Håbet består i, at partiet kan vinde det tabte tilbage, hvis Socialdemokratiet på Christiansborg skælder mindre ud på vælgerne i storbyen, og hvis partiets kandidater præsterer bedre, både til daglig og i valgkamp.

Men truslen består selvsagt i, at de øvrige midterpartier – fra SF til Venstre og Konservative – får smag på mere og systematisk begynder at jagte de storbyvælgere, som Socialdemokratiet er i færd med at give slip på.

Sådan en politik har potentiale til at flytte vælgere hen over midten og dermed forrykke de magtbalancer, vi kender. Og vel at mærke ikke kun ved kommunalvalg, men i høj grad også ved det næste folketingsvalg.

Rød bølge og blå mur 

Bevægelsen mod højre er dog også en lettelse for den nyvalgte overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

For den betyder, at hendes flertal bag flere metrolinjer og nyt boligbyggeri synes at være intakt. Dermed kan Enhedslistens 24,6 procent af stemmerne i København få svært ved at komme i spil, med mindre partiet selv vælger en mere kompromissøgende kurs i forhold til byudvikling.

Den røde bølge i København er en realitet. Men den kan hurtigt blive stoppet af en blå mur.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00