Debat

Bred alliance af partier: Demokratiske virksomheder kan løse nutidens kriser

Andels- medlems- og medarbejderejede virksomheder kan være med til at løse flere af de nuværende kriser. Danmark bør igen være et erhvervsdemokratisk foregangsland, skriver en alliance af folketingspartier.  

Andelsselskaber som Coop, Arla, Danish Crown, de fleste forsyningsselskaber som andelsejede vindmøller og størstedelen af landets forsikrings- og pensionsselskaber har gjort det klart for enhver, at medejerskab og involvering af borgerne rummer et stort potentiale og stor konkurrencekraft, skriver folketingspolitikerne.
Andelsselskaber som Coop, Arla, Danish Crown, de fleste forsyningsselskaber som andelsejede vindmøller og størstedelen af landets forsikrings- og pensionsselskaber har gjort det klart for enhver, at medejerskab og involvering af borgerne rummer et stort potentiale og stor konkurrencekraft, skriver folketingspolitikerne.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Klimakrise. Velfærdskrise. Forsyningskrise. Sammenhængskrise.  

Situationen er alvorlig og kræver mere end snuptagsløsninger og svulstige one-linere. Valgkampen må og skal byde på mere end opvisninger i lette løsninger og karikerede konflikter.  

Men der findes desværre sager, der glemmes i valgkampen, fordi vi politikere ganske enkelt er enige om sagens problem og løsning. Sådan forholder det sig med vores ønske om at gøre Danmark til et erhvervsdemokratisk foregangsland.  

“Erhvervsdemokratisk-hvad-for-noget” mumler en del læsere nok for sig selv. Og det er netop her, hunden ligger begravet: Vi har glemt og underprioriteret udviklingen af den erhvervsdemokratiske sektor.  

Oversigt over afsendere
  • Victoria Velasquez, folketingsmedlem for Enhedslisten
  • Bertel Haarder, folketingsmedlem for Venstre
  • Mona Juul, folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti
  • Uffe Elbæk, folketingsmedlem for Alternativet
  • Lisbeth Bech-Nielsen, folketingsmedlem for Socialistisk Folkeparti
  • Henrik Møller, folketingsmedlem for Socialdemokratiet
  • Hans Kristian Skibby, folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne
  • Kathrine Olldag, folketingsmedlem for Radikale Venstre

En sektor, der historisk har skabt vækst og velstand, og som rummer et stort potentiale i forhold til at løse de store udfordringer, vores samfund står overfor lige nu. 

Heldigvis er de første politiske spadestik til et nyt erhversdemokratisk eventyr taget. I sommer præsenterede en ekspertgruppe konkrete forslag til at fjerne barrierer og gribe potentialet. 

Det er noget, vi på tværs af partierne har arbejdet for længe, og det er for os at se indlysende, at ministeren og det nyvalgte Folketing griber fat i anbefalingerne som noget af det første efter valget. Ellers får de med os at bestille! 

Borgerindflydelse skaber resultater 

Når du handler ind i brugsen, drikker vandet i vandhanen, tegner en forsikring eller tilslutter dig fjernvarmenettet, så har du med stor sandsynlighed at gøre med en demokratisk virksomhed. 

Det skyldes, at tidligere generationer har mestret iværksætteri i fællesskab. For at sikre forsyningen og undgå urimelige priser gik danske arbejdere, bønder og andre borgere sammen om at starte de andelsejede mejerier, slagterier, banker, forsikringsselskaber og brugsforeninger, der siden industrialiseringen har haft enorm betydning for dansk økonomi, beskæftigelse og udviklingen i landdistrikterne.  

Det erhvervsdemokratiske iværksætteri er gået i stå. Dermed går vi som samfund glip af et stort potentiale i en tid, hvor en ny økonomisk krise banker på. 

Victoria Velasquez, Bertel Haarder m.fl.
Hhv. folketingsmedlem, (Ø), (V) m.fl.

Siden de første andelsejede virksomheder så dagens lys for 150 år siden, har de demokratiske ejerformer bredt sig til store dele af dansk erhvervsliv. Der findes i dag mere end 20.000 aktive andels- og medlemsejede virksomheder.  

De tegner sig for næsten 10 procent af omsætningen af dansk erhvervsliv og seks procent af beskæftigelsen. Det viser en kortlægning foretaget af Tænketanken Demokratisk Erhverv. 

Det særegne ved demokratiske selskaber er princippet om ét medlem, én stemme. På baggrund af dette princip har andelsselskaber som Coop, Arla, Danish Crown, de fleste forsyningsselskaber, størstedelen af landets forsikrings- og pensionsselskaber og mange flere vist vejen og gjort det klart for enhver, at medejerskab og involvering af borgerne rummer et stort potentiale og stor konkurrencekraft.  

Erhvervsdemokrati kan være med til at løse kriserne 

På trods af sektorens nøglerolle viser tal fra Tænketanken Demokratisk Erhverv, at kun en halv procent af de nye danske virksomheder er etableret på et demokratisk grundlag.

Det erhvervsdemokratiske iværksætteri er gået i stå. Dermed går vi som samfund glip af et stort potentiale i en tid, hvor en ny økonomisk krise banker på. 

Demokratiske virksomheder er nemlig kendetegnet ved, at en stor del af overskuddet reinvesteres. Produktiviteten er høj, og meget få demokratiske virksomheder går konkurs. Herhjemme har en forskergruppe fra CBS påvist, at demokratisk ejede finansvirksomheder er mere stabile. 

Men også på klimaområdet og i forhold til at genoplive og styrke det lokale erhvervsliv har sektoren potentiale. Hvis det ikke var på grund af bøvlet bureaukrati, kunne endnu flere borgere gå sammen og overtage den lokale brugs, fødevareforsyning eller sågar biograf, når de disse står til at lukke i Danmarks mindre provinsbyer.  

Forsyningsselskabet Andel Energi beskriver i en ny kampagne, at 14 ud af 17 kommunale vindmølleprojekter er gået i stå på grund af lokal modstand. Dette står i skarp kontrast til den brede folkelige opbakning til den grønne omstilling (81 procent af danskerne mener, at opsætning af vindmøller er afgørende).  

Men hvad nu, hvis medejerskab og andelstanken kan give danskerne indflydelse og en helt konkret aktie i den grønne omstilling? For eksempel via medejerskab i lokale vindmøller.  

Grøn omstilling, demokrati og lokal udvikling kunne med andre ord gå hånd i hånd. 

Opstarten af demokratiske virksomheder i Danmark sakker bagud 

På trods af det enorme potentiale hører vi fra iværksættere, at kendskabet til demokratiske virksomhedsmodeller er meget begrænset i den private og offentlige erhvervsrådgivning.  

Indtil for nylig har den erhvervsdemokratiske sektor sågar været komplet fraværende i Folketingets arbejde.  

Vi kan stærkt og utvetydigt gøre det klart, at vi efter valget straks må fatte pennen og skrive nye kapitler i det fantastiske folkeeventyr om andels-, medlems- og medarbejderejede selskaber i Danmark.

Victoria Velasquez, Bertel Haarder m.fl.
Hhv. folketingsmedlem, (Ø), (V) m.fl.

Tænketanken Demokratisk Erhverv kortlagde i 2019, hvilke emner vi politikere har behandlet i økonomiske- og erhvervspolitiske udspil fra skiftende regeringer og partier i Folketinget. Ikke én eneste gang var demokrati, andelsvirksomheder eller forbrugereje nævnt. 

Manglende prioritering og de mange barrierer betyder, at vi de seneste år er blevet overhalet af andre lande, der har set potentialet i demokratiske selskaber.  

Sverige opretter 300-500 nye demokratiske virksomheder om året. I Danmark er der tale om mindre end 50, viser den seneste opgørelse fra Tænketanken Demokratisk Erhverv.  

Studier viser, at det via en prioriteret tværpolitisk indsats er lykkedes Storbritannien at understøtte etableringen af nye virksomheder, styrke produktiviteten og skabe højere medarbejdertilfredshed, fordi medarbejderne får del i overskuddet. Ifølge rapporter fra Cooperatives UK og Rutgers University har demokratiske virksomhedsformer 10-20 procents højere overlevelsesrater i krisetider.  

Den dårlige nyhed for os er, at danske andelsvirksomheder har store udfordringer med at finde hjælp, støtte og forståelse i erhvervshuse og hos Skat. Desuden er der udfordringer med at finde risikovillige investorer og rejse kapital, fordi mange banker ikke kender til ejerformen.  

I Erhvervsstyrelsens virksomhedsguide er der først for nylig kommet information om, hvordan man starter en andelsvirksomhed. Mulighederne for at hente kapital fra Vækstfonden er også ringere for andelsvirksomheder, end de er for konventionelle virksomheder. 

Den gode nyhed er, at vi står med en gylden mulighed. Ekspertgruppens rapport og dens 9 konkrete anbefalinger udstyrer os politikere med løsninger til at fjerne barrierer og gribe mulighederne for udvikling af den erhvervsdemokratiske sektor.  

Vi kan ikke overdrive betydningen af, at disse anbefalinger gribes af det nye Folketing og den nye/gamle minister, og at den brede, tværpolitiske opbakning sikres. 

Nok er der ikke store konflikter og mediemæssig sensation forbundet med vores tværpolitiske ønske. Men netop derfor kan vi stærkt og utvetydigt gøre det klart, at vi efter valget straks må fatte pennen og skrive nye kapitler i det fantastiske folkeeventyr om andels-, medlems- og medarbejderejede selskaber i Danmark. 
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Victoria Velásquez

Kandidat til Europa-Parlamentet (EL), MF (EL)
cand.soc. i arbejdslivsstudier og socialvidenskab

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Mona Juul

Politisk leder, Konservative, MF (K)
civiløkonom (Syddansk Uni. 1993)









0:000:00