Analyse af 
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Civilsamfundet dokumenterer flittigt, at deres indsatser virker, men kan man overhovedet det?

Måske giver det slet ikke mening af bede aktører dokumentere effekt på den måde, vi er vant til.

At frivillige kører ældre beboere på et plejecenter tur i en Christianiacykel er de fleste af os enige om er en god ting. Men at dokumentere det, eller hvad det egentlig er godt for, kan være mere tricky. Alligevel er det at dokumentere effekt af civilsamfundsdrevne indsatser en stadig mere ombejlet disciplin - af gode grunde, men med en række problematikker på slæb. <i>Arkivfoto</i>
At frivillige kører ældre beboere på et plejecenter tur i en Christianiacykel er de fleste af os enige om er en god ting. Men at dokumentere det, eller hvad det egentlig er godt for, kan være mere tricky. Alligevel er det at dokumentere effekt af civilsamfundsdrevne indsatser en stadig mere ombejlet disciplin - af gode grunde, men med en række problematikker på slæb. ArkivfotoFoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Denne analyse hviler på et fundament af dårlig samvittighed. Over ikke at kunne honorere de med tiden adskillige mails og telefonopkald fra civilsamfundsaktører, som stolt beretter om den nu dokumenterede effekt af deres indsats.

Som er fuldt forståelig. Og hvoraf en stor del givetvis fortjener omtale og i nogle tilfælde også har fået det. Men dokumentation er et dilemmafyldt terræn at bevæge sig i – og samtidig et område, som tiltrækker massiv og stigende opmærksomhed. Med små sprækker af nybrud: 

Som forskere fra et af regionernes forskningscentre, der sammen med to civilsamfundsmastodonter undersøger, om besøgstjenester faktisk afhjælper ensomhed. Eller samarbejder mellem universitetsforskere og organisationer om at undersøge effekten af en indsats fra pilotfase til skalering.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00