David mod Goliat: Frivilligt vandværk i Hedehusene trodser forurening og genstridig kommune – men kampen er først lige begyndt

FRIVILLIG FORSYNING: Forurening fra et tøjvaskeri forhindrede i mange år Hedehusene Østre Vandværk i at producere drikkevand. En ny generation frivillige reddede det 100 år gamle vandværk på målstregen. Altinget har besøgt Karsten og Poul-Henrik på det nyrenoverede vandværk.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Klaus Ulrik Mortensen
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Folk forventer i dag, at alting fungerer omkring dem. Men som man sagde det på min gamle arbejdsplads Mærsk: “Den, der har evnen, har pligten.” Og det gælder altså også for det frivillige arbejde.

Poul-Henrik Larsen
Formand, Hedehusene Østre Vandværk

Jeg synes, at det er lækkert at få ryddet op i de gamle rørføringer. Det er min opgave at muge ud i det gamle møg og også forklare folk, at det altså er dem selv som interessenter i vandværker, der ejer ledningerne. De fleste tror, at det er kommunens ejendom.

Karsten Skydsgaard
Næstformand, Hedehusene Østre Vandværk
Fakta
Tæt på hvert andet glas vand fra danske haner er produceret ved hjælp af frivillig arbejdskraft. 

Men frivilligheden i forsyningssektoren er et truet levn fra andelsbevægelsen: presset af økonomisk teori og usentimentale regnemaskiner i Finansministeriet. 

Ny serie fra Altinget går tæt på de oversete frivillige danskere.

Historisk har aspirationer om hurtige penge og biler aldrig domineret arbejdsvilkårene i forsyningssektoren.

Og bevæger man sig over i den frivillige dimension, er det åbenlyst, at jagten på penge, prestige og privilegier er så godt som fraværende.

Branchen taler til jordbundne mænd med hænderne fornuftigt skruet på, som ønsker at gøre en mærkbar forskel for lokalsamfundet.

Dokumentation

Høje-Taastrup Kommune forklarer i et skriftligt svar til Altinget, at man har afvist Hedehusene Østre Vandværks ønske om en markant forøgelse af vandindvindingen ud fra tre hensyn.

  • Forurening: I 2016 blev det frivillige vandværks lokale boringer genåbnet efter næsten 30 års forurening. Høje-Taastrup Kommune frygter, at der stadig er rester af forurening i området, som kan skabe problemer, hvis man pumper markant større vand op fra undergrunden.
  • Nærheden: Hedehusene Østre Vandværks ledningsnet grænser ikke umiddelbart op til det nye boligområde Nærheden. Derimod er der allerede trukket kommunale ledninger ud til området. Det betyder ifølge Høje-Taastrup Kommune, at det er mere økonomiske fordelagtigt for de nye beboere at aftage vand fra det kommunalt ejede selskab.
  • Økonomi: Hedehusene Østre Vandværk har i dag en af de højeste vandtakster i Høje-Taastrup Kommune. Taksten var i 2018 18 kr. pr. m3 og til sammenligning var taksten for HTK Vand 12,50 kr. Fløng Vandværk har en takst på 9 kr. mens Ny Fløng har en takst på 11.75. Endvidere står vandværket over for en omfattende renovering af ledningsnettet. Høje-Taastrup Kommune vurderer af den årsag ikke, at det vil være i kommende kunders interesse at blive tilknyttet Hedehusene Østre Vandværk.

Læs hele svaret fra Høje-Taastrup Kommune her


0:000:00