Efterårsrengøring i den humanitære gavebod og andre fortællinger fra det civile Danmark

UGEREVY: En skatteminister med kost og spand, abortmodstandere på dobbeltarbejde og en venlig revolution er nogle af elementerne i ugens civile overblik. 

Der er behov for oprydning i den humanitære gavebod, mener skatteminister Karsten Lauritzen (V). 
Der er behov for oprydning i den humanitære gavebod, mener skatteminister Karsten Lauritzen (V). Foto: ritzau/Thomas Borberg
Carsten Terp Beck-Nilsson

Her kommer Karsten med kost og spand.

Med grå skyer, regn i litervis og i det hele taget et vejrlig, der kun kan fornøje de mest hårdkogte friluftsentusiaster, så ved man, det er blevet efterår i Danmark. Og hvad er så mere naturligt end at kaste sig over en omgang efterårsrengøring?

Det er skatteminister Karsten Lauritzen (V), der svinger svaberen. Og regeringens rengøringsansvarlige er en grundig mand, der sørger for at komme godt ud i krogene af den humanitære gavebod. For det er tiltrængt, må man forstå på ministeren.

Han mener nemlig, at kassen med momsstøtte til Foreningsdanmark over tid er blevet proppet til med skidt og kanel, der slet ikke hører til i kassen.

”Når man gør puljen op, så er der omkring 60 millioner kroner, der går til dem, det egentlig oprindeligt handlede om, og 90 millioner, der går til alt muligt andet. Og det andet bliver der mere og mere af. Jeg synes ikke, det er rimeligt, at en sådan ordning kan benyttes af en zoologisk have eller af en festival,” meldte Karsten Lauritzen ud i et interview med Altinget.

Helt sådan ser man ikke på sagen hos de frikirker, som nu står til at blive kostet ud af støtteordningen.

”Når vi fylder i regnskabet, er det fordi vi engagerer os i vores samfund,” siger pressetalsmand for Frikirkenet Tonny Jacobsen.

Han mener, at ministerens oprydning er en gevaldig devaluering af det sociale arbejde, frikirkerne gør.

”Det er en form for mistænkeliggørelse af alment arbejde, som udspringer af et trosbaseret grundlag,” siger Tonny Jacobsen i artiklen her.

Regeringens oprydningstogt vækker også forundring i den taskforce, som i de seneste måneder har arbejdet med et oplæg til regeringens kommende civilsamfundsstrategi. Taskforcen var nemlig ikke blevet orienteret om, at der kom rengøring.

”Jeg har engageret mig i taskforcen ud fra en klar forhåbning om, at regeringen ønsker at styrke området og forbedre vilkårene for civilsamfunds-indsatser - for derigennem at styrke velfærdssamfundet. Og så er det jo lidt af en mavepuster, at man i en parallel proces i forbindelse med finansloven har arbejdet med tanker om at forværre nogle af vilkårene for foreningslivet,” siger generalsekretæren for Red Barnet, Jonas Keiding her.

Imens i et andet hjørne af den humanitære gavebod. Torsdag foreslog Alternativet, at alle hjemløse skal have 50.000 kroner hver til fri afbenyttelse.

Gaven er dog ikke helt uden betingelser. Pengene skal nemlig bruges i samarbejde med en person, den hjemløse har tillid til – for eksempel en sagsbehandler eller en medarbejder fra en civilsamfundsorganisation, lyder det fra partiets socialordfører, Torsten Gejl.

”Man skal ikke bare give dem en pose penge, men sætte sig ned og lave et budget med dem. Det viser sig, at når man giver hjemløse ejerskab over eget liv, kvitterer de for tilliden, siger Torsten Gejl til avisen.dk.

Milde gaver er ikke kun for de hjemløse. De er også for diabetikerne i Aarhus og Odense. 

Novo Nordisk Fonden meldte i ugens løb ud, at den sender 1,4 milliarder kroner til Aarhus og et tilsvarende beløb til Odense. Pengene er øremærket oprettelse af to diabetescentre og kommer oven i de tre milliarder, fonden allerede har givet til et center i København, skriver TV2 Østjylland her.

Også DUF er blevet begavet. Eller, hvis vi nu skal være helt præcise, så er det ikke sket endnu. Men går det, som regeringen lægger op til i sit finanslovudspil, får Dansk Ungdoms Fællesråd mellem 12 og 17 millioner kroner ekstra til sit internationale arbejde.

”Vi er rigtig glade for, at regeringen vil bakke op om det store arbejde, som de frivillige i DUFs medlemsorganisationer laver. Det større tilsagn giver vores medlemsorganisationer mulighed for at udvikle og gennemføre flere og nye internationale projekter,” siger DUF-formand Kasper Sand Kjær her.

Men lad os lige vende tilbage til Aarhus, for aarhushistorier kan man næsten ikke få for mange af. Kender du for eksempel den om abortmodstanderne, der ville sætte klistermærker op i Aarhus midtby?

Det var frivillige fra foreningen Retten til Liv, som forrige weekend i ly af natten klistrede byen til med 20.000 mærkater, skriver Midtjyllands Avis.

Det er ikke nytårsløjer; det er hærværk, lød meldingen fra kommunen, som mandag gav foreningen en frist på 48 timer til at få fjernet klistermærkerne, skriver TV 2 Østjylland.

Og så måtte de frivillige – under protest – ud og fjerne, hvad de havde sat op. De bad dog om at få fristen forlænget, for – som foreningens landssekretær Ellen Højlund Wibe sagde til Berlingske:

”20.000 klistermærker er mange. Det vil komme til at tage tid.”

En aarhushistorie mere, siger du? Sku' vi så ikke tage den om iværksætteren, der besluttede sig for at hjælpe flygtninge med at blive selvstændige erhvervsdrivende? Eller hvad med den om de to, der forsødede tilværelsen ved at skralde og så besluttede at lave en skraldecafé, hvor alle kunne komme og lave mad, spise og vaske op?

Den slags aktivistiske hverdagshistorier er der så mange af, at der er tale om en decideret tendens, mener Paul Natorp, som står bag festivalen Rethink Activism, der finder sted i det aarhusianske sydhavnskvarter næste weekend.

Paul Natorp mener, der foregår en venlig revolution lige under overfladen. Et oprør, hvor borgerne tager initiativretten tilbage og løser egne problemer i stedet for at vente på, at løsningen dumper ned ovenfra.

”Det er en form for oprør mod at blive set som kunder i den offentlige butik og mod kun at deltage i demokratiet med sine holdninger. Rigtig mange vil faktisk også deltage med deres handlinger,” siger han her.

Vi nærmer os afslutningen, men vi skal lige have styr på ugens politiske trafiksignaler. Berlingske skrev tirsdag, at EU-Kommissionen har givet grønt lys til foreningsfitness. Konkurrencekommissær Margrethe Vestager har afvist de kommercielle fitnesscentres klage om ulovlig statsstøtte til de foreningsbaserede fitnesscentre, skriver avisen her.

Rødt lys var der til gengæld fra Dansk Folkeparti til Red Barnet, som samler ind til skibet Vos Hestia, hvis formål er at redde menneskeliv i Middelhavet.

”Det er forrykt, at en nødhjælpsorganisation reelt samler ind til at smugle folk illegalt ind i Europa,” lød det fra Martin Henriksen (DF), som nu have justitsministeren til at se på, om det er strafbart, skriver Jyllands-Posten.

Ugen, der kommer, hører til i den afdæmpede ende. 

Onsdag er der deadline for at indstille kandidater til årets menneskerettighedspris. Prisen går til en person eller organisation, som har gjort en særlig indsats for menneskerettighederne. Og indstillingen skal sendes til Rådet for Menneskerettigheder.

Og fra fredag til søndag er Aarhus vært for festivalen Rethink Activism med mere end 200 arrangementer om hverdagsaktivisme. Det foregår i Sydhavnen.

Regnvejr først og regnvejr sidst. Men den slags meteorologisk sabotage tager heldigvis ikke modet fra ungdommen nu om stunder.

Foto: Katja Holm

Selv om sluserne stod på vid gab, var tusinder af unge draget til Søndermarken på Frederiksberg torsdag og fredag for at deltage i Ungdommens Folkemøde. Berlingske var også til stede og tegnede dette generationsbillede af deltagerne og deres jævnaldrende. 

Altinget har også talt med nogle af de unge. Den reportage kan du læse tirsdag. 

Og så er der ellers bare tilbage at ønske alle derude i det civile en god uge. Vi snakkes. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Jonas Keiding Lindholm

Impact Director, Tænketanken Mandag Morgen & Altinget Arena, formand for Ombold, formand for DBU's etiske komité
mag.scient.soc. (Lund Uni. 1997)









0:000:00