Ekspert: Risikoen for hvidvask i foreningslivet er minimal

FORENINGSLIV: Foreninger er udpeget til højrisikozone for hvidvask og terrorfinansiering, og bankerne er pålagt at føre streng kontrol med dem. Men i praksis er risikoen meget lav, vurderer hvidvask-eksperten Jakob Dedenroth. 

<span>Joy Mogensen indledte førstebehandlingen af oppositionens beslutningsforslag om at fritage små foreninger fra hvidvasklovens bestemmelser.<br><i>(Emil Helms/Ritzau Scanpix)</i></span>
Joy Mogensen indledte førstebehandlingen af oppositionens beslutningsforslag om at fritage små foreninger fra hvidvasklovens bestemmelser.
(Emil Helms/Ritzau Scanpix)
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Hvidvaskloven har givet danske foreninger problemer i form af høje bankgebyrer og rigide dokumentationskrav. For det er svært at afsløre de kriminelle uden samtidig at bebyrde de lovlydige. Men lovgivningens krav til bankerne om at føre skrap kontrol med foreningerne svarer til at skyde gråspurve med kanoner, mener ekspert i hvidvask, Jakob Dedenroth Bernhoft.

”Det er jo rigtigt nok, at der findes enkelte foreninger, hvor man skal passe på. men det, man gør nu, er, at tage hele området, hvor man må sige, at der er en lille bitte risiko for, at der kan være enkelte kriminelle, og sætte bankerne til at give den gas med at undersøge de mange foreninger. Og det går ud over de 99 procent lovlydige og ordentlige foreninger,” siger Jakob Dedenroth Bernhoft, stifter af firmaet revisorJURA, et rådgivningsfirma med speciale i hvidvask og GDPR.

Hvidvasklovens kontrolmekanismer bygger på risikovurderinger, hvor PET står for de nationale, og pengeinstitutterne står for de individuelle. PET har vurderet foreningslivet som værende i højrisiko-zonen for hvidvask og terrorfinansiering, og pengeinstitutterne er forpligtet til i hvert enkelte tilfælde at vurdere, hvor høj en risiko en forening udgør. 

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00