Nationalt klimaborgerting var “ikke en succes”. Alligevel kan det få borgere til at bakke op om solceller og vindmøller i baghaven, siger ekspert

Hvis man vil have borgernes opbakning til grøn energi i egen baghave, er der brug for lokale klimaborgerting, hvor borgere bliver en aktiv del af beslutningsprocessen. Sådan lød budskabet fra ekspert på konference om udfordringer med den grønne omstilling.

På trods af blandede erfaringer fra det nationale klimaborgerting, foreslår flere parter nu at lave en række lokale klimaborgerting rundt i landet for at inddrage borgerne mere i processen omkring grøn energi på land.<br>
På trods af blandede erfaringer fra det nationale klimaborgerting, foreslår flere parter nu at lave en række lokale klimaborgerting rundt i landet for at inddrage borgerne mere i processen omkring grøn energi på land.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Der var store forhåbninger om at styrke borgerinddragelsen og forbindelsen til det politiske system, da man nedsatte det nationale klimaborgerting i 2020.

Men siden da er kun en håndfuld politikere mødt op til Klimaborgertingets samlinger, og da deres endelige rapport blev aflagt, mødte kun tre ud af ti partier op for at høre om resultaterne.

Og vurderingen er da også, at det nationale klimaborgerting ikke blev “succeshistorie” ifølge Lars Tønder, der er professor MSO ved Institut for Statskundskab hos Københavns Universitet.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00