Nyt fra den gamle foreningshave: Generalen sagde op, og en forening har sagt stop

LUGEREVY: Vi har fundet lugejernet frem i denne uges civile overblik, hvor vi skal omkring en ny udvikling i sagen om LMS, en lettet eksformand for Wonderful Copenhagen og en gammel forening, som vi desværre må smide på komposten.

Der har været livlig aktivitet i den gode, gamle foreningshave i ugens løb.
Der har været livlig aktivitet i den gode, gamle foreningshave i ugens løb.Foto: Willy Henriksen/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Godmorgen, og velkommen tilbage til kontornusseriet efter en pragtfuld sommerweekend, hvor solen bagte ned over alle de afklædte sjæle, som højtideligholdt den internationale arbejd-nøgen-i-haven-dag lørdag.

Fik du klaret alt dit havearbejde?

Godt. Så kan vi måske komme i gang med at kultivere den civile køkkenhave.

Vi lægger for med en helt ny udvikling i fortællingen om LMS, Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade. Fredag eftermiddag meddelte foreningen, at generalsekretær Steen Andersen træder tilbage. Det sker efter massiv kritik af hans ledelsesstil.

Tidligere på dagen havde Altinget overhændet LMS et manifest, hvor 26 tidligere medarbejdere skriver, at de ønsker, at ”bevillingsgivere; både ministerier, fonde og samarbejdspartnere, bliver gjort opmærksomme på, at medarbejdere bliver nedbrudt og siger op pga. et dårligt psykisk arbejdsmiljø uden at have andet arbejde på hånden.”

Det kan du læse mere om i artiklen her.

Efterfølgende har bestyrelsesformand for LMS Anne Minor Christensen sendt Altinget dette citat som reaktion på manifestet.

“Både bestyrelsen og ledergruppen er enige i de betragtninger, der står i manifestet omkring, hvordan arbejdsmiljøet i LMS skal være. Et godt arbejdsmiljø og motiverede medarbejdere er afgørende for, at LMS hver dag kan gøre en forskel for sårbare mennesker,” skriver formanden.

Hun tilføjer, at foreningen i en periode har arbejdet på at sikre et godt arbejdsmiljø, og at bestyrelsen er indkaldt til ekstraordinært møde mandag aften.

Altinget satte tidligere på ugen fokus på bestyrelsens ansvar for, at 39 medarbejdere i løbet af tre år har forladt foreningen. Professor Anders Drejer fra Aalborg Universitet er en af de ledelseseksperter, der spekulerer over, hvad bestyrelsen har foretaget sig.

"Bestyrelsen kan ikke have været aktiv, hvis der kan foregå så massiv en medarbejderudskiftning," siger han i denne artikel. Og tilføjer:

”De har ikke bare sovet i timen. De har sovet i flere år,” siger han.

Formand for LMS, Anne Minor Christensen, forklarer til Altinget, at bestyrelsen ikke har siddet på sine hænder.

"Vi har lavet en strukturændring, hvor vi har udnævnt en souschef. Vi sender vores ledere på efteruddannelse. Vores afdelingsledere sørger for at holde løbende sparringsmøder med deres ansatte. For blot at nævne nogle eksempler på konkrete initiativer. Så jeg vil sige, jo, vi tager det alvorligt, og vi gør hele tiden nogle tiltag for at blive bedre både som ledelse og som LMS,” siger hun.

Du kan læse hele interviewet med Anne Minor Christensen her.

I et andet hjørne af foreningshaven, lige ved komposten, er al vækst gået i stå. Faktisk står det så skralt til i Socialpolitisk Forening, at den 120 år gamle forening i den forgangne uge måtte indgive sin konkursbegæring.

Der har været knas i økonomien igennem lang tid. Og beslutninger om at spare penge har været for få og er kommet for sent, skriver foreningens formand, Knud Aarup, på foreningens hjemmeside.

Socialpolitisk Forening har omkring 100 medlemsorganisationer og 600 individuelle medlemmer, skriver Altinget i artiklen her.

Andre foreninger har fundet ly mod økonomiske haglbyger under den civile haveparasol, DUF. Det gælder størstedelen af den politiske ledelse i Dansk Ungdoms Fællesråd, kaldet styrelsen, som vandt i lotto, da DUF indførte nye regler for fordeling af 120 tipsmillioner.

En opgørelse foretaget af Altinget viser, at 12 af de 16 foreninger, som udgør styrelsen, har fået større stigninger i støtten end den gennemsnitlige DUF-organisation. Hertil kommer et par organisationer, som i kraft af de nye støtteregler ikke er blevet så hårdt ramt økonomisk af tilbagegang i medlemmer, som de ellers ville være blevet.

Og så er der Ungdommens Røde Kors. Organisationen har tabt to millioner kroner om året, svarende til 36 procent af den årlige støtte, og er ikke underligt pænt mugne.

“Det understreger bare, at dem, der sidder med flertallet i den politiske ledelse, giver til deres egne venner,” siger landsformand Troels Boldt Rømer i artiklen her.

At der er tale om vennetjenester, afviser formand for DUF, Kasper Sand Kjær, blankt i artiklen, hvor han også angriber Altingets opgørelse.

”Præmisserne for den her udregning er simpelthen lodret forkerte,” siger han og tilføjer:

”Efter min bedste overbevisning er der således tale om manipulation med tal for at gennemtvinge en bestemt pointe.”

På sin hjemmeside har DUF uddybet kritikken af beregningerne. Det kan du læse her.

Vi skal da have en lille statuette i foreningshaven. Og det skal være en Anker.

Afbildningen af den lille, store mand er en anerkendelse fra HK København til organisationen Medborgerne for deres arbejde med at skabe forandring nedefra og bygge bro mellem borgere og politikere.

Prisen består af et litografi af Anker Jørgensen og 30.000 kroner, som blev overrakt 1. maj af Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

Og nu hvor vi er i det kunstneriske hjørne, kan vi lige nævne, at Bikubenfonden uddelte 64,4 millioner kroner til kulturelle formål i 2017. Hertil kommer 48,2 millioner kroner til unge på kanten og 3,2 millioner kroner til andre formål. Når man trækker 2 millioner kroner i tilbageførte bevillinger fra, betyder det, at Bikubenfonden i alt uddelte 113,8 millioner kroner sidste år. Og det er godt 23 millioner mere end året før. Du kan fordybe dig i tallene her.

Apropos millionbeløb i den høje ende, må den tidligere formand for fonden Wonderful Copenhagen Michael Metz Mørch have draget et lettelsens suk tirsdag i sidste uge. Da afgjorde Erhvervsankenævnet, at han ikke er ansvarlig for det velvoksne millionunderskud, der opstod, da Danmark afholdt det internationale melodigrandprix i København i 2014, skriver Berlingske.

Dermed slipper han for at betale den bøde på 21 millioner kroner, som Erhvervsstyrelsen havde pålagt ham.

”Jeg kan efter fire år – under et umenneskeligt hårdt pres endelig ånde lettet op. Uplettet på min ære og taknemmelig over et velfungerende dansk retssystem. Det er en ubeskrivelig lettelse,” skriver han selv på LinkedIn.

Det er tid til at kigge ud over den civile ligusterhæk. Fra toppen af det sociale udkigstårn lader vi blikket glide over det europæiske sociale innovationslandskab med hjælp fra Sociale Entreprenører i Danmark.

Og vi starter med en ny datingplatform fra Holland. Det er nu ikke kærlighedshungrende ungersvende og ungmøer, der skal bringes sammen, men derimod sociale entreprenører og store selskaber med en fælles drøm om at bidrage til at opfylde FN’s verdensmål.

Den globale platform giver sociale startups mulighed for at præsentere bæredygtige produkter og løsninger, som de er klar til at sende på markedet. Dermed får de store selskaber mulighed for at vælge nøjagtig de løsninger, de har brug for i deres arbejde med verdensmålene.

Platformen er udviklet af firmaet Fetch. Og du kan læse mere om den her.

I Italien er der indgået en aftale, som medfører, at 2500 små, sociale firmaer får bedre adgang til kapital. Det er den europæiske investeringsfond EIF, som sammen med EU-Kommissionen og UniCredit har oprettet en pulje på 50 millioner euro, som kan understøtte de små sociale innovatører i Italien.

Går du med italienske iværksætterdrømme, kan du læse mere om puljen her.

Og husk, at der er mere nyt fra den socialøkonomiske verden hos Sociale Entreprenører i Danmark.

Ugen, der kommer, giver om ikke svaret så i hvert fald et bud på, om EU kan skabe fred i verden. Det er oplysningsforbundet DEO, der sætter EU’s rolle som fredsmægler til debat. Og det foregår mandag fra 13 til 17 på en konference i Fællessalen på Christiansborg.

Tirsdag afholder Danske Ældreråd konference om etik, prioriteringer og økonomi i ældrepolitikken. Har vi et værdigt samfund at blive ældre i? lyder hovedspørgsmålet på konferencen, der foregår på Hotel Nyborg Strand fra klokken 8 til 15.30.

Det var alt fra jeres civile havemand i dag. I ringer bare, hvis jeres rododendron er blevet for uciviliseret og trænger til en gedigen figurklipning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Boldt Rømer

Fhv. landsforperson, Ungdommens Røde Kors
stud.med. (Københavns Uni.)

Kasper Sand Kjær

Selvstændig rådgiver, fhv. MF (S), formand, Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD)
bachelor i uddannelsesvidenskab (DPU, Aarhus Uni.)

Michael Metz Mørch

Fhv. ambassadør (Letland 1995-99 og Polen 2004-05), fhv. generalkonsul i New York (1999-2004)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00