Bolig inspirerer til selvhjælp i eget hjem

STAFET: I Rudersdal har de indrettet en inspirationsbolig, som skal vise borgerne, hvilke teknologiske hjælpemidler der er til rådighed. En stemmestyret kammertjener kan blandt andet trække gardinerne fra.

Vi bruger også inspirationsboligen, når vi skal vurdere, hvilke hjælpemidler en borger har brug for, ligesom vi kan træne borgere i køkken- eller badesituationer. Vores personale kan også blive undervist i brugen af hjælpemidler, så vi har stor gavn af inspirationsboligen.

Else Marie Matzon
Ledende ergoterapeut
Fakta

Altinget | Kommunal sætter med en såkaldt kommunalstafet fokus på alle de gode eksempler fra landets 98 kommuner, der effektiviserer eller forbedrer servicen i den kommunale sektor. 

Af Else Marie Matzon og Carsten Foldbæk
Ledende ergoterapeut og journalist

Rudersdal Kommune har indrettet en inspirationsbolig i Aktivitets- og Genoptræningscenter Teglporten i Birkerød, hvor interesserede kan komme forbi og se nogle af de mange teknologiske hjælpemidler og almindelige forbrugsgoder, der er på markedet.  

”Vi er glade for, at vi med dette initiativ kan vise vores borgere, hvor mange muligheder der faktisk er for at gøre hverdagen lettere, så borgerne kan forblive selvhjulpne så længe som muligt i eget hjem, for det er jo det, vi alle sammen helst vil.”, siger formanden for social- og sundhedsudvalget i Rudersdal Kommune, Birgitte Schjerning Povlsen (K).

Ledende ergoterapeut Else Marie Matzon tilføjer, at kommunens sundhedsfaglige personale også gerne vil være med til at afmystificere velfærdsteknologi og tekniske hjælpemidler.

”Tekniske hjælpemidler er jo ikke kun kold teknologi. Det er ting, som er tænkt som en hjælp til borgerne, så de fortsat kan være selvhjulpne, og det er ofte mindre ting, der skal til for at lette hverdagen,” siger Else Marie Matzon.

Rudersdal Kommune ønskede, at hjælpemidlerne blev integreret i en bolig, som ligner et ganske almindeligt hjem.

En stemmestyret kammertjener
Kommunalbestyrelsen lagde også vægt på, at borgerne har mulighed for at gå hen et sted og se, hvad det er, man skal være opmærksom på, når man for eksempel gerne vil købe en ny stol eller have mulighed for at afprøve en ældrevenlig DUCA-pc inden et eventuelt køb.

Ved spisebordet i inspirationsboligen findes også en simpel spiserobot, som er en svingbar arm, hvorpå der kan monteres en ske eller gaffel. På den måde kan borgere, der for eksempel ryster meget på hænderne, klare at spise selv.

”Vi bruger også inspirationsboligen, når vi skal vurdere, hvilke hjælpemidler en borger har brug for, ligesom vi kan træne borgere i køkken- eller badesituationer. Vores personale kan også blive undervist i brugen af hjælpemidler, så vi har stor gavn af inspirationsboligen,” siger Else Marie Matzon.

Stemmestyring af gardinerne, det elektriske lys og hoveddøren er et eksempel på den nyeste velfærdsteknologi. Man kan bede ”kammertjeneren” om at trække gardinerne fra og slukke lyset. Den stemmestyrede computer modtager beskeden og ”kammertjeneren” siger: ”Skal ske.” Og så aktiveres elektromotorerne, som trækker gardinerne fra, hvorefter lyset slukkes.

Når den computerstyrede hjælper bliver kaldt for kammertjener, skyldes det, at kammertjener er et ord, man sjældent bruger, så der er ingen fare for, at computeren reagerer uhensigtsmæssigt på dagligdags ord.  

I gruppen af avancerede hjælpemidler findes også et elektrisk hæve-sænke-bord i køkkenet, og overskabe, som kan køre ned og frem, så beboeren kan nå tingene på øverste hylde fra siddende stilling. Klædeskabet er også fjernbetjent. Den stang, som tøjet hænger på, kan køre ud og ned, så borgeren kan nå tøjet siddende. Badeværelset er udstyret med skylle-tørre-toilet og svingbar håndvask.

Men der findes også helt almindelige forbrugsgoder som for eksempel gode stole, der er lette at sætte sig i og rejse sig fra, og der er en effektiv selvkørende støvsuger, som kan klare det meste, og som er rigtig god til at komme ind under senge og sofaer.

”Det er meningen, at vi vil køre forskellige temaer i boligen i en periode ad gangen. Det kan for eksempel være et tema om demens-hjælpemidler og et andet om kommunikations-hjælpemidler,” siger Else Marie Matzon.

Mange af tingene i boligen er forbrugsgoder, som er købt i almindelig handel, og som man selv nemt kan anskaffe sig.

Andre kommuner viser interesse
Inspirationsboligen har været flittigt besøgt af borgere siden den 22. marts, hvor ”åbent hus-dagene” startede. Det højeste antal besøgende har været 16 borgere på én dag, og boligen har allerede været brugt til flere afprøvninger for eksempel af skylle-tørre toilettet. Og så har en række andre kommuner vist stor interesse for Rudersdals inspirationsbolig.

”En anden positiv effekt er, at borgerne, som kommer i boligen, inspirerer hinanden med deres gode erfaringer. Medarbejdere i kommunen besøger også boligen og bliver inspireret af de mange muligheder, der er i forhold til de borgere, de er i kontakt med. Så der er ingen tvivl om, at inspirationsboligen er en succes,” siger ledende ergoterapeut Else Marie Matzon.
 
Der er åbent hus i boligen to gange om ugen, hvor et hold på otte frivillige på skift viser rundt i boligen.

Vi vil gerne give stafetten videre til …
Gribskov Kommune for arbejdet med at igangsætte og facilitere det tværkommunale projekt KvaliKomBo (Kvalitets- og Kompetenceudvikling i Botilbud).

Kvalikombo-projektets mål har været at udvikle kvaliteten af de socialpædagogiske opgaver i tilbud til voksne med udviklingshæmning samt at opbygge et tværkommunalt netværk, der skal sikre den fremadrettede udvikling samt vidensdeling på området.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00