Debat

Debat: Vi skal insistere på at få mere ud af skattekronerne med brug af data

DEBAT: Store digitaliseringsprojekter skal konkretiseres til en række mindre og realiserbare projekter, der giver værdi til borgerne og dermed valuta for skattekronerne, skriver Sonu Banga og Amit Luthra fra konsulentvirksomheden Intellishore.

Styrken ved data er, at den kan bruges til at træffe
bedre beslutninger på et faktabaseret grundlag, skriver Sonu Banga og Amit Luthra fra Intellishore.
Styrken ved data er, at den kan bruges til at træffe bedre beslutninger på et faktabaseret grundlag, skriver Sonu Banga og Amit Luthra fra Intellishore.Foto: Jonas Vandall ørtvig/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sonu Banga og Amit Luthra
Stiftende partnere, Intellishore

De seneste år har den offentlige sektor i Danmark øget sit fokus på at udnytte data, og der er sat ambitiøse mål for brugen af teknologi til at effektivisere administrativt tunge opgaver og højne kvaliteten af velfærdsydelserne.

De direkte effekter af en offentlig sektor med øget anvendelse af data er, at der i sidste ende kan frigives flere penge til kerneopgaverne – værdi, der er til at føle på og mærke for borgerne.

Udfordringen er imidlertid, at mange offentlige instanser ikke formår at få tilstrækkelig værdi ud af deres data – og dermed får de ikke mest muligt ud af skattekronerne.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi har gennem tæt dialog med over 40 offentlige instanser konkluderet, at i særdeleshed ét spørgsmål er vigtigt at besvare:

Hvad skal vi prioritere i morgen for at skabe værdi her og nu? Hvilken data bør vi fokusere på at gøre tilgængelig for hvem, hvordan, hvorfor og med hvilket formål?

Vi bliver nødt til at få kickstartet den digitale transformation og prioritere projekter efter, hvor vi får skabt mest mulig samfundsmæssig værdi.

Sonu Banga og Amit Luthra
Stiftende partnere, Intellishore

Nej tak til langtrukne konsulentprojekter
Corona-krisen har understreget vigtigheden af, at vi bliver nødt til at få kickstartet den digitale transformation og prioritere projekter efter, hvor vi får skabt mest mulig samfundsmæssig værdi - hurtigst muligt ved mindst mulig indsats.

Svaret skal selvfølgelig findes i symbiose mellem strategiske mål, data- og beslutningsmodenhed samt tilgængelige kompetencer.

Tiden er løbet fra store og tunge konsulentprojekter, der trækker i langdrag. Vi bliver i stedet nødt til at kigge på, hvordan vi kan konkretisere de store visioner til en række mindre og umiddelbart realiserbare projekter, der skaber samfundsmæssige gevinster.

Derudover skal vi sikre transparens og sammenhæng på tværs af den offentlige sektor ved at udnytte mulighederne for at arbejde smartere med åbne data til at skabe nye indsigter til gavn for hele vores samfund.

Som eksempel har vi senest hjulpet Amgros med at sikre forsyningen af lægemidler til de offentlige sygehuse i Danmark.

Gennem prioriterede data og analyseaktiviteter har det været muligt at optimere distributionen af livsnødvendige lægemidler markant på tværs af landet og forudsige efterspørgslen og udbuddet af medicin.

Læs også

Data skal omsættes
Styrken ved data er, at den kan bruges til at træffe bedre beslutninger på et faktabaseret grundlag.

Men det kræver, at datasæt kan omsættes til noget meningsfuldt, der skaber beslutningskraft, og som er til at handle på fra direktionen til alle funktionelle områder.

Lad os bruge disse ekstraordinære tider til at insistere på at bruge data til at skabe et godt grundlag for handlekraft og vigtige beslutninger, der giver værdi for borgerne og valuta for skattekronerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Amit Luthra

Stiftende partner, Intellishore
Ingeniør (DTU 2005), HD 1. Del (Lyngby Erhversakademi 2004) , HD. 2. Del Copenhagen Business School (2008), og Executive MBA (DTU Business 2013)

Sonu Banga

Stiftende partner, Intellishore
MSc - Manufacturing Engineering and Management (DTU 2009)

0:000:00