Debat

Opsamling: Det mener aktørerne om statslige it-projekter

TEMADEBAT: Debatten, om hvordan statslig it bliver succesfuld, viser at udbud er et område, som mange aktører ønsker forbedringer indenfor. Få overblikket over alle aktørernes indspark her.

Flere aktører fremhæver mulighederne for at benytte fleksible udbud som en vej til succes for statslige it-projekter.
Flere aktører fremhæver mulighederne for at benytte fleksible udbud som en vej til succes for statslige it-projekter.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tilbage i februar kom det frem, at Rigsrevisionen i en ny undersøgelse skal se nærmere på, hvordan beslutninger i den tidligere udvikling af statslige it-projekter tages.

Undersøgelsen iværksættes, fordi statsrevisorerne ønsker viden om, hvordan den tidligste fase i anskaffelsen af et nyt it-system kan påvirke kvaliteten af systemet, og hvorvidt systemet kommer i mål.

Med udgangspunkt i den kommende undersøgelse tog Altinget Digital en debat, hvor en række aktører forholdt sig til følgende spørgsmål:

  • Hvad mener du om beslutningerne, der bliver taget om offentlige it-projekter?  
  • Hvad kan i den tidlige fase gøres bedre?  
  • Er der nogle grundlæggende problemer? Hvilke? 
  • Hvad skal der til for at forhindre statslige it-projekter imod nye skandaler? 
  • Hvilken indflydelse har coronakrisen på håndteringen af statslige it-projekter?

Find alle aktørernes vigtigste indspark og fulde indlæg her:

Ruth Wisborg og Peter Juul Grostøl, hhv. direktør for Digital Transformation Services, KMD, og afdelingsleder, KMD
"Indtil videre har svaret på problematiske it-projekter været strammere udbud med mindre plads til fortolkning, men dermed også mindre plads til at blive klogere undervejs."
Læs hele indlægget her.


Natasha Friis Saxberg
, direktør, IT-Branchen
"Der er mange projekter, hvor det har givet rigtig god mening at bruge traditionelle vandfaldsmodeller. Men det er sundt at overveje fra gang til gang, hvilken tilgang der er bedst."
Læs første indlæg her og andet indlæg her.


Ruben Kidde (R)
, it-ordfører, stedfortrædende MF
"I fremtiden skal vi turde prioritere kvalitet på lige fod med effektiviseringsgevinster og pris. Skats it-system EFI fejlede, fordi dets primære formål blev besparelser og effektivisering."
Læs hele indlægget her.

Dina Raabjerg, senior manager, Systematic
"Det bliver leverandøren med den skarpeste pen, og ikke nødvendigvis leverandøren med den bedste løsning og leveranceevne, som lægger sig i spidsen."
Læs første indlæg her og andet indlæg her.


Sonu Banga og Amit Luthra
, stiftende partnere, Intellishore
"Corona-krisen har understreget vigtigheden af, at vi bliver nødt til at få kickstartet den digitale transformation og prioritere projekter efter, hvor vi får skabt mest mulig samfundsmæssig værdi - hurtigst muligt ved mindst mulig indsats."
Læs hele indlægget her.


Ejvind Jørgensen og Willy Kofoed, hhv. formand og næstformand, Dansk IT’s udvalg for it i den offentlige sektor
"Mens det enkelte it-projekt måske nok kan anskues som et individuelt projekt i et regneark, og når det er i udbud, så hænger det i praksis naturligvis sammen med både andre systemer og med den bagvedliggende infrastruktur, som det tager år og årtier at opbygge og vedligeholde."
Læs hele indlægget her.

Niels Bertelsen, formand, Prosa – Forbundet af It-professionelle
"Når it-projekter i det offentlige slår fejl, så går det hårdt ud over den demokratiske medbestemmelse på arbejdspladserne, arbejdsmiljøet for de offentligt ansatte og det serviceniveau, som det offentlige kan levere til borgerne."
Læs første indlæg her og andet indlæg her.


Jesper Dan Christiansen og Lise Bach Vestergaard
, hhv. COO, Commentor og sales director, public sector, Commentor
"I det nuværende lovsæt lægges der stor vægt på priser. Og det er et problem, især når der skal udvikles komplekse løsninger, såsom it-systemer og digitale platforme."
Læs hele indlægget her.

Kim Bjørn Tiedemann, direktør for it-udvikling og teknologi, Schultz
"At svare på et udbud kan dog tage hundredvis af timer, og det er sjældent noget, man som mindre virksomhed har råd til at investere i."
Læs hele indlægget her.

Christian Hannibal, branchedirektør (konst.), DI Digital
"Der skal være plads til at tænke nyt, og så skal vi ikke være bange for at udvikle i offentligt-private partnerskaber, hvor begge sider af bordet har hånden på kogepladen."
Læs hele indlægget her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00