Debat

IT-branchen: Vores digitale fundament dør, hvis vi ikke tager det dyre opgør med de offentliges it-systemer

Det offentlige er fyldt med gamle it-systemer, som har gjort os til verdens frontløber i mange år, men nu taber vi terræn. Det visonære er forældet og låser os fast i teknologiske, juridiske og arkitekturmæssige udfordringer, som kræver, at vi tager et nødvendigt opgør med og udskiftning af it-systemerne, skriver Natasha Friis Saxberg.

Statens It-råds seneste statusrapport viser, at næsten 60 procent af alle kritiske it-systemer har utilstrækkelig systemtilstand. Det skriger på, at vi får uskiftet og opdateret vores offentlige it, mener Natasha Friis Saxberg.
Statens It-råds seneste statusrapport viser, at næsten 60 procent af alle kritiske it-systemer har utilstrækkelig systemtilstand. Det skriger på, at vi får uskiftet og opdateret vores offentlige it, mener Natasha Friis Saxberg.Foto: IT-Branchen
Natasha Friis Saxberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark er verdens nummer et indenfor offentlig digitalisering. Det er en kæmpe bedrift, som vi blandt andet har nået på baggrund af nogle tidlige og massive investeringer i digitalisering. Og ikke mindst på baggrund af nogle modige valg.

Valg fra visionære mennesker der allerede i starten af 60’erne fik os til at investere i opbygningen af centrale registre og siden særligt i 00’erne tog et stort skridt med digital selvbetjening og den digitale infrastruktur, som har givet os den unikke førerposition, vi har i dag.

Men de tidlige prioriteringer har også låst os fast på nogle teknologiske, juridiske og arkitekturmæssige valg, som ikke alle længere er tidssvarende, men i større og større grad er blevet en begrænsende faktor for vores yderligere nødvendige digitalisering.

Samtidig har vi over de sidste 40 år løbende bygget videre uden på og rundt om disse valg, hvilket har skabt et gigantisk digitalt kludetæppe med store interne afhængigheder og mange teknologiske bindinger.

De beslutninger er meget svære og dyre at gøre om, og det har store konsekvenser for vores fremadrettede muligheder indenfor offentlig digitalisering og dermed også vores fremtidige velfærd.

Vores fundament er ved at dø

Ser vi på Statens It-råds seneste statusrapport, viser den, at næsten 60 procent af alle kritiske it-systemer har utilstrækkelig systemtilstand.

Der er med andre ord noget galt med enten dokumentationen, sikkerheden eller den tekniske tilstand i over halvdelen af vores allervigtigste systemer. 

Der er med andre ord noget galt med enten dokumentationen, sikkerheden eller den tekniske tilstand i over halvdelen af vores allervigtigste systemer. Dem der er med til at holde Danmark kørende.

Det skyldes, at vi over årene ikke har passet og prioriteret vores digitale grå guld godt nok.

Hvis vi glemmer at investere i løbende vedligehold og opgradering af de digitale løsninger, kan vi hurtigt ende med systemer, der for længst burde være sendt på pension, og som bremser vores digitale muligheder i en verden, hvor der opstår nye muligheder hver dag.

Vi skal ikke længere sakke foran

EU vurderede for et par år siden, at dansk offentlig digitalisering ”is lagging ahead”. Altså at vi stadig er foran, men hastigt taber terræn, fordi andre lande ikke i samme grad som Danmark er bundet af tidlige beslutninger og dermed har lettere ved at gribe de nye muligheder, end vi har i Danmark.

Først når vi tør tage det dyre opgør mod det grå guld, vil vi kunne fastholde vores position som verdensmester i offentlig digitalisering.

Vores digitale fundament er med andre ord hurtigt på vej til at blive den offentliges sektors svar på Kodak-filmen eller en 2G-telefon. Noget der har tjent os godt igennem mange år og givet os fantastiske muligheder, men som pludselig forhindrer os i at tage de næste skridt og indfri de nye potentialer.

Løsningen er massive investeringer i fornyelse af vores kritiske it-systemer.

I 2018 så vi, at Folketinget vedtog at igangsætte en udskiftning og modernisering af it-systemerne i skatteforvaltningen. Regningen forventes at blive et mindre tocifret milliardbeløb.

Det er en dyr men nødvendig øvelse, som der ikke kun er brug for i skatteministeriet, men i hele den offentlige sektor.

Først når vi tør tage det dyre opgør mod det grå guld, vil vi kunne fastholde vores position som verdensmester i offentlig digitalisering.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Natasha Friis Saxberg

Adm. direktør, IT-Branchen
Mikroinstruktør (Handelshøjskolen Mariagerfjord 1997), Microsoft Certified Systems Engineer (1999), Merkonom i Innovation, CBS Executive, Board Leadership Masterclass, Business Administration and Management.

0:000:00