Debat

Magistrene: Hjemmearbejde kræver forbedret distanceledelse

DEBAT: Det er udfordrende for sammenhængskraften, når mange arbejder hjemmefra. Det skal lederne have hjælp til at tackle og uddannelse i distanceledelse er et must, skriver Camilla Gregersen.

Med hjemmearbejde er der nu kommet en ny situation, som lederne skal
have hjælp til, skriver Camilla Gregersen.  
Med hjemmearbejde er der nu kommet en ny situation, som lederne skal have hjælp til, skriver Camilla Gregersen.  Foto: Pressefoto/Jacob Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Camilla Gregersen
Formand for Dansk Magisterforening

Med corona-krisen fik de fleste af os et crash-kursus i hjemmearbejde.

På mange arbejdspladser har erfaringerne med hjemmearbejde givet nye indsigter, men også sat spot på de udfordringer, der kan være ved at sidde på fysisk afstand af ledelse og kolleger.

Jeg tror, at hverdagen med mere eller delvist hjemmearbejde er kommet for at blive.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Derfor er der behov for at evaluere og se på, hvordan vi kan udnytte erfaringerne til at skabe permanente forbedringer af arbejdslivet til gavn for både medarbejdere og arbejdsplads.

Ledelse på afstand
Et af nøgleordene i den nye tid er ledelse. Som leder kan du miste den daglige føling med medarbejderne, når de ikke er fysisk på arbejdspladsen, og vi ved, at nærværende ledelse er noget af det, der efterspørges blandt medarbejderne.

Som leder er der mange nye udfordringer, og selvom det er gået godt mange steder med at få styr på lyd og kamera, stikker udfordringerne langt dybere end det tekniske.

Camilla Gregersen
Formand, Dansk Magisterforening

Men er det overhovedet muligt at være en nærværende leder i et digitalt arbejdsliv?

Svaret er ja. Men det er også afgørende at sætte spot på, at det ikke er noget, der kommer af sig selv.

Uddannelse i distanceledelse bør være et must på alle arbejdspladser, der praktiserer hjemmearbejde i større eller mindre grad, for vi kan ikke forvente, at alle ledere intuitivt ved, hvordan man løser de nye udfordringer.

Nye mødeformer, anderledes feedback og digitalt samvær kræver, at vi agerer på nye måder. Når vi taler med lederne blandt vores medlemmer, er de positive over for at lede på distancen.

Oplevelsen er, at der er en række fordele for både leder og medarbejder, som blandt andet handler om øget fleksibilitet og ofte også effektivitet.

En bedre balance mellem arbejde og fritid. Færre forstyrrelser og mindre transporttid.

Distancen har også ulemper
Men de oplever også ulemper ved hjemmearbejde, som blandt andet er afstand og tab af relation mellem kollegaer og ledere. Tab af indbyrdes forståelse, når kropssprog og øjenkontakt går tabt.

Ledelserne skal dertil forhindre, at medarbejderne får fysiske skavanker, og sikre, at hjemmearbejdspladsen opfylder krav til arbejdsmiljøet.

Og der skal være fokus på potentiel lavere trivsel hos især nye medarbejdere, for det er vanskeligt at introducere nye medarbejdere til arbejdspladsen og kitte folk ind i en tid med meget hjemmearbejde og online-møder.

Som leder er der mange nye udfordringer, og selvom det er gået godt mange steder med at få styr på lyd og kamera, stikker udfordringerne langt dybere end det tekniske.

Læs også

Ledelse på distancen kræver ofte et langt større ledelsesmæssigt fokus på den enkelte medarbejder og på at skabe rammer, der sikrer, at det faglige og sociale fælleskab udvikler sig og fungerer.

Man kan også som leder være nervøs for, at hjemmearbejde indebærer kontroltab. Heldigvis viste forårsperioden, at medarbejdere var effektive, når de virkede hjemmefra.

Faktisk tror jeg, at man ikke før nedlukningen af mange arbejdspladser turde gribe alle de fordybelsesmuligheder, som vi nu har fundet ud af, der er ved hjemmearbejde. Det skal vi holde fast ved, når normaltilstande på et tidspunkt indfinder sig igen.

Lederne skal have hjælp
De gode perspektiver er dog afhængige af, at man som medarbejder ikke føler sig glemt, når man sidder derhjemme. Og her er det lederens opgave at udvikle nye måder til at sikre sammenhængskraften.

Det kan være i form af faste tjek-in-møder eller makkerdannelse mellem kolleger, men det afgørende her er faktisk, at vi erkender, at der er tale om en ny situation, som kræver, at lederen får redskaber til at ændre sin lederrolle og tage action på de nye udfordringer.

Ved OK18 blev det besluttet at tilbyde statens ledere en frivillig uddannelse i psykisk arbejdsmiljø, og efterspørgslen viste sig at være stor.

Vi har brug for fagligt stærke ledere for at kunne skabe og fastholde det gode arbejdsmiljø, og med hjemmearbejde er der nu kommet en ny situation, som lederne skal have hjælp til.

Det skylder vi dem – og det skylder vi de mange medarbejdere, der gerne vil have hjemmearbejde og fysisk tilstedeværelse til at hænge sammen i hverdagen.

Og når ”plejer” engang i fremtiden presser på, må vi ikke glemme de positive lærepenge, som det tvungne digitale hjemmearbejde har medført.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Gregersen

Formand, DM, næstformand, Akademikerne, medlem, Dataetisk Råd
cand.mag (Roskilde Uni. 2004), MBA (SDU. 2018)

0:000:00