Debat

Women in Tech: Fleksible arbejdsformer bør være afsæt til mere ligestilling

DEBAT: Coronakrisen har sat ligestillingen tilbage, men særligt tech-virksomheder bør se ønsket om mere fleksibilitet på arbejdsmarkedet som en mulighed for at tiltrække mere mangfoldigt talent, mener Women in Tech DK.

Caroline Andersen ved et Women in Tech arrangement på DTU i februar 2019.
Caroline Andersen ved et Women in Tech arrangement på DTU i februar 2019.Foto: Svend Erik Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Caroline Andersen
Bestyrelsesmedlem, Women in Tech DK

Under Coronakrisen har ligestillingen taget et tilbageskridt.

Det ekstra arbejde i hjemmet med blandt andet hjemmeskoling er i højere grad udført af mødrene end af fædrene.

Både i Danmark og udlandet har vi set tendensen, der har fået Financial Times til at stille spørgsmålet hvorvidt Coronakrisen har sat kvinder tilbage til 1950’erne?

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Noget der til gengæld har taget et stort skridt mod fremtiden er fleksible arbejdsvilkår.

Positive meldinger om fleksibilitet 
Da virksomhederne i foråret var tvunget til at gentænke arbejdsformen fra den ene dag til den anden, blev fremtidens digitale arbejdsplads en realitet.

Tech-virksomheder har igennem mange år kæmpet med at tiltrække og fastholde kvindelige medarbejdere. 

Caroline Andersen
Bestyrelsesmedlem, Women in Tech DK

Mange medarbejdere og ledere har oplevet positive resultater af den nye måde at arbejde på.

I en undersøgelse som PFA og Kantar Gallup har lavet, svarer knap halvdelen af de adspurgte danskere, at det vil have en positiv effekt på deres arbejde, stressniveau og produktivitet, hvis de beholder de fleksible arbejdsformer fremover.

Vi mener, at der i de fleksible arbejdsvilkår også findes en del af løsningen på ligestillingsudfordringen.

Det er dog ikke ligetil, og både virksomheder og medarbejdere skal være opmærksomme på en række områder.

Ligelig fordeling af arbejdsbyrden
Bevidsthed er første skridt til forandring. Coronakrisen har synliggjort arbejdet i hjemmet, og selvom kvinderne har taget en større del, viser en undersøgelse fra Forum for Mænds Sundhed, at flere mænd også har været mere sammen med deres børn i denne tid.

I Women in Tech tror og håber vi på, at den øgede opmærksomhed på arbejdet i hjemmet er med til, at flere par vil tage bevidste valg omkring fordelingen af arbejdsbyrden, hvilket på sigt at være med til at skabe en mere ligelig fordeling.

Vi mener også, at de nye arbejdsformer med mere digitalt arbejde, færre rejser og fleksible arbejdstider er med til at give medarbejdere mulighed for, at indrette deres arbejde og familieliv på en måde, så de får mest muligt ud af begge dele.

Læs også

Det er vigtigt, at de fleksible muligheder som arbejdspladserne fremover vil stille til rådighed, tages i brug af både mænd og kvinder.

Selv med de rigtige rammer på plads, kan der være andre årsager til, at initiativer ikke får succes eller benyttes ligeligt af mænd og kvinder.

Vi har tidligere set eksempler på dette i forbindelse med mænds barsel, hvor kultur spiller en rolle, for om mulighederne bliver benyttet.

Rollemodeller og eksempler på work-life-balance er vigtige, og virksomheder bør fremhæve eksempler, på at både mænd og kvinder med indflydelse i organisationen tager tiltagene i brug.

Skal arbejdspladsen klare vasketøjet?
Derudover er det også vigtigt, at skabe en kultur som understøtter, at medarbejderne ikke skal være fysisk tilstede hele tiden for at være en del af det sociale liv i virksomheden og for at blive set og anerkendt for sit arbejde.

Det kan for eksempel løses ved, at nogle af team aktiviteterne flytter online eller planlægges på forhånd.

I denne tid hvor hjemme- og arbejdsliv flyder sammen, er der mulighed for at virksomhederne gentænker deres medarbejdergoder. Kunne en del af arbejdsbyrden i hjemmet tænkes at tages af hverken mor eller far men af arbejdspladsen?

Det kunne for eksempel være børnepasnings service, rengøringshjælp eller vasketøj ordning som Google blandt andet tilbyder sine medarbejdere. Ligestilling handler lige så meget om far, som om mor.

Brug hjemmearbejde til at hyre mere diverst talent
Tech-virksomheder har igennem mange år kæmpet med at tiltrække og fastholde kvindelige medarbejdere.

Der er i denne foranderlige tid en mulighed for, at tech-virksomheder differentierer sig over for nye jobkandidater ved at fremhæve fleksible arbejdsvilkår. Tech-virksomheder er ofte født digitale, arbejder på tværs af landegrænser og er relativt omstillingsparate.

De har gode muligheder for at tilbyde anderledes måder at arbejde på og dermed stille sig forrest, når det gælder at tiltrække både mandlige og kvindelige talenter, som søger fleksible arbejdsvilkår.

Vi håber, at tech-virksomhederne vil gribe denne chance, og at vi sammen kan arbejde hen imod diversitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00