Sundhedsprofessor i kras kritik: Regeringen skubber sine rådgivere foran sig på bekymrende vis

KRITIK: Seruminstituttets faglige direktør, Kåre Mølbak, optræder som en del af et politisk spil i forbindelse med forhandlinger om genåbningen af Danmark, skriver to professorer i en kras kritik. Forskningsordfører kritiserer manglen på åbenheden om data.

Faglig direktør ved Statens Seruminstitut Kåre Mølbak har op til afgørende forhandlinger om genåbningen af Danmark leveret et notat til politikerne, som der ikke kan findes dækning for i den rapport, notatet bygger på. 

Det skriver en af landets mest erfarne sundhedseksperter, professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen, og professor i statskundskab Poul Erik Mouritzen i en kronik i Politiken:

"Det er højst usædvanligt, at en faglig styrelse udarbejder en matematisk model, som man derefter trækker tæppet væk under samtidig med fremsendelsen til de politiske beslutningstagere. Hvorfor det sker, kan man indtil videre kun gisne om, men vi tør ikke tænke den tanke til ende, at det kunne være et notat, der er bestilt af regeringen for at understøtte en beslutning, som allerede var truffet," skriver de to professorer i kronikken.

Notatet blev sendt til partilederne lige inden forhandlinger og advarede mod at åbne restauranter og efterskoler. 

Altinget har bedt Kjeld Møller Pedersen uddybe kritikken. Han siger:

"Der er tegn på, at regeringen skubber sine rådgivere foran sig på en måde, jeg finder bekymrende. Jeg har også været rådgiver, så jeg ved godt, hvor problemerne kan ligge i forhold til at skelne mellem, hvornår man udtaler sig fagligt, og hvornår man udtaler sig politisk. Sagen er bare, at lige nu har det langt større konsekvenser, end faglig rådgivning normalt har." 

I antyder i kronikken, at Kåre Mølbak bliver en politisk aktør. Formidler han ikke bare sin viden i en politiseret krise?

"Kåre Mølbak er en internationalt anerkendt ekspert, som jeg har stor respekt for. Men han har måske også ekspertens lidt naive forestilling om, at han kan undgå at blive part i et politisk spil. Man må i hvert fald undre sig over, at han sender et notat, som ikke har et stærkt fagligt belæg, lige op til til de afsluttende forhandlinger. Jeg er sikker på, at det notat fik stor betydning," siger Kjeld Møller Pedersen.

I kronikken skriver de to professorer endvidere, at dansk coronapolitik er baseret på "et ekstremt forsigtighedsprincip, men desværre uden en økonomfaglig rådgivning om omkostningerne herved".

Politiken har uden held kontaktet Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen for at bede om deres kommentarer til kritikken.

Partier vil se beregninger
Kronikken af Kjeld Møller Pedersen og Poul Erik Mouritzen kommer efter en uge, hvor en række af Folketingets partier har rejst kritik af, at de ikke kan få adgang til de data, der ligger bag Seruminstituttets risikovurderinger op til forhandlinger om næste fase i genåbningen af Danmark. 

"Vi er nødt til at få modellerne lagt frem, ellers famler vi i blinde i de her forhandlinger," sagde forskningsordfører Stinus Lindgreen (R) til Altinget mandag. Han har personligt bedt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om at sørge for, at tallene bliver tilgængelige.

Stinus Lindgreen har også undret sig over nogle af de udtalelser, der er kommet fra Kåre Mølbak: 

"Det er jo helt afgørende for de beslutninger, vi træffer, at vi kan skelne mellem, hvad der er objektive tal, og hvad der er politiserende. Hans udtalelser bliver brugt på en måde, man ikke kan forsvare ud fra tallene," siger han.

I Norge og Sverige har man offentliggjort de beregninger og data, som ligger bag vurderingen af forskellige genåbningsscenarier. 

Altinget har spurgt Sundhedsministeriet, om Magnus Heunicke vil sikre, at data bag Seruminstituttets modeller og anbefalinger bliver lagt frem. Sundhedsministeriet er ikke vendt tilbage.

Mere medgørlig end Brostrøm
Kritikken fra de to professorer er meget usædvanlig, vurderer Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft:

"På sundhedsområdet kan jeg ikke huske før at have set så hårde anklager mod en navngiven topembedsmand fra to så respekterede fagfolk. Der er også en kritik af regeringen, men her er kritikken ikke helt så usædvanlig," siger han.

Det er til gengæld helt klassisk, at der er spændinger mellem den siddende regering og deres sundhedsfaglige rådgivere i form af Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut, forklarer Ole Toft.

"En regerings politik og myndighedernes anbefalinger bliver nogle gange bøjet lidt ind mod hinanden for at skjule uenighed. Men her under coronakrisen er der stadig flere indikationer på, at regeringen er gået et par skridt videre og i stadig højere grad forsøger at vride armen om på især Statens Serum Institut," vurderer han.

Ole Toft hæfter sig ligesom kronikkens forfattere ved, at Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ser ud til at fylde mindre i kommunikationen omkring epidemien end tidligere:

"Der gisnes blandt iagttagere om, at Sundhedsstyrelsen i forhold til den videre strategi omkring testning og genåbning er blevet skubbet ud på et sidespor, fordi Seruminstituttet har vist sig mere medgørlig," siger Ole Toft. Han tilføjer, at der naturligvis også kan være tale om en faglig uenighed mellem Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen om, hvilken kurs man skal vælge i forhold til genåbning og teststrategi.  

 

Forrige artikel Studerende forventer forsinkelser grundet covid-19 Studerende forventer forsinkelser grundet covid-19 Næste artikel Nyt arktisk forskningsskib fanget i kamp mellem ministerier Nyt arktisk forskningsskib fanget i kamp mellem ministerier