Nye coronatiltag: Folketinget udskyder en lang række lovforslag

CORONA: Aktiviteten i Folketinget dæmpes frem mod vinterferien. Politikerne skal behandle færre lovforslag, og risikoen for smitte skal begrænses med udbud af hurtigtest.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Corona får nu igen Folketinget til at skrue ned for lovarbejdet.

Folketingets partier er onsdag blevet enige om en række tiltag, som skal dæmpe aktiviteten i folketingssalen og mindske risikoen for smitteudbrud.

”Vi dæmper den samlede aktivitet ved, at regeringen har besluttet sig for at kunne udskyde en række af de lovforslag, der var sat til behandling i januar og februar,” siger Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S).

Tiltagene indebærer, at 12 lovforslag vil blive udskudt til efter vinterferien. Det efterlader 16 forslag på dagsordenen, som stadig skal behandles i januar og begyndelsen af februar. Derudover var det forventningen, at der ville blive fremsat yderligere 25 lovforslag til behandling inden vinterferien, men heraf vil det blot være fire, som folketingsmedlemmer skal nå inden uge 7.

Det er dog ikke kun regeringen, som udskyder forslag. Partierne er blevet enige om, at de ligeledes vil tage stilling til, hvilke beslutningsforslag og forespørgsler der kan udsættes.

”Det er op til partierne at vurdere, hvad det er for nogen beslutningsforslag, der kan vente, ligesom det var op til regeringen at vurdere, hvilke lovforslag der kan vente,” siger Henrik Dam Kristensen.

Læs også

Hurtigtest og afstemninger om tirsdagen
Folketingsformanden understreger, at det er afgørende, at lovarbejdet kan fungere på trods af coronavirussen. Derfor er udskydelse af forslagene er ikke det eneste tiltag, som Folketinget har taget i brug.

Frem til vinterferien vil alle afstemninger videst muligt kun foregå om tirsdagen, så antallet af dage og timer med store forsamlinger i Folketingssalen mindskes. En afstemning om et lovforslag kræver fremmøde fra mindst 90 folketingsmedlemmer.

Derudover bliver det fra mandag muligt at få foretaget en hurtigtest på Christiansborg.

”Vi skal have mindst 90 for, at en lov kan blive vedtaget. Derfor prøver vi nu at begrænse afstemningerne til at holde det om tirsdagen. Vi indfører strakstest, hvor vi opfordrer de folketingsmedlemmer, der skal stemme, og andre, der skal være i salen, til at tage en test,” siger Henrik Dam Kristensen.

Endelig er der en opfordring til, at der bruges mundbind, hvis det ikke er muligt at holde to meters afstand.

”Vi prøver at lave en hel række foranstaltninger. Men det er vigtigt, at det parlamentariske arbejde kan fungere, og derfor skal vi også kunne stemme lovforslag igennem i salen,” siger Henrik Dam Kristensen.

I foråret medførte den dæmpede aktivitet under nedlukningen, at Folketinget forlængede samlingen og havde lovarbejde helt frem til begyndelsen af juli. Men i år er det stadig forventningen, at Folketinget traditionen tro kan afholde sin afslutningsdebat inden grundlovsdag. Arbejdet skal blandt andet nås ved at inddrage uge 10, der normalt er mødefri, da den bruges til udvalgsrejser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

0:000:00