Debat

AAU: Med mere erhvervssamarbejde kan universiteter slå rekordstor EU-støtte

DEBAT: Fremadrettet succes med at hente EU-midler til dansk forskning kræver dygtighed. Vi skal derfor skabe et stærkt samarbejde mellem vidensinstitutionerne og virksomhederne, skriver Charlotte Jacobsen og Dorte Stigaard fra AAU Innovation.

En vej til at øge samtlige parters adgang til Horizon
2020-midlerne er samarbejde, mener Charlotte Jacobsen og Dorte Stigaard.
En vej til at øge samtlige parters adgang til Horizon 2020-midlerne er samarbejde, mener Charlotte Jacobsen og Dorte Stigaard.Foto: AAU/presse
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det går alt i alt ganske godt.

Hele 2.459 succesfulde danske ansøgninger er det indtil videre blevet til i EU’s program for forskning og innovation Horizon 2020.

Og det er et flot resultat – faktisk det bedste for Danmark indtil dato.

Danske forskere og private som offentlige virksomheder er orienterede mod EU’s forskningspolitik. Og de er rigtigt gode til at hjemtage midler fra europæiske programmer.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men der er ikke nogen grund til at hvile på laurbærrene. De store udfordringer er her stadig, og vi har brug for midlerne til at løse dem.

Horizon Europe er med sin pulje på 700 milliarder kroner til forsknings- og innovationsprojekter over perioden 2021-2027 et historisk stort støtteprogram.

Lad os bygge bro og styrke kollaborationen mellem sektorerne. Dette kan være én vej til at øge samtlige parters adgang til Horizon 2020-midlerne.

Charlotte Jacobsen og Dorte Stigaard
Hhv. forskningsstøttechef, AAU Innovation og innovationsdirektør, AAU Innovation

Og på dørtærsklen til det melder der sig to helt centrale spørgsmål: Hvordan sikrer vi fortsat succes med hjemtag i det nye program? Og hvordan udvider vi deltagerkredsen?

Sammen står vi stærkere
Horizon Europe er et stærkt bidrag til løsningen af de store globare udfordringer. Her kan både forskere og det private erhvervsliv søge midler til relevante og nødvendige projekter.

Det kan være konkrete indsatser i forbindelse med den grønne omstilling, det stigende behov for digitalisering af samfundet og de store sundhedsproblematikker. Alle problemstillinger, som fordrer fælles løsninger på tværs af grænser.

Vidensinstitutionerne og erhvervet må finde løsninger sammen. Vores bud er derfor, at vi skal sikre, at flere aktører får mulighed for netop det.

Det kan virke kompliceret at ansøge om midler i et sådant EU-program. Og konkurrencen mellem ansøgere er indrømmet ganske hård, hvilket den også skal være. Der må ikke være tale om ”tilbagelænet statsstøtte”.

Det er i den grad i dansk interesse, at EU-midlerne følger dygtighed og ikke fordeles tyndt over alle ansøgere. Men rammerne og reglerne for ansøgning skal være til at håndtere. Og det er de rent faktisk også, når man har den rette indsigt.

Læs også

På landets universiteter, ikke mindst på AAU, har vi både forskere og administrative specialister, som arbejder målrettet med deltagelse i de europæiske projekter og partnerskaber.

Vi vil gerne invitere private som offentlige virksomheder til samarbejde. Lad os bygge bro og styrke kollaborationen mellem sektorerne.

Dette kan være én vej til at øge samtlige parters adgang til Horizon 2020-midlerne og samtidig udvide deltagerkredsen.

Behov for bedre rammevilkår
Platformene for samarbejde af denne art er rent faktisk allerede til stede. Ikke mindst i form af de nye videns- og erhvervsklynger. Disse er utvivlsomt én af nøglerne til stærkere partnerskaber mellem viden og erhverv nationalt såvel som internationalt.

Og vi har set, at samarbejde som det nævnte bærer frugt. I løbet af Horizon 2020-programmet er det for eksempel lykkedes AAU’s forskere med hjælp fra samarbejdspartnere at hjemtage en række afgørende projekter til styrkelse af den grønne omstilling.

Og helt konkret kom Aalborg Universitet i top tre i EU på hjemtaget inden for energiløsninger. Vi har vist, at der ved en vedholdende og engageret indsats leveres solide resultater.

Her kan for eksempel fremhæves en prestigefyldt bevilling fra det europæiske forskningsråd ERC til et projekt med fokus på internetforbundne teknologier og vedvarende energiforsyningers påvirkning af hverdagspraksisser.

Et andet eksempel er et ambitiøst projekt med det mål at finde nye grønne brændstoffer til den tunge transportsektor. Samskabelse skaber resultater.

Lav modregning om
Hvordan kan regeringen så bakke aktørerne mere op? Vi beder ikke om særbehandling. Men vi skal have ordentlige rammevilkår.

Hvis nogen i deres arbejdsliv blev mødt med en topskat på 100 procent, ville de formentligt straks indstille arbejdet. Men dette er faktisk den virkelighed, universiteterne møder.

Hver en krone, som danske forskere formår at trække hjem fra EU-budgettet, bliver modregnet i de offentlige forskningsbudgetter.

Det er mildest talt en mærkelig måde at motivere og belønne universiteternes indsats på. En god start ville være at give håndslag på, at dette skal laves om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00