Afslutning på debat: Hvem skal oplyse om karriereveje i erhvervslivet?

OPSAMLING: I de seneste uger har Altinget sat fokus på karriereveje for forskere. Debatten bød blandt andet på uenighed om, hvorvidt det er universiteternes ansvar at oplyse studerende om karrieremuligheder i det private erhvervsliv. Læs debattens vigtigste indspark her.

Laboratorie på Novo Nordisk. En del af debatten om karriereveje for forskere har handlet om, hvordan private virksomheder tiltrækker den talentmasse, som de efterspørger.
Laboratorie på Novo Nordisk. En del af debatten om karriereveje for forskere har handlet om, hvordan private virksomheder tiltrækker den talentmasse, som de efterspørger.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Sara Fleckner Vilstrup

I årets begyndelse fremlagde DFiR (Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd) en række anbefalinger til at rette op på ubalancer i forskeres karrierevalg.

Anbefalingerne handler blandt andet om, at universiteterne skal rekrutterer bredt, åbent og internationalt, at indføre attraktive tenure track-programmer, som garanterer forfremmelse, og at MSO-stillingerne skal udfases.

Desuden påpegede DFiR, at der skal sættes fokus på de karrieremuligheder, der findes i det private erhvervsliv.

Dokumentation

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råds anbefalinger til at rette op på ubalancer i forskeres karrierevalg

DFiR konkluderer, at der er opstået uhensigtsmæssigheder i universiteternes karriereveje, som på sigt kan skade dansk forsknings kvalitet. Danske universiteter er i en konkurrencesituation i forhold til virksomheder og udenlandske universiteter.

DFiR mener, at universiteternes karriereveje skal tilpasses, så rekruttering og karriereveje bliver gennemsigtige, og der skabes attraktive og sammenhængende karriereveje for både danske og udenlandske forskere. DFiR anbefaler derfor følgende:

  • Rekrutter bredt, åbent og internationalt.
  • Indfør tenure-track-programmer i stillingsstrukturen.
  • Udfas professor MSO-stillingen.
  • Der bør findes finansieringsmodeller, som muliggør, at den eksternt finansierede forskning i højere grad kan varetages af fastansatte videnskabelige medarbejdere på universiteterne.

DFiR konkluderer også, at der i dag er langt flere forskere, der arbejder med forskning i erhvervslivet end på universiteterne. DFiR anbefaler derfor, at der sættes mere fokus på de karriereveje for bestanden af forskere på universiteterne:

  • Tydeliggør karrierevejene for forskning i erhvervslivet.
  • Karrierevejledningen af yngre forskere bør i højere grad rettes mod ansættelse i erhvervslivet.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00